NMHH Médiatanács: tovább szólhat a Jazzy Rádió

forrás: Prím Online, 2019. január 11. 16:39

Ismét a Jazzy Rádió működhet majd a Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencián a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése értelmében. A testület a Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázatán az LB Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek.

 

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A Dél-Budapest 90,9 MHz rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen ajánlatot benyújtó, jelenleg is műsort sugárzó pályázót, a Magyar Jazz Rádió Kft.-t nyilvánította nyertesnek a Médiatanács. A médiaszolgáltató továbbra is közösségi jelleggel, 90,9 Jazzy Rádió néven sugároz majd műsort. A Zalaegerszeg 88,9 MHz pályázatán a testület döntése alapján az LB Rádió Kft. nyert, amely kereskedelmi jelleggel ad majd műsort. A nyertes pályázók a szerződéskötéstől számított, legfeljebb hét évre nyerik el a jogosultságot – a médiatörvény feltételeitől függően –, amely további öt évvel megújítható.

 

A testület véglegesítette és a honlapján közzétette a Dunaújváros 99,1 MHz-es helyi, és a Győr 96,4 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, előbbit közösségi, utóbbit kereskedelmi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat február 11-én és 20-án lehet majd benyújtani.

 

A médiaszolgáltatók közös kérelmére a tanács engedélyezte a Zalaegerszeg 95,8 MHz-en sugárzó Rádió Zala Egyszemélyes Kft. hálózatba kapcsolódását a Radio Plus Kft. budapesti jogosultságával, valamint azt, hogy a rádió 95,8 Rádió 1 néven szóljon tovább. Az LB Rádió Kft. médiaszolgáltató kérésére a Médiatanács engedélyezte a hajdúböszörményi, hajdúszoboszlói, hajdúnánási és derecskei vételkörzetekben szóló 98,9 Rádió 1 elnevezés módosítását Hajdúsági Rádió 1-re. A szolgáltató kérését azzal indokolta, hogy Hajdúböszörményen kívüli többi településen nem a 98,9 MHz-en fogható az adó, így a jelenlegi megnevezés megtévesztő.

 

Médiafelügyeleti döntések

A székesfehérvári és a hajdúnánási Rádió 1 adásában egy szeptemberi adáshéten kevesebb helyi közélettel foglalkozó, helyi mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, utóbbi ezen felül számos esetben a hatósági szerződésében vállalttól eltérő szignált, és kevesebb magyar zenét tett közzé. A Médiatanács a hajdúnánási rádió szolgáltatóját 50 ezer forintra bírságolta, a székesfehérvári szolgáltatót pedig felszólította a jogkövető magatartásra. 

 

A Karc FM egy októberi adáshéten amellett, hogy többet ismételt, a közszolgálati, illetve a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámból, a budapesti közlekedési hírekből, valamint gazdasági, pénzügyi és üzleti témájú műsorból is kevesebbet tett közzé, mint amennyit a szerződésében vállalt. A testület 40 ezer forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra. 

 

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett hasonló jogsértéseket is, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó nézettségi, hallgatottsági arányokat – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50