Kiadta első ESG-jelentését a Ganz

forrás: Prím Online, 2024. július 11. 18:10

Először adott ki ESG jelentést a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., amelyben bemutatja, milyen erőfeszítéseket tesz a fenntartható működés és ennek részeként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztése mellett a Ganz 2023-ban indította el energiaoptimalizálási programját, amelynek elsődleges célja a földgázfogyasztás mérséklése, ezáltal a társaság fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése.

Az ESG-jelentés egy olyan vállalatok vagy szervezetek által közzétett dokumentum, amely a cég környezeti, társadalmi és vállalatirányítási törekvéseit és célkitűzéseit foglalja össze. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy transzparens kommunikációt folytassanak az általuk kiemelt fenntarthatósági témákban a befektetők, vevők és az üzleti partnerek számára is érthető és könnyen elérhető formában. Az ESG-riportálás ma már elengedhetetlen az energetikai és gyártóvállalatok számára, ezért a Ganz idén első alkalommal adta ki az előző évre vonatkozó jelentését.

 

A Ganz történetében fontos mérföldkő volt, hogy a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztése mellett 2023-ban átfogó energiaoptimalizálási programot indított, amelynek elsődleges célja a földgázfogyasztás mérséklése, ezáltal a Ganz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése. A fejlesztési program keretében a vállalat 2 MW névleges teljesítményű naperőművet épített a tápiószelei üzeme szomszédságában, amelyet a tervek szerint még 2024 második negyedévében üzembe fognak helyezni. A 3 hektáros területen megvalósult napelempark megújuló forrásból származó villamosenergiával fogja ellátni a vállalat transzformátor- és forgógépgyárait egyaránt.

 

A napelemes kiserőmű által megtermelt villamosenergia megközelítőleg 60 százalékát tudja jelenleg hasznosítani a gyártóvállalat, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák, valamint a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával és további villamosáramú fogyasztók beépítésével, továbbá egy egyedülálló, NAS és lítium-akkumulátor technológiát is ötvöző energiatároló telepítésével a napelempark által megtermelt energia felhasználása növelhető lesz. A Ganz célja, hogy 2030-ra 30 százalékkal visszaszorítsa, 2050-re pedig teljes mértékben kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

 

 

A vállalat további célja a gyártás során képződő hulladék mennyiségének csökkentése és a felhasznált újrahasznosítható anyagok arányának növelése, valamint az ellátási láncok rövidítése és fenntarthatóbbá tétele. Ennek érdekében a Ganz 2023 júniusában újraindította Szolnokon a transzformátorok hegesztett acélszerkezeteinek gyártását a tápiószelei gyár számára. A szolnoki üzem újraindítása fontos lépés volt a Ganz életében, hiszen a korábbi dolgozók újbóli alkalmazásba vétele mellett sikerült mérsékelni a beszállítási kockázatokat, javult a minőségbiztosítás és a gyártási folyamat versenyképessége.

 

A fenntarthatósági törekvések mellett a Ganz számára kiemelkedő szempont a társadalmilag felelős működés, ezért tevékenységének minden szintjén biztosítja az etikus, megkülönböztetésektől mentes magatartást, valamint a hazai és nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően jár el a munkavédelem, egészségvédelem és a környezetvédelem témakörében. A vállalat munkavállalóinak biztonsága mellett nagy hangsúlyt fektet termékeinek fejlesztésére, hogy a felhasználókat minél kevésbé tegye ki egészségügyi és biztonsági kockázatnak. A minőséget a nemzetközi ISO 17025 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratóriumával biztosítja. A Ganz céljai elérése érdekében törekszik a világos és egyszerű szervezeti struktúra fenntartására, a lehető legkevesebb hierarchikus szinttel. A vállalatcsoport céljai között szerepel továbbá fenntarthatósággal kapcsolatos képzések szervezése az alkalmazottaknak, valamint a kiberbiztonság, az adatkezelés és az információbiztonság javítása.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy elkészítettük első fenntarthatósági jelentésünket, amely egyszerre ad számot a fenntarthatóság terén elért eddigi eredményeinkről, valamint rögzíti az ezzel összefüggő rövid és hosszú távú céljainkat. Mindez nem valósulhatott volna meg a kiváló szakembergárdánk nélkül, amelynek kulcsszerepe van abban, hogy a Ganz olyan innovatív megoldásokat tud az energetikai berendezések gyártása területén kínálni, amelyek egyszerre fenntarthatóak és versenyképesek” – mondta el Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A Ganz az elkövetkező években fokozott erőforrásokat kíván fordítani a megkezdett fejlesztésekre és az innovációs lehetőségek kiaknázására annak érdekében, hogy működésével hozzájáruljon a villamosenergia-ipar zöld forradalmához, valamint a transzformátor- és forgógéppiac hatékonyabbá tételéhez.

 

A teljes jelentés az alábbi linken érhető el: https://www.flipsnack.com/56C6FE88B7A/ganz-report-8/full-view.html

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

82%-kal nőtt a BÉT-en jegyzett kibervédelmi cég, a ViVeTech bevétele

82 százalékos növekedéssel, 742,4 millió forintra növelte nettó árbevételét a 2024-es év első hat hónapjában a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett kibervédelmi cég az előző év azonos időszakában elért 408,6 millió forintról. A ViVeTech Nyrt. adózott eredménye ezzel párhuzamosan 67 százalékkal, 91,1 millió forintra emelkedett a tavalyi év első felében elért 54,7 millió forintos szintről – derül ki a társaság által publikált 2024. első féléves jelentéséből.

2024. szeptember 15. 13:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27