RETRÓ kiállítás nyílt a debreceni FÓRUM bevásárlóközpontban

forrás: Prím Online, 2023. március 14. 11:27

Megnyitotta kapuit a RETRÓ kiállítás a debreceni FÓRUM-ban. Két hétig tart az időutazás, amely során a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum az 1970–80-as évek világában repíti vissza a vásárlókat. 

A tematikus tárlat a lakótér, a konyha, a gyermekkor, a szórakozás és a fogyasztás tárgyi kultúráját mutatja be, könnyed és interaktív módon. Az ingyenes múzeumi élményt folyamatos tárlatvezetések és játékos múzeumpedagógiai foglalkozások teszik emlékezetessé. Ha mindez nem lenne elég, akkor a kor hangulatát egy különleges zenei program, Soltész Rezső koncertje idézi meg március 25-én 17 órától. 

 

RETRÓ kiállítás sajtótájékoztató, a képen balról Dr. Bihari-Horváth László, Majoros Petronella, Dalnoky Ferenc és Átányi Ajtony

 

Ikonikus járművek, mindennapi tárgyak és játékok

 

A kiállítás a ’70-80-as évek hétköznapi tárgyain keresztül ismerteti meg a látogatókkal a kor különleges életvilágát. A szocializmus korának életterei tárulnak a látogatók elé, ahol nemcsak megnézhetik, de fel is próbálhatják például a méltán híres viseleteket: az otthonkát, vagy a trapéznadrágot. Országosan ismert, mára gyakran feledésbe merült márkák darabjaival találkozhatunk, mint a Trapper, a Tisza, a Traubi, vagy a Márka (nomen est omen). Különleges élmény jelenthet továbbá az, hogy a látogatók felcsaphatnak tárlatvezetőnek – hiszen a szülők, nagyszülők fiatalkoruk ikonikus tárgyai között sétálva ismertethetik meg a kor életmódját gyermekeikkel és unokáikkal. Ugyanis a 30-50 évvel ezelőtti mindennapi használati eszközök, mint a vonalas telefon, a pille szék, a lavór vagy a szódás szifon a mai gyerekek számára teljesen ismeretlen, fura tárgyak.

 

 

Minden korosztály számára érdekes lehet a kiállítás

 

A hajdúszoboszlói múzeum kiállítása Dalnoky Ferenc és felesége országos hírű retró gyűjteményére épül, amely épp 15 éve látható állandó múzeumi kiállításon. Népszerűsége azóta is töretlen, s egyszer már a FÓRUM-ban is kiállításra került a gyűjtemény néhány darabja. „Nagy öröm számunkra, hogy két hétig a FÓRUM adhat helyet ennek a fantasztikus gyűjteménynek. Igazán különlegesnek tartom, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek izgalmas élményt nyújt a tárlat.” – mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón Átányi Ajtony, a FÓRUM centermenedzsere. Március 13-ától egészen 26-áig lesz látható a múltidéző kiállítás a bevásárlóközpont -1 szintjén. A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum célja oda vinni a múzeumi élményt, ahol az emberek vannak. Majoros Petronella, Hajdúszoboszló város alpolgármestere üdvözlendőnek tartja ezt a szándékot. „Itt vagyunk egy olyan közegben, ahol teljesen szokatlan, hogy az ember kulturális élményeket szívhat magába.  De én azt gondolom, hogy a mai világban nagyon is fontos, hogy az emberek kulturális értékekkel találkozzanak, és ha erre lehetőség van, akkor ezt a jövőben is Hajdúszoboszló mindig meg fogja ragadni.” – tette hozzá Majoros Petronella. 

 

Hagyományteremtő szándékkel, immáron második alkalommal mutatja be egy népszerű tárlatát a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum a debreceni FÓRUM-ban. „Januárban a Bocskai Fejedelem korona- és jogarmásolatát bemutató tárlatunk volt látható a bevásárlóközpontban, melyet több mint 10.000-en tekintettek meg. Ezért gondoltuk, hogy elhozzuk a méltán népszerű kiállításunkat, amely az ország egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb retró gyűjteményére épül.” – mondta Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató. „Annyira jó érzés az embernek látni a saját gyűjteményét egy muzeológusi koncepció mentén felépítve. Megfrissül, megújul és izgalmassá lesz.” – nyilatkozta Dalnoky Ferenc, a gyűjtemény tulajdonosa.

 

 

Érdemes ellátogatni a FÓRUM-ba, majd a múzeumba is!

 

A RETRÓ kiállítás múzeumi élményét a folyamatos muzeológusi tárlatvezetések és játékos múzeumpedagógiai foglalkozások teszik még emlékezetesebbé. Március 25-én 17 órától pedig Soltész Rezső koncertjén nosztalgiázhatnak a látogatók.  A FÓRUM után érdemes ellátogatni Hajdúszoboszlóra is, ahol a Bocskai Múzeum 3 épületben 7 kiállítása várja az érdeklődőket. A múzeumban a retró kiállítás mellett Fejedelmi Kincstár, interaktív helytörténeti és néprajzi tárlatok is megtekinthetők. A Nemzetközi Modern Képtárban pedig eredeti Picasso és Chagall alkotások várják a látogatókat. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50