Rádióműsorok készítésének és közösségi médiaszolgáltatók műszaki fejlesztéseinek támogatásáról is döntött a Médiatanács

forrás: Prím Online, 2018. szeptember 9. 11:37

Helyi, körzeti és kisközösségi rádiók hír-, szolgáltató, illetve tematikus magazinműsorainak egy évi gyártására hetvenöt millió, közösségi televíziók és rádiók folyamatos működését biztosító műszaki fejlesztésekre pedig több mint negyvennyolc millió forint támogatást ítélt oda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. 

Hamarosan pályázható egy paksi és két fővárosi rádiós frekvencia, de négy vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásainak tervezete is elérhető a hatóság honlapján. A körzeti Szent István Rádió és az Ipoly Televízió esetében is jelentős összegű bírságról döntött a testület a hatósági szerződéseikben, illetve a jogszabályi előírásokban foglaltaktól eltérő műsorsugárzás miatt.

 

Újabb huszonnyolc rádiós hír-, szolgáltató- és tematikus magazinműsor gyártása részesül egy éves támogatásban

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkező rádióműsorok gyártásának egy éves támogatására meghirdetett idei pályázatának második fordulójában összesen 75 millió forintot ítélt oda huszonhárom helyi, körzeti és kisközösségi rádió huszonnyolc hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére. A támogatott kereskedelmi rádiók között van a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a kecskeméti székhelyű Gong Rádió, a szegedi Rádió 88, a Rádió Dabas, Fehérgyarmatról a Rádió Som, a budapesti székhelyű Trió Rádió és Amadeus Rádió, illetve öt vidéki – a szekszárdi, a győri, a kiskunfélegyházi, a pécsi és a békéscsabai – frekvenciával a szintén fővárosi központú Rádió 1. A közösségi rádiók közül támogatja a testület a debreceni FM90 Campus Rádió, az érdi székhelyű Sola Rádió, a nyíregyházi és a miskolci frekvenciához köthető két pályázatával a miskolci székhelyű Európa Rádió, valamint a budapesti Karc FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a Jazzy Rádió, az InfoRádió és a Civil Rádió egy-egy műsorát. Ebben a fordulóban a kisközösségi rádióállomások közül a kiskunfélegyházi Rádió Smile, a gyöngyösi MaxiRádió, a székesfehérvári Táska Rádió és a gyomaendrődi Rádió Sun műsorainak készítése részesült támogatásban.

 

Mecenatúra-támogatás műszaki fejlesztésekre tizenöt közösségi médiaszolgáltatónak

A közösségi médiaszolgáltatók számára kiírt műszaki pályázat első fordulójában tizenöt pályázót nyilvánított kedvezményezetté a testület eheti ülésén. A pályázat keretében a nyertesek összesen 48,1 millió forintot fordíthatnak stúdió-, hang- és fénytechnikai berendezések, műsorjel-átviteli és a médiaszolgáltatáshoz szükséges informatikai eszközök vásárlására. A televíziók közül támogatást kapott a dunaújvárosi D+ TV, a TV Szentendre, a budapesti City TV, a Szentes Televízió, az RTV Szekszárd, a Tatai Televízió, a csabacsűdi székhelyű Körös Televízió, a Budakeszi központú BKTV, a Szentgál Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a csornai Rábaközi Televízió, a Kanizsa TV és a pécsi Pannon TV. A rádiók közül a fővárosi székhelyű Magyar Katolikus Rádió és a veszprémi székhelyű Mária Rádió Savaria fejlesztheti technikai berendezéseit.

 

Változik a mecenatúraprogram keretében nyújtott támogatás mértéke

A hazai filmtámogatási rendszer forrásait a mozgóképről szóló 2004. II. törvény (Mktv.) alapján közvetlen és közvetett állami támogatások alkotják. Az Mktv. augusztus elején hatályba lépett módosításának értelmében 25-%-ról 30%-ra nőtt a Nemzeti Filmiroda által a jogszabályban meghatározott kritériumoknak való megfelelőség esetén normatív jelleggel nyújtott közvetett támogatás – a film teljes költségvetéséhez viszonyított, maximális – mértéke. A testület ennek megfelelően – a túlfinanszírozottság elkerülése érdekében – a törvénymódosítással megállapított 30%-hoz igazította a Médiatanács által a Magyar Média Mecenatúra Program keretében nyújtható támogatások maximális mértékét, ami ezáltal a korábbi 75% helyett 70%-ra módosul a jövőben, és érinti a már meghirdetett, jelenleg futó, de pályázat-beadási szakaszban még nem lévő eljárásokat is, így a 2018-as Ember Judit-, Kollányi Ágoston-, Macskássy Gyula- és Huszárik Zoltán-pályázatok eljárásainak második fordulóit.

 

Pályázható egy paksi és két budapesti rádiós frekvencia, négy további véleményezhető

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján közzétette a Paks 96,3 MHz-es helyi rádiós frekvencia kereskedelmi, a Dél-Budapest 90,9 MHz-es körzeti rádiós frekvencia közösségi és a Budapest 99,5 MHz-es körzeti rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati felhívásokat. Az ajánlatokat a paksi frekvencia esetében október 8-án, a dél-budapesti tekintetében október 17-én, míg a Budapest 99,5 MHz esetében október 18-án lehet majd benyújtani.

 

Elfogadta a tanács négy vidéki – a jelenleg használaton kívüli Tardos 95,5 MHz-es és három, október végéig, tizenkét éves médiaszolgáltatási jogosultságának lejártáig a Lánchíd Rádió által használt, a Tatabánya 107,0 MHz-es, a Zalaegerszeg 88,3 MHz-es és a Székesfehérvár 106,6 MHz-es – rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és a kapcsolódó pályázati felhívások tervezeteit, melyek változatlan, közösségi jellegű hasznosításáról is döntött a testület. A pályázati felhívások tervezetei már szintén elérhetők a hatóság honlapján, a nyilvános meghallgatásokra pedig várhatóan szeptember végén kerül majd sor.

 

Médiafelügyeleti bírság egy rádió és egy televízió szolgáltatójának

A hivatal általános felügyeleti eljárás keretében vizsgált vidéki műsorszolgáltatókat, és a vizsgálat szerint az Eger, Gyöngyös, Hatvan, Miskolc, Encs és Sátoraljaújhely vételkörzetében működő Szent István Rádió egy májusi adáshét során több frekvenciája vonatkozásában is jelentősen alulteljesítette a hírműsorszámokra, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra vonatkozó kötelezettségeit, valamint túllépte az ismétlések arányára tett vállalásait, ezért a Médiatanács kétszázezer forintos bírságot rótt ki annak szolgáltatójára. A balassagyarmati Ipoly Televízió egy vizsgált júniusi adáshéten kevesebb közszolgálati műsorszámot sugárzott a hatósági határozatban vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, illetve az általa közzétett képújság teljes időtartama alatt – annak hozzájárulása nélkül – átvette egy másik médiaszolgáltató rádióadását, ami engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak is minősül, ezért a televízió szolgáltatóját a testület összesen hetvenezer forint bírság megfizetésére kötelezte. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50