Győzelem és harmadik hely: Szárnyal a Széchenyi-egyetem hallgatói csapata, az Arrabona Racing Team

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 7. 11:59

A győri Széchenyi István Egyetem Formula Student versenysorozatban szereplő hallgatói versenycsapata, a fennállásának tizedik évét ünneplő Arrabona Racing Team augusztus első hétvégéjén megnyerte a zalaegerszegi ZalaZone-on megrendezett FS Eastet, egy héttel korábban pedig harmadik helyen végzett az ausztriai versenyen. A szintén széchenyis hallgatókból álló SZEngine a jármű motorjának fejlesztésével járult hozzá a nemzetközi sikerekhez.

A Formula Student világszerte nagy népszerűségnek örvendő oktatási célú versenysorozat, amelyben a csapatok a maguk által megépített versenyautókkal vesznek részt. A hallgatók ezáltal a gyakorlatban csiszolhatják a tanultakat, éles helyzetben fejleszthetik mérnöki tudásukat. A Széchenyi István Egyetemről két csapat, a járművet fejlesztő Arrabona Racing Team (ART) és a sorozathoz optimalizált motort szállító SZEngine is évek óta résztvevője a versenyeknek. 

 

A 2022-es nemzetközi sikerek után a tavalyi a fejlesztés éve volt az ART-nál. Ennek során a Széchenyi István Egyetem idén tízéves hallgatói csapata a konstrukciót és a formát megtartotta, a változtatásoknál a megbízhatóság növelését és a súlycsökkentést helyezte előtérbe, és sok alkatrészt újratervezett. Az ART_11 névre keresztelt idei autót is az intézmény motorfejlesztő hallgatói gárdája, a SZEngine által alkotott motor működteti. 

 

A Formula Student East verseny összetett győztese a széchenyis hallgatókból álló Arrabona Racing Team. (Fotó: Formula Student East – Járműmérnökök Egyesülete)

 

A befektetett munka már az idei nyár első megmérettetésén megtérült, hiszen a Formula Student Ausztria verseny győri szempontból nagyszerű eredményekkel zárult. Az összesített harmadik hely mellett az autocross versenyszámban is a dobogó harmadik fokára álhatott az ART. Az endurance versenyszámban járművük hiba nélkül megtette a 22 km-es versenytávot a spielbergi pályán, méghozzá kiemelkedően jó fogyasztással, így a hatékonysági verseny második helyezését is begyűjtötték. A csapat a statikus versenyszámokban is szépen teljesített, a mérnöki tervezés kategória döntőjében a negyedik helyezést szerezte meg.

 

„Az elmúlt évben elvégzett jelentős fejlesztések jól sikerültek, hiszen nagyon erős nemzetközi mezőnyben, a Formula Student sorozat egyik legrangosabb állomásán értünk el dobogós helyezést. A legnagyobb csatában a spanyol Valenciai Műszaki Egyetemmel, az olasz Modenai Egyetemmel és a görög Thesszáliai Egyetemmel voltunk” – fogalmazott Bariska Szilárd, az ART csapatvezetője. Hozzátette, a Formula Student East előtt – felhasználva az ausztriai verseny tapasztalatait – megtörtént a jármű finomhangolása, így nagy reményekkel vágtak bele az újabb megmérettetésbe. 

 

A Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatának járműve meghódította az osztrák versenypályát is.

 

A magyarországi verseny a győri csapat számára hazai közegben zajlott, hiszen a ZalaZone-on működik az egyetem zalaegerszegi innovációs parkja, az ART pedig ezen a pályán végezte tesztjeit. A Széchenyi-egyetem hallgatói még az ausztriai szereplést is túlszárnyalták: a statikus számok közül a költség és gyártás (cost and manufacturing) kategóriában második, a mérnöki tervezésben (engineering design) harmadik, míg a dinamikus számok esetében a kanyarodási készség (skidpad) és a gyorsulás (acceleration) kategóriában szintén harmadik, a hatékonyság (efficiency), az időmérő (autocross) és hosszú távú (endurance) kategóriákban pedig első helyezést szereztek. Mindez azt jelenti, hogy összetettben megnyerték az FS Eastet.

 

„Nagy büszkeség ez számunkra, és kitűnő visszaigazolás, hogy érdemes ennyi energiát belefektetni. Köszönünk minden támogatást, amelyet az egyetemtől és partnereinktől kaptunk. Nem ülünk a babérjainkon, mert már készülünk a szezon utolsó versenyére, amelyet Horvátországban, a Bugatti tesztpályáján rendeznek. Mindent átnézünk az autón, kicseréljük rajta, ami elkopott, utána pedig tesztelünk. Szeretnénk az augusztus végi futamon is győzni, de legalább dobogóra állni” – fogalmazott Bariska Szilárd. A végzős járműmérnök hallgató kiemelte, a Formula Studentben való szereplés az egyetemen megszerzett tudást olyan gyakorlati tapasztalatokkal egészíti ki, amely felbecsülhetetlen értékű későbbi pályájukra nézve. A versenyek ráadásul kitűnő lehetőséget adnak a nemzetközi kapcsolatépítésre, a külföldi egyetemek hallgatóival való együttműködésre, amely tovább szélesíti szakmai látókörüket.

 

A Formula Studentben szereplő hallgatók felbecsülhetetlen értékű gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodnak. 

 

„Gratulálok a csapatnak az elért eredményekhez. Az egyetem oktatóinak elismerését is tolmácsolom, hiszen kiemelkedőnek tartjuk a hallgatók teljesítményét, akik nemcsak az előadásokon, laborokban gyarapítják tudásukat, hanem versenyautót fejlesztenek és a legkiválóbb egyetemekkel vetik össze komplex tudásukat. Mindezt olyan magas szinten teszik, amellyel a nemzetközi versenyeken rendre a legjobbak között szerepelnek” – fogalmazott az eredménnyel kapcsolatban dr. Szauter Ferenc a győri intézmény Járműipari Kutatóközpontjának vezetője. Hozzátette, a Széchenyi István Egyetem naprakész, gyakorlati tudással rendelkező mérnököket képez, a hallgatói csapatokban való munka pedig olyan készségeket fejleszt, amelyek segítségével a fiatalok a nemzetközi piacon is keresett szakemberekké válhatnak.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Futurisztikus környezetben készülnek Chery modelljei

Az ma már nem titok, hogy a Chery a legnagyobb kínai autóexportőr. Az azonban kevésbé közismert, hogy a vállalat központi fejlesztő- és gyártóüzeme is rekordokkal büszkélkedhet. A létesítmény méretei is impozánsak, ám igazán vezérlő és fejlesztő rendszereivel emelkedik ki a világon.

2024. szeptember 16. 10:08

Itt a jövő gumiabroncsa, újrahasznosított anyagokból

A Bridgestone bemutatja a Potenza Sport A-t, a vállalat első olyan, sorozatgyártásban készült gumiabroncsát, amely 55%-ban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított és megújuló anyagokat tartalmaz.*  Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) PLUS egy globálisan alkalmazható tanúsítási szabvány, amelynek célja, hogy növelje az alternatív alapanyagok átláthatóságát és nyomon követhetőségét a teljes ellátási láncban, a kiindulási ponttól egészen a végfelhasználóig.

2024. szeptember 14. 10:12

ABB innovatív töltési megoldások és hazai tervek az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapján

Szeptember 9. immár ötödik éve az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapja, amelyet 2020-ban az ABB kezdeményezett. Idén a világnap alkalmából Márgus Norbert, az ABB Digitális & E-Mobilitás üzletág fejlesztési specialistája volt a Villanyautosok.hu heti podcastjának, a Villanyórának a vendége.

2024. szeptember 10. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34