Hogyan válasszunk légtisztítót a pollenszezonra?

forrás: Prím Online, 2023. május 4. 18:56

A pollenszezon általában már az év második hónapjában elkezdődik és bár a legtöbben a parlagfűre allergiások, már tavasszal is okozhatnak kellemetlenségeket bizonyos növényfélék az arra érzékenyeknél. Ilyenkor jól jöhet, ha van a háztartásban egy légtisztító, amellyel csökkenthető az otthoni pollenterhelés. A Sencor most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan kell légtisztítót választani.

„Fontos megjegyezni, hogy egy légtisztító nemcsak a pollenszezonban bizonyulhat hasznosnak, hanem akkor is, amikor a közösségekben jobban terjednek a légúti betegségeket okozó vírusok. Ennek köszönhetően csökkenthető az őszi-téli időszakban a meghűléses megbetegedések száma” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA divíziójának vezetője. Hozzátette: a vírusok és a baktériumok a levegőben terjednek, éppen ezért a fejlett és modern légtisztítók képesek azok egy részét kiszűrni a levegőből. 

 

Szűrő

 

Az egyik legfontosabb kérdés egy légtisztítónál, hogy milyen szűrővel van felszerelve. Ezen halad át ugyanis annak a helyiségnek, vagy lakásnak a levegője, amelyet tisztítani kívánunk. A szűrők elsősorban abban különböznek egymástól, hogy más-más szennyeződéseket képesek eltávolítani. Bár a legtöbb képes a finom por kivonására, de a kellemetlen szagokat csak bizonyos típusú szűrők képesek kiszűrni. 

 

„Legideálisabb megoldás, ha egy légtisztító egyszerre több szűrőtípussal üzemel, mivel ez növeli a készülék hatékonyságát, illetve többféle káros részecskét képes eltávolítani a levegőből, így érdemes inkább ilyen légtisztítót választani” – hangsúlyozta Lucza András. Egy ilyen készüléknél már alapból megtalálható egy bemeneti szűrő, amely felfogja a levegőben szálló durva porszennyeződéseket, allergéneket, hajszálakat és szöszöket. 

 

Ez fontos szerepet játszik a HEPA H13-as szűrő védelmében is, mivel óvja a jelentősebb szennyeződésektől. A HEPA szűrőt kifejezetten a mikroméretű porszemcsék, allergének, pollenek és atkák összegyűjtésére fejlesztették ki. Ezután ugyanakkor általában egy szénszűrő is rendelkezésre áll a légtisztítóban, amely hatékonyan távolítja el a szagképző molekulákat és a méreganyagokat a beszívott levegőből. 

 

 

Fertőtlenítés és párásítás

 

A levegőben keringő vírusok és baktériumok fertőtlenítésére szintén hasznos lehet, ha a légtisztító fel van szerelve UV-C lámpával. Ezt, a 254 nm hullámhosszon működő fényforrást az egészségügyben is használják. Egyik legfontosabb ismérve, hogy elpusztítja a levegőben keringő különböző mikroorganizmusok, így például a baktériumok, vírusok és gombák 99,92 százalékát. Egyes típusok pedig ionizáló funkcióval is el vannak látva, így képesek egészségvédő negatív ionokkal dúsítani a levegőt. 

 

Érdekesség, hogy megtalálható a boltok polcain már olyan légtisztító is, amely nemcsak a levegő tisztítására, hanem a párásításra is bevethető. Ily módon a készülék működtetése közben növelhetjük a helyiség vagy lakás páratartalmát. Mindez a szárazabb, forró nyári hónapokban jöhet különösen jól. 

 

 

Egyszerű kezelés, csendes működés 

 

Egy légtisztítónál fontos, hogy időzíteni lehessen, hiszen nem kell folyamatosan működnie ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. A felhasználók így általában néhány, vagy többórás időzítést állíthatnak be a készülék kikapcsolására. Fontos szempont továbbá, hogy ne csak a kikapcsolás, hanem a tisztítási sebesség is állítható legyen. Ennek leginkább akkor van jelentősége, ha éjszaka is használatban van a légtisztító, ebben az esetben ugyanis a lehető legkisebb fokozatot kell igénybe venni. Szerencsére ilyenkor meglehetősen alacsony, mindössze 28-30 dB működési zaj mellett használhatók. 

 

„Egy légtisztító kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy mekkora helyiségben szeretnénk használni. Egy belépő szintű készülék már egy 25 m2 -res szobában is jó szolgálatot tehet, de a fejlettebb típusok akár 42-50 m2 -res lakásokban, vagy irodákban is képesek a levegő fertőtlenítésére és tisztítására. Hozzátette: ha valaki szeretne egy igazán fejlett készüléket beszerezni, akkor érdemes olyat választani, amely már a helyiség levegőjének minőségét is kijelzi. Ebben az esetben a felhasználó látni fogja, mennyi munkát kell még elvégeznie a készüléknek ahhoz, hogy igazán friss, oxigéndús levegő uralkodjon környezetünkben, vagy az irodában.

Kulcsszavak: légtisztító Sencor

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38