A SZTAKI négy projektjét is beválasztották a hazai Kiváló Kutatási Infrastruktúrák közé

forrás: Prím Online, 2022. január 14. 15:24

A SZTAKI 3D-s mérési és modellezési rendszere, a SZTAKI és a BME Ipar 4.0-s kutatási és demonstrációs infrastruktúrája, a Wignerrel közösen fejlesztett ELKH kutatási felhőszolgáltatása, valamint a SZTAKI digitális holografikus mikroszkópjai is bekerültek az NKFIH TOP50 Kutatási Infrastruktúra programjának nyertesei közé, mint „Kiváló Kutatási Infrastruktúrák”.  A hivatalos angol nyelvű kiadvány ide kattintva érhető el.

 

Kiváló Kutatási Infrastruktúra

A díjátadót a Pécsi Tudományegyetemen tartották. A rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is beszédet mondott a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság (NKIB) Kiváló Kutatási Infrastruktúra elismerő címek átadása előtt, ebben kitért az elmúlt évek eredményeire és a kutató-fejlesztő helyek munkatársi számának emelkedésére. Ezt követően díjazták Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját, köztük négy, a SZTAKI által vezetett infrastruktúrát.

 

„Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a SZTAKI eredményei, és ezek széleskörű elérhetősége ekkora figyelmet és elismerést kapott. Mindez nem lenne elérhető a meglévő szakértői csapat, valamint az intézet kiterjedt együttműködései nélkül” – fogalmazott az átvett díjakat illetően Lovas Róbert, a SZTAKI igazgatóhelyettese, aki az ELKH Cloud elismerő oklevelét vette át Palkovics minisztertől.

 

 

A díjnyertes infrastruktúrák:

 

3D mérési és 3D modellezőrendszer 

Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A hálózat célja új statikus és dinamikus környezetérzékelési módszerek, valamint többszenzoros mérési környezetek kifejlesztése, továbbá ezen módszerek demonstrálása és alkalmazása légi és szárazföldi autonóm járművek, forgalommonitorozás, távoli érzékelés, okosváros-infrastruktúra-ellenőrzés, ökológia, orvosi és egyéb területeken.

 

Ipar 4.0 kutatási és demonstrációs infrastruktúra

Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A háromállomásos infrastruktúra két eleme is a SZTAKI-ban található: a győri laboratórium kiber-fizikai mintarendszere komplex gyártási és informatikai problémák kutatási hátterét biztosítja, míg a budapesti Smart Factory mintarendszer egy szobaméretű okosgyár kutatási céllal épített rekonstrukciója. A harmadik, BME-n üzemletetett állomás főleg KKV-kat céloz, hogy minél több vállalkozás éljen a negyedik ipari forradalom nyújtotta lehetőségekkel.

 

ELKH Cloud 

Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium; Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (SZTAKI) és  Wigner Fizikai Kutatóközpont

Az ELKH Cloud által olyan kutatóműhelyek is hozzáférhetnek a legkorszerűbb informatikai platformokhoz, amelyek nem tudják vállalni a saját rendszer beszerzésével, kialakításával és üzemeltetésével járó terheket. Az alkalmazott virtualizációs technológiáknak és a skálázhatóságnak köszönhetően a felhő képes kiszolgálni az eltérő és folyamatosan változó felhasználói igényeket is, jelentős költségmegtakarítást eredményezve.

 

Ígéretes kategória:

 

Digitális Holografikus Mikroszkópok

Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium (SZTAKI)

A holografikus mikroszkópia két nagy előnnyel is bír a hagyományos mikroszkópokhoz képest: egyrészt akár ezerszer nagyobb térfogat átlátására képes, másrészt a használata nem igényli a minta előkészítését. A SZTAKI-ban jelenleg három különböző tulajdonságokkal rendelkező digitális holografikus mikroszkóp is található.

 

Kulcsszavak: SZTAKI

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38