Itt a jövő gumiabroncsa, újrahasznosított anyagokból

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 14. 10:12

A Bridgestone bemutatja a Potenza Sport A-t, a vállalat első olyan, sorozatgyártásban készült gumiabroncsát, amely 55%-ban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított és megújuló anyagokat tartalmaz.*  Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) PLUS egy globálisan alkalmazható tanúsítási szabvány, amelynek célja, hogy növelje az alternatív alapanyagok átláthatóságát és nyomon követhetőségét a teljes ellátási láncban, a kiindulási ponttól egészen a végfelhasználóig.

„A Bridgestone Potenza Sport A kiváló példája a Bridgestone innovációs képességeinek és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének. Fontos mérföldkövet jelent az úton azon célunk felé, hogy 2050-től termékeink 100%-ban fenntartható anyagokból készüljenek.**  Büszkék vagyunk rá, hogy sorozatgyártásban készíthetünk olyan gumiabroncsot, amely ilyen magas arányban tartalmaz ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított és megújuló anyagokat*, és tovább támogathatjuk a körforgásos gazdaság működését az iparágban” – nyilatkozta Steven De Bock, a Bridgestone EMEA régiójának OE alelnöke.

 

 

A Bridgestone Potenza Sport A gumiabroncsot a Bridgestone ENLITEN technológiájával fejlesztették ki, hogy javítsák a fenntarthatósági jellemzőit, és alkalmas legyen elektromos járművekre is – mindezt anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötnie a biztonság vagy a teljesítmény terén. A Bridgestone ultranagy teljesítményű gumiabroncsa kiemelkedő biztonságot és irányíthatóságot nyújt a járművezetőknek, nedves úton való tapadás tekintetében pedig elnyerte az EU-minősítés „A” osztályát. Emellett a kategóriájában legjobb energiahatékonyságot és az akkumulátor hatótávolságának meghosszabbítását is biztosítja, a gördülési ellenállás tekintetében szintén „A” minősítéssel büszkélkedve.

 

 

A Bridgestone E8 kötelezettségvállalásával összhangban a gumiabroncs gyártásához 35%-ban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező megújuló anyagokat használnak fel, beleértve a természetes kaucsukot és a biopolimereket, valamint 20%-ban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított anyagokat. Ezek közé tartozik a gumiőrlemény kopott gumiabroncsok felhasználásával, a tanúsított, újrahasznosított olaj felhasználásával készült korom, rizshéj hamu szilícium-dioxid, lignin, cink-oxid, valamint visszanyert korom kopott gumiabroncsok felhasználásával.

 

A Bridgestone Potenza Sport A nem egy koncepció vagy kísérleti projekt, hanem az Audi által gondosan és tudatosan választott gyári első szerelés az új e-tron GT modellhez.***  A globálisan OE-homologált abroncs átment az Audi szigorú tesztelési folyamatain, amely során elismerték kiváló teljesítményét egy ilyen erős és igényes jármű számára, miközben maximális biztonságot és fenntarthatóságot is biztosít.

 

 

A Bridgestone Potenza Sport A abroncsot Európában fejlesztették ki, és a Bridgestone legmodernebb, 2022-ben ISCC PLUS tanúsítványt szerzett, római üzemében fogják gyártani. Az üzem teljes abroncsgyártási folyamata 100%-ban elektromos, és az energiát megújuló forrásokból állítják elő****, hatékony energiagazdálkodását pedig az ISO 50001 tanúsítvány is igazolja.

 

_______________________

*Az 55% meghatározása az ISCC PLUS tanúsítási rendszer alapján történik, amely a tömegegyensúly megközelítést alkalmazza az ellátási lánc nyomonkövethetőségére.

**A Bridgestone a fenntartható anyagokat olyan anyagokként határozza meg, amelyek:

• folyamatosan rendelkezésre álló forrásokból származnak;

• hosszú távon használhatók az üzleti tevékenység során; és

• alacsony környezeti és társadalmi hatással bírnak az életciklusuk során, a beszerzéstől a hulladékkezelésig.

***Elérhető méretek: 265/35 R21 101XL Y (első) és 305/30 R21 104XL Y (hátsó)

****Származási garanciák tanúsítványai

Kulcsszavak: gumiabroncs Bridgestone

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Futurisztikus környezetben készülnek Chery modelljei

Az ma már nem titok, hogy a Chery a legnagyobb kínai autóexportőr. Az azonban kevésbé közismert, hogy a vállalat központi fejlesztő- és gyártóüzeme is rekordokkal büszkélkedhet. A létesítmény méretei is impozánsak, ám igazán vezérlő és fejlesztő rendszereivel emelkedik ki a világon.

2024. szeptember 16. 10:08

Itt a jövő gumiabroncsa, újrahasznosított anyagokból

A Bridgestone bemutatja a Potenza Sport A-t, a vállalat első olyan, sorozatgyártásban készült gumiabroncsát, amely 55%-ban ISCC PLUS tanúsítvánnyal rendelkező újrahasznosított és megújuló anyagokat tartalmaz.*  Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) PLUS egy globálisan alkalmazható tanúsítási szabvány, amelynek célja, hogy növelje az alternatív alapanyagok átláthatóságát és nyomon követhetőségét a teljes ellátási láncban, a kiindulási ponttól egészen a végfelhasználóig.

2024. szeptember 14. 10:12

ABB innovatív töltési megoldások és hazai tervek az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapján

Szeptember 9. immár ötödik éve az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapja, amelyet 2020-ban az ABB kezdeményezett. Idén a világnap alkalmából Márgus Norbert, az ABB Digitális & E-Mobilitás üzletág fejlesztési specialistája volt a Villanyautosok.hu heti podcastjának, a Villanyórának a vendége.

2024. szeptember 10. 10:21

Csillagos ötös a biztonságra – így készült a magyarországi bemutatkozásra az OMODA 5

Ötcsillagos biztonsági minősítést kapott augusztusban az ASEAN NCAP szervezettől a Chery Group hamarosan Magyarországon is bemutatkozó autója, az OMODA 5. 

2024. szeptember 8. 12:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34