A digitális készségek fejlesztése egész Európában kulcsfontosságú

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 14. 13:45

Az Európai Unióban a lakosság mindössze 56 százaléka rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, miközben a Digitális Évtized célja 80 százalékos arány elérése lenne 2030-ig. Ezért is van szükség rá, hogy az uniós országokban működő digitális készségekkel foglalkozó szervezetek rendszeresen megosszák egymással a tapasztalatokat, és ezzel támogassák a készségfejlesztési törekvéseket más országokban is. 

A „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége is részt vett a nemzeti koalíciók éves brüsszeli konferenciáján, ahol az Európai Unió készségfejlesztésével kapcsolatos céljainak mélyebb megismerése, a nemzeti jó gyakorlatok megosztása, és a digitális készségek fejlesztési lépéseinek meghatározása volt a középpontban. 

 

A Digital Decade legújabb jelentése (korábban DESI-index) alapján az uniós állampolgárok digitális készségeinek szintje messze van még a 2030-ra elvárt céltól. A 16-74 éves korosztály mindössze 56 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, miközben 2030-ra 80 százalékot kellene ennek az aránynak elérnie. A riport készítői azt is kiemelték, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az IKT-szakemberek számának növekedése, akkor 2030-ra csupán 12 millió IT-szakember lesz az Európai Unióban szemben a célul kitűzött 20 milliótól. 

 

Freepik

 

Többek között azért is jött létre a „Platform a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” projekt, illetve az ehhez kapcsolódó nemzeti koalíciók, hogy a digitális készségek elsajátítását információmegosztással elősegítsék. Magyarországon az IVSZ koordinálja ezt a tevékenységet, amelynek részeként létrejött a digitaliskeszsegek.hu oldal, amelyen számos digitális képzés és készségfejlesztéssel kapcsolatos cikk és esemény is fellelhető. Itt kezdőtől haladó szintig találhatnak olyan digitális kurzusokat az érdeklődők, amelyek akár térítésmentesen is igénybe vehetők.  

 

A nemzeti koalíciók éves brüsszeli találkozóján lehetőség volt a digitaliskeszsegek.hu oldalhoz hasonló kezdeményezések bemutatására, valamint közös gondolkodásra is a készségek fejlesztésével kapcsolatban. Külön figyelmet kapott a nemek közötti szakadék megszüntetése a kiberbiztonság terén, a mesterséges intelligencia (MI) szerepe az oktatásban, a mikrotanúsítványok és az egyéni tanulási számlák bevezetése, valamint az IKT-szakemberhiány kezelése is.  

 

„Az IVSZ a digitaliskeszsegek.hu oldal működtetésén kívül is számos olyan projektben vesz részt, amelynek célja, hogy a munkavállalók rendelkezzenek a munkaerőpiacra való bejutáshoz és bennmaradáshoz szükséges digitális készségekkel. A DigitalTech EDIH programon keresztül kkv-knak és közintézményeknek biztosítunk térítésmentes kurzusokat kiberbiztonság, üzletfejlesztés, fintech, edtech és blockchain technológiák kapcsán, az ARISA projekt keretein belül a mesterségesintelligencia-készségek fejlesztéséhez szükséges tanterveket dolgozzuk ki piaci igények alapján, a CyberHubs a kiberbiztonsági készségek elsajátításához járul majd hozzá, míg az IT Fitneszteszt keretein belül a diákok készségeit mérjük, és adunk ezáltal lehetőséget a fejlesztésre. Hisszük, hogy a digitális gazdaság fejlődése csak megfelelően képzett munkaerővel érhető el, ez pedig az egész nemzetgazdaság érdeke” – foglalta össze az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége legfontosabb készségfejlesztési projektjeit Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára. 

 

A digitaliskeszsegek.hu oldal az Európai Unió támogatásával, a CEF-program keretén belül jött létre.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Hogyan alakítják át az AI PC-k a vállalati IT-rendszereket?

A beépített mesterséges intelligencia funkciókat tartalmazó személyi számítógépek piaca elképesztően gyors ütemben nő, amivel a vállalatoknak is lépést kell tartaniuk a hatékony és sikeres működés érdekében. 

2024. szeptember 17. 16:42

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.

2024. szeptember 17. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34