Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

forrás: Prím Online, 2024. május 30. 11:20

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Ganz tápiószelei energiahatékonysági beruházása, 2024. májusában készre jelentették a vállalat legfontosabb gyártóbázisának területén létesített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkot. A vállalat a Gyármentő Program keretében kezdte el transzformátorgyárának energiahatékonysági fejlesztését és modern gyártóüzemmé alakítását. A 2023-ban indított Energiafelhasználás Optimalizálási Program keretében megvalósuló naperőmű kivitelezését a budaörsi székhelyű Forest-Vill Kft. végezte 4040 darab napelem telepítésével 3,7 hektár területen.

 

A napelemes rendszer tervezett éves energiatermelése 2 830 MWh, amely a telephely 3500-3600 MWh éves villamos energia fogyasztásának jelentős részét lesz képes fedezni. A napelemes kiserőmű által megtermelt villamosenergia megközelítőleg 60 százalékát tudja jelenleg hasznosítani a gyártóvállalat, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák, valamint a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával és további villamosáramú fogyasztók beépítésével a napelempark által megtermelt energia felhasználása növelhető lesz.

 

 

Ezt segíti, hogy a két vállalat a készre jelentést követően is folytatja a közös munkát, hiszen a Forest-Vill egy hibrid rendszerű, lítium-ion és úgynevezett NAS akkumulátoros energiatároló telepítését is vállalta a helyszínen. A hibrid rendszer képes lesz arra, hogy a két technológia egymással párhuzamosan tudjon működni, vagyis kombinálja a lítium-ion akkumulátorok nagyobb teljesítményű töltési/kisütési lehetőségét és a NAS akkumulátorok hosszabb idejű kapacitását. A két rendszer együttesen 5,2 MWh kapacitással rendelkezik.

 

Ezáltal a Ganz képes lesz a napenergia hasznosításával helyben megtermelt áram egy részének tárolására is, és azt a napsütéses órákon kívüli napszakokban felhasználni. Jelenleg a tervezési munkálatokat és az előkészületek kezdte el a vállalat, az energiatárolók telepítésére az év végéig kerül sor. Az elkészült rendszerek üzembehelyezése után a következő nagy feladat a telephelyi villamosenergia-termelés, -felhasználás, -tárolás, és az üzemeltetés optimalizálása, amelyet 2025-ben valósít meg a vállalat.

 

 

„Az Energiafelhasználás Optimalizálási Program a Ganz fejlődésének fontos mérföldköve. Termékeink és a gyártás fejlesztése mellett prioritás a gyár üzemeltetésének optimalizálása és fenntarthatóvá tétele. A napelempark kialakításával jelentősen csökkentjük a fosszilis energiahordozóktól való függésünket és egy nagy lépést teszünk a zéró emissziós célkitűzésünk felé. A Forest-Vill szakmai hozzáértésével segíti a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit és a termékeink versenyképességének növelését a nemzetközi piacon.” – mondta Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A naperőmű kiépítése mellett további fejlesztésekre is sor kerül a program keretében annak érdekében, hogy a Ganz növelje pest vármegyei transzformátor- és a forgógépgyárának energiahatékonyságát. Az új, korszerű gépészeti megoldások telepítése mellett a társaság az üzemcsarnokok és kiszolgáló épületek hőszigeteléssel kívánja tovább csökkenteni gázfelhasználását. A programnak köszönhetően a Ganz 2024 végéig közel 40%-kal tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

 

„Az elmúlt években a napenergia alapú áramtermelés soha nem látott rekordokat ért el Magyarországon, és ennek a folyamatnak még korán sincs vége. A korszerű energiatárolási technológiák pedig immár azt is lehetővé teszik, hogy a napelemek által termelt áramot akár éjszaka is fel lehessen használni. Büszkék vagyunk arra, hogy ezúttal Magyarország egyik nagynevű gyártóvállalatával tudtunk együtt dolgozni és támogatni a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit” – emelte ki Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A Forest-Vill széleskörű tapasztalattal rendelkezik villamosenergia-hálózatok fejlesztése és kivitelezése terén. A vállalat az elmúlt években dinamikus fejlődést tudhat maga mögött, és mára az alapműködést adó alállomás-építésen túl a vállalat nagy teljesítményű naperőműparkok építését is el tudja végezni a tervezéstől a komplett kivitelezésig, elsődlegesen saját szakértői gárdájára támaszkodva. Emellett a vállalat széleskörű tapasztalatra tett szert villamosenergia-tárolók kivitelezésé terén is, melyek közül kiemelkedik az ország jelenleg legnagyobb, 20 megawatt teljesítményű, 60 megawattóra kapacitású energiatárolójának tervezési és teljeskörű kivitelezése Szolnokon.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világon elsőként magyar betegek számára lesz elérhető az MI által támogatott, élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálat

Még idén nyáron elérhető lesz a világ első és egyetlen élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálata a július elején megnyílt EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrumban, Budaörsön. A legújabb generációs, mesterséges intelligencia által támogatott, robotikailag vezérelt, mágnesesen irányított 3D-s kapszula-endoszkópiás technológia minden eddigieknél pontosabb, teljesen fájdalommentes gasztroenterológiai szűrést tesz lehetővé a páciensek számára. 

2024. július 8. 19:45

Itt a lány, aki megoldotta az egyik legnagyobb vegyipari cég kihívásait

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 8. 18:03

Így támogatja a digitalizáció a lelakott irodaházak hatékony korszerűsítését

A bérlői igények átalakulása, valamint a fenntarthatósági szempontok előtérbe kerülése a hazai irodapiacot is mozgásba lendítette. A változások tempóját jól mutatja, hogy nem a kor számít. Az energiahatékonysági követelmények erősödése miatt már egy 5-10 éve átadott épület is elavultnak számíthat. Ha a kevésbé hatékonyan működő épületek tulajdonosai nem akarnak lemaradni az egyre élesebb versenyben, belátható időn belül meg kell kezdeniük az átfogó átalakításokat, felújításokat vagy érdemes elgondolkodniuk az esetleges funkcióváltáson. 

2024. július 8. 14:40

Az ABB felavatta új energiahatékony gyárát Belgiumban

Az ABB termelésbe állította az új, 20 millió euró beruházási értékű fröccsöntő üzemét a belgiumi Gent közelében fekvő Evergemben, amellyel a biztonságos, intelligens és fenntartható villamosítási megoldások iránti növekvő európai keresletet kívánja kielégíteni. 

2024. július 8. 11:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01