A salzburgi székhelyű közműszolgáltató az ABB-t választotta erőműve működésének fejlesztésére

forrás: Prím Online, 2024. április 2. 09:55

Az ABB gázturbina-vezérlő rendszere alacsony karbantartási költségek mellett biztosítja az erőmű berendezéseinek maximális teljesítményét, hatásfokát és magas szintű megbízhatóságát. 

A Salzburg AG az ABB-t választotta a HKW Mitte-i üzemében működő gázturbina-vezérlő rendszerének korszerűsítésére. Ennek eredményeképp javulni fog a teljesítmény és növekedni fog a berendezések életciklusa és megbízhatósága. A „Salzburg AG für Energie, Verkehr und Telekommunikation” egy Salzburgban és Felső-Ausztriában energia- és infrastruktúra szolgáltatásokat nyújtó vállalat. 

 

„A turbinák az erőművek legfontosabb, (központi) berendezései, az ABB gázturbina-vezérlő rendszerei pedig világszerte támogatják az erőműveket, illetve segítik és kiszolgálják a háztartásokat villamos energiával ellátó közműveket.” – nyilatkozta Martin Zlatanski, a svájci ABB Energy Industries projektmenedzsere.

 

A sikerhez kulcsfontosságú a jó együttműködés

 

2021 szeptemberében az ABB nyerte el a meglévő Advant Master rendszeren alapuló Egatrol 8 gázturbina-vezérlőrendszernek az új, 800xA DCS rendszeren alapuló Egatrol X turbina-vezérlőrendszerre történő korszerűsítésére szóló szerződést. 

 

„Az ABB ausztriai és svájci csapatai együttesen támogatták a projekt során az ügyfelet, kiemelt figyelmet fordítva az ügyfél igényeinek és elvárásainak a megértésére. Szorosan együttműködtünk a tervezési fázistól kezdve egészen az üzembe helyezésig. Ennek eredménye a sikeresen megvalósított projekt, az új, az ABB Ability System 800xA DCS elosztott vezérlő rendszeren alapuló Egatrol X turbina-vezérlő rendszer, valamint az elégedett ügyfél” – tette hozzá Zlatanski.

 

 

A helyszíni átvételi eljárás/vizsgálat/ (Site Acceptance Test, SAT) 2023 augusztusában fejeződött be, amit a november végén az ideiglenes átvétellel zárult sikeres próbaüzem követett.

 

Az ügyfelek számára biztosított előnyök

 

Az ABB szakemberei egy előre megtervezett üzemleállás keretében korszerűsítették az erőmű gázturbinájának vezérlő rendszerét. A svájci ABB szoftverfejlesztő csapata egy céges kódfordító eljárást, virtuális gázturbina-modellt és egy rendszerszimulátort alkalmazott a gyors és gyakorlatilag hibamentes szoftverfordítás és -validálás megvalósítása érdekében. 

 

A hardveres konstrukció, – amely jellemzően az ABB újonnan kialakított I/O készletét tartalmazza az Advant S600 I/O-nak az új, moduláris 800xA S800 I/O-ra történő kifejlesztéséhez, – lehetővé teszi az üzembehelyezés idejének jelentős csökkentését és a vezetékek újrahúzása (átkábelezés) során előforduló hibák kockázatának kiküszöbölését. 

 

„Az újonnan kialakított I/O készletnek és a moduláris hardveres kialakításnak köszönhetően az ausztriai ABB az előzetesen tervezett idő kevesebb mint fele alatt el tudta végezni az új Egatrol X rendszer telepítését. A vezérlő rendszer üzembehelyezése a gázturbina tervezett C-ellenőrzésének/vizsgálatának keretében történt, így elkerülhető volt a többlet (extra) állásidő” – magyarázta Thomas Höher, az ausztriai ABB Energy Industries Hardverfejlesztési vezetője.

 

„Az ABB közös, egyesített törekvései, a szakterületre vonatkozó hozzáértése, szakértelme és szaktudása, valamint a folyamatok mélyreható, alapos ismerete biztosította az ABB Egatrol X gáztubina vezérlő rendszerére történő gyors és zökkenőmentes átállást. Ráadásul az erőművünk most már az ABB elosztott vezérlőrendszerének (DCS) legújabb, legfrissebb verziójával, a 800xA-val van felszerelve” – nyilatkozta Sebastian Schuller, a Salzburg AG hőtermelésért és távfűtésért felelős vezetője. 

 

„Ez a projekt meg fogja erősíteni kapcsolatunkat a Salzburg AG-vel és továbbra is támogatni fogjuk őket az ipar digitalizációját, automatizálását és elektrifikálását (villamosítását) elősegítő megoldásokkal és szolgáltatásokkal, ezzel biztosítva bolygónk erőforrásainak biztonságosabb, értelmesebb és fenntarthatóbb felhasználását” – mondta zárszóként Richard Winkler, az ausztriai ABB projektmenedzsere.

Kulcsszavak: ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38