A német digi-tv új szabványa

FeriMesz , 2001. március 15. 21:42
Németország olyan új technikai szabványt vezet be, amely serkentheti a digitális televíziózás elterjedését. "A CeBIT-en bemutatjuk a digitális televíziózásra használható eszközöket és azok sokoldalú használhatóságát" - mondta a Szórakoztató- és Kommunikáció-elektronikai Társaság elnöke a dpa hírügynökségnek adott interjújában.
Németországban hat évvel ezelőtt jelent meg a digitális televíziózás lehetősége. Azóta azonban nem sokadt haladt annak elterjedése, főleg azért, mert az egyes műsorszolgáltatók adásait csak azok saját set-top boxával lehet fogni. Jelenleg a 35 millió német háztartásból 2 millióban fogható digitális tévéadás. "A következő három évben megduplázzuk ezt a számot" - nyilatkozta Rainer Hecker, a Szórakoztató- és Kommunikáció-elektronikai Társaság elnöke. Fontos alap ehhez az új, nemzetközi szabvány, az MHP (Multimedia Home Plattform). "Az internet hamarosan olyan fontos része lesz a tévézésnek, mint most a teletext."

Az MHP bevezetése lehetővé teszi, hogy a szórakoztatóelektronikai eszközök gyártói továbbfejleszthessék termékeiket a digitális átvitelnek megfelelően, sőt, akár internetes szolgáltatások igénybevételére is alkalmassá tehetik tévékészülékeiket. Az MHP megbízhatóvá teszi a gyártókat a vevők számára. "Senki nem veszi meg az adott eszközt, ha nem lehet biztos benne, hogy a következő nap is működik-e" - elemezte a dolgot Hecker.

Franciaországban, Nagy-Britanniában, Skandináviában jelentősen magasabb a digitális vevőkészülékek elterjedtsége. Európa-szerte már 100 kódolt és ugyanennyi ingyenes tv-csatornát közvetítenek digitális úton.

A műsorszolgáltatók, hálózatüzemeltetők, szoftverfejlesztők és az eszközök gyártói első alkalommal képviseltetik magukat egy nagy standon a CeBIT-en március 22-28. között.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50