Napelemeket telepített az OMV 100 hazai töltőállomásán

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 10. 12:29

Augusztustól az OMV Hungária töltőállomásainak már közel 50 százalékában napelemek termelnek áramot. A beruházás eredményeként a kutak 1800 magyar háztartás éves átlagos energiafogyasztásának megfelelő energiát állítanak majd elő, ami hozzávetőlegesen 273 magyarországi lakos éves átlagos karbonlábnyomának felel meg. A projekt az OMV Csoport átfogó fenntarthatósági stratégiájának része, melynek célja a 2050-es karbonsemlegesség elérése.

Az OMV Hungária nagyszabású zöldberuházás keretében napelemekkel szerelte fel 100 magyarországi töltőállomását. A kutak tetején elhelyezett fotovoltaikus panelek évente összesen több mint 4.500.000 kWh energiát termelnek majd, ami 1800 magyar háztartás éves átlagos energiafogyasztásának felel meg. A napelemrendszerek a töltőállomások energiaigényének majdnem felét lesznek képesek kiváltani megújuló forrásból. A megtermelt energiának köszönhetően a töltőállomások szén-dioxid kibocsátása együttesen évente 1200 tonnával csökken – ez összesen mintegy 273 magyarországi lakos éves átlagos karbonlábnyomával egyenlő.* 

 

 

„Ez a fejlesztés fontos mérföldkő az OMV Hungária fenntarthatósági terveiben. A napelemek telepítésével nem csak a környezeti terhelésünket csökkentjük, de példát is mutatunk az energiahatékony működésre. Célunk, hogy az elkövetkező években, a nemzetközi vállalati stratégiát követve tovább növeljük a megújuló energiaforrások arányát működésünkben, ezzel is hozzájárulva egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez” – mondta Ján Hrivňák, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója.

 

Az OMV Hungária napelemes projektje szervesen illeszkedik az OMV Csoport átfogó fenntarthatósági stratégiájába. Az anyavállalat 2030-ig szóló tervében kulcsfontosságú szerepet játszik a karbonlábnyom csökkentése és a megújuló energiaforrások arányának növelése. A társaság célkitűzése, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, mind saját működésében, mind az általa értékesített termékek tekintetében. Ennek részeként a vállalat fokozatosan növeli a fenntartható üzemanyagok és vegyipari alapanyagok arányát, fejleszti az e-mobilitási szolgáltatásait, és jelentős beruházásokat hajt végre az energiahatékonyság javítása érdekében. 

 

 

A magyarországi töltőállomások napelemes rendszerekkel való felszerelése fontos lépés ebben a folyamatban, ami nem csak lokálisan, de a teljes vállalatcsoport szintjén hozzájárul a kitűzött fenntarthatósági célok eléréséhez.

 

___________________________

*A magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 4.4 tonna szén-dioxid egyenérték/fő (legfrissebb, 2022-es világbanki adat) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34