A notebook-gyártók Kína felé fordulnak

Kiss Ádám Zoltán Kiss Ádám Zoltán , 2000. december 29. 21:29
A notebook-gyártással foglalkozó cégek új lehetőségeket keresve Kínában remélik megtalálni szerencséjüket, és ha számításuk bejön, jelentős áresés várható a piacon.
A tajvani notebook-gyártók, akik igen jelentős részesedéssel vannak jelen a világ notebook-kereskedelmében, most Kína felé kacsintgatnak, és részleges összeszerelő-üzemek létrehozását tervezik a keleti óriás területén. A cégek szeretnék azt is elérni, hogy teljes gépeket is összeszerelhessenek az országban, ám a jelenlegi törvények ezt tiltják, így most a törvények megváltoztatása mellett lobbiznak. A komoly érdeklődést az is mutatja, hogy a Quanta, mely notebookokat gyárt a Dell, a Gateway és az Apple számára, a tajvani kormánytól engedélyt kapott arra, hogy 26 millió dolláros befektetéssel olyan üzemet hozzon létre Kínában, mely Sanghaiban alaplapokat, gépházakat, és egyéb részegységeket fog gyártani. A termelést 2000 második negyedévében tervezik megkezdeni. Az első negyedévben ugyanitt tervezi a Hewlett-Packard notebook-üzemének beindítását.

A városban, vagy Dél-Kínában fog gyárat avatni a Compaq, az Acer, és még sokan mások. A sorozatos bejelentések alapján iparági trendről beszél a CNET elemzője: a notebook-gyártás Kínába szeretne áttelepülni, mivel ott olcsóbb a gyárak létrehozása, üzemeltetése, és a munkabérek is alacsonyabbak. Egy átlagos gyári munkás havi 650 dollárral alacsonyabb bérért dolgozik itt, mint Tajvanon. Mivel a világ notebookjainak 49 százalékát Tajvanon gyártják, ha csak az itteni üzemek települnek át, az is alapvető változást hoz az iparágban, és a boltok kínálatában.

Kulcsszavak: trend notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14