Fontos lépéseket tett a VGP a fenntartható jövő felé

forrás: Prím Online, 2024. július 22. 15:19

Jelentős eredményeket ért el ESG területen 2023-ban a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A csoport tavaly jelentős, 2 054 tonna CO2 megtakarítás mellett csökkentette ingatlanjaiban a vízfelhasználást, 23%-kal redukálta a bérelt területek négyzetméterenkénti energiaintenzitását, és felgyorsította a fotovoltaikus energia alkalmazását, amely tavaly 79,9%-kal nőtt az előző évhez képest. A földterületek kiválasztásánál a VGP olyan lehetőségekre összpontosít, amelyek jól kapcsolódnak tömegközlekedési hálózatokhoz, 2023-ban ezek elérte a 96%-ot.

A VGP Csoport 2023-as ESG-stratégiájának első pillére az éghajlatváltozás kezelése volt. A 2020 és 2023 közötti időszakban a VGP saját működéséből származó szén-dioxid-kibocsátása egy alkalmazottra vetítve 34%-kal, a működési portfóliójuk tekintetében pedig 23%-kal csökkent a bérelt területeken. Folytatódott a fotovoltaikus rendszerek kiépítése az épületek tetején, a megújuló energiatermelési kapacitás (működési, építés alatti és tervezett) meghaladta az éves villamosenergia-fogyasztást a Csoport ingatlanjaiban. 

 

A vállalat az ESG-célkitűzéseket a teljes ellátási láncába integrálta, figyelembe véve nemcsak a fejlesztési tevékenységekből, hanem a bérlők energiafogyasztásából és az alkalmazottjaik munkába járásából eredő közvetett szén-dioxid-kibocsátást is. A VGP folyamatosan javítja a meglévő épületek környezeti teljesítményét, miközben új, fenntartható ingatlanokat épít, amelyek átadása legalább a BREEAM Very Good zöld minősítéssel jár.

 

A vállalat minden irodája 100%-ban tanúsított zöld energiára állt át, ipari és logisztikai parkjaiban pedig jelentősen felgyorsította a fotovoltaikus energia alkalmazását. A fotovoltaikus kapacitás tavaly 79,9%-kal nőtt az előző évhez képest, és az üzemi kapacitás 101,8 MWp-nál átlépte a 100 MWp határt (2022 decemberében 56,6 MWp volt). Jelenleg 69,0 MWp PV-projekt van fejlesztés alatt, és további 99,7 MWp-t terveznek. A VGP épületeiben folyamatban lévő átállás a zöld energiafogyasztásra, valamint egyéb zöld intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy a GRESB négycsillagos fejlesztői minősítést kapott, amely a második legmagasabb minősítés az európai logisztikai szegmensben működő hasonló vállalatok között. A teljes tervezett napenergia-termelő kapacitással a VGP évente több villamos energiát fog termelni a jövőben, mint az összes bérlőnk fogyasztása együttvéve.

 

A fenntartható energia mellett a csoport a fenntartható mobilitás fejlesztése és a jó közlekedés is az ESG célok között szerepel. A VGP parkjaiban eddig 545 töltőállomást telepítettek elektromos járművek számára, és minden új parkot már ennek figyelembevételével építenek.

 

A Csoport aktív lépéseket tesz a vízfogyasztás, a vízpazarlás csökkentése és a vízminőség fenntartása érdekében is. Folyamatban van egy valós idejű felügyeleti eszköz bevezetése, amely lehetővé teszi a szivárgások felderítését, így ezeket azonnal lehet észlelni és javítani is. Emellett egyéb alacsony vízhozamú funkciókat vezetett be épületeiben a BREEAM minősítésnek megfelelően. A Csoport 2022 óta mintegy 5 millió eurót fektetett be víztakarékossági intézkedések kivitelezésébe. 

 

 

Az öntözési igény csökkentése érdekében szárazságtűrő tájépítészet valósul meg a VGP ingatlanok körül, emellett a cég minden projektjéhez ökológiai terv készül, hogy megvédjék és javítsák a biológiai sokféleséget a parkjainkban és azok környékén.

 

 Tavaly a VGP 4040 új fát ültetett, és a felügyelete alatt létrehozott élőhelyek összterülete elérte az 548 000 m2-t. Erre jó példa a VGP Park Győr Beta területén kialakított ökoszisztéma a park déli határa mentén, ahol számos veszélyeztetett kétéltű és madárfaj számára biztosítanak természetes élőhelyeket. 

Kulcsszavak: VGP fenntarthatóság

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már általános iskolában bevezetnék a drónképzést

Az FPV (azaz First Person View, vagyis első személyű, azaz belső nézetű) drónok csak néhány éve kezdtek el szélesebb körben ismertté válni és történelmük sem nyúlik hosszú évtizedekig vissza. Egy friss kutatás azonban azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a lakosság körében és egyre többen tervezik, hogy vásárolnak ilyet. Nem csoda hát, hogy a meghatározó hazai gyártó és forgalmazó cégben felmerült a széles körű oktatás gondolata is.

2024. szeptember 19. 16:57

A Jövő IT-tehetségei versenyeztek az Aruba Cloud Hackathonon

Az Aruba Cloud, Európa vezető felhőszolgáltatója idén is sikeresen megrendezte innovatív programozói versenyét, az Aruba Cloud Hackathont. A 24 órás megmérettetésen felsőoktatásban tanuló hallgatók mérhették össze tudásukat és kreativitásukat, miközben izgalmas feladatok megoldásán dolgoztak.

2024. szeptember 19. 15:18

A teljesítmény művészete: a nagy precizitás ultraszéles panorámája

A Porsche Design és az AGON by AOC, a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája bejelentik legújabb együttműködésüket: ez a Porsche Design AOC AGON PRO PD34 gaming monitor. 

2024. szeptember 19. 13:25

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34