Akár 15 százalékkal is növelheti bevételeit egy napelempark

forrás: Prím Online, 2023. április 19. 13:09

A megújuló energiaforrások terjedésével egyre több napelempark létesül Magyarországon is, jelenleg is több ezer megawattnyi összkapacitású új naperőmű vár a hálózati csatlakozásra. A növekedés miatt azonban egyre instabilabbá válik az elektromos hálózat, hiszen az időjárásfüggő forrásból nem egyenletesen érkezik az energia. Az optimális és nyereséges működéshez számos fejlesztés szükséges a hálózaton, de a kiegyenlítésben való részvétel is segítheti a nehéz helyzetben lévő naperőműveket. A legújabb „okos“ technológiáknak köszönhetően egyszerre lehetséges az országos villamosenergia-hálózat stabilitásának erősítése és a napelemparkok jövedelmezőségének javítása – állítja a Nano Energies szakértője.

Az elmúlt években 3 gigawatt összteljesítményű – ipari méretű, vagyis 50 kW feletti teljesítményű – napenergia hasznosító kapacitás létesült Magyarországon és ugrásra készen várnak az újabb beruházók. A tervezett naperőművi kapacitás azonban túlzott terhelést jelentene a magyar energiahálózat számára annak jelenlegi állapotában. Már a meglévő kapacitás is stabilitási problémákat okoz, különösen a nyári időszakokban, amikor minden napelem egyszerre adna le áramot az országos hálózatba. A kapacitás további bővítéséhez jelentős korszerűsítési beruházások szükségesek, azonban új technológiai megoldásokkal a jelenleg már a hálózatra csatlakozó naperőművek működése is hatékonyabbá tehető és ezzel akár többletbevétel is elérhető. 

 

„A profitabilitás javításához az úgynevezett energia rugalmasság kihasználása vezethet, amely a fogyasztás és termelés folyamatos összehangolását jelenti. Ezt az innovatív technológiát alkalmazó rugalmassági aggregátor szolgáltatók biztosíthatják“ – magyarázza Lukács Tibor, a Nano Energies magyarországi vezetője. A Nano Energies rugalmassági aggregátor szolgáltatása képes úgy szervezni a betáplálást, hogy a naperőművek ne terheljék túl a hálózatot, mégis hozzanak többletbevételt a tulajdonosaiknak. Így akár 15 százalékkal is növelhető megtermelt megawattonként a naperőműből származó bevétel.

 

freepik.com

 

„Rugalmassági aggregátorként képesek vagyunk irányítottan csökkenteni az energialeadást, a hálózat igényeinek megfelelően. A naperőművek így képesek belépni a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára és többletbevételhez juthatnak a hálózat stabilizálásán keresztül. A teljesítmény visszafogása észre sem vehető működés közben, hiszen minden automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik – állítja Lukács Tibor. – A szolgáltatással nem csak az erőművek járnak jól, hanem az országos villamosenergia-hálózat egésze is, amelynek javul a stabilitása.“ 

 

A naperőművek tulajdonosai már azért is kapnak kompenzációt, ha készenlétben állnak az erőmű teljesítményének csökkentésére vagy leállítására, ezt hívják rendelkezésre állásnak. Ezt követően további bevételhez jutnak magáért az aktiválásért. A termelés visszafogását célzó, úgynevezett „negatív irányú kiegyenlítő szabályozási szolgáltatásból“ származó nyereség fedezi, sőt általában meg is haladja azt az összeget, amelyet a napelempark az áramtermeléssel keresett volna. A szolgáltatás nem csak a hálózat stabilizálásában és az áramkimaradások megelőzésében segít, lehetőséget ad arra, hogy a hálózati csatlakozás késedelme miatt kiesett bevételekhez minél előbb hozzájusson a naperőmű. 

 

A Nano Energies több áramtermelőt és -fogyasztót egyesít egy közös intelligens rendszerbe, amely így egy virtuális erőműként működik. Az egyes termelők leállítása vagy beindítása perceken belül megtörténik a manuális (mFRR) és az automatizált (aFRR) kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás esetében is. A jövőben az akkumulátoros tárolás fejlődésével még hatékonyabb lehet a rugalmassági aggregáció, amely a teljesítmény leállítása vagy csökkentése helyett az akkumulátorokat tölti majd akkor, amikor túlterhelődne a hálózat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38