Éremeső az Európai Junior Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 23. 15:01

Idén augusztus 16-22. között rendezték meg Moldovában az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát (eJOI), amelyen a világ 26 országának legtehetségesebb diákjai mérték össze tudásukat. A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében, az ELTE Informatikai Karral szoros együttműködésben, és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával készültek fel az eJOI-ra, amelyről egy ezüstéremmel, két bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza.

Az Európai Junior Informatikai Diákolimpiának (eJOI) Moldova fővárosa, Chișinău (Kisinyov) adott otthont, ahol hazánkat négy fiatal diákolimpikon képviselte. A fiatalabb korosztály számára rendezett eJOI a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (IOI) előversenye, mely a 16 évnél fiatalabb diákok számára ad lehetőséget a nemzetközi megmérettetésre, egyúttal motivációt nyújt a diákolimpiákon való későbbi részvételhez. A rendkívül erős mezőnyben közel száz diák mérte össze tudását.

 

A versenyen ezüstérmet szerzett Mihály Zsolt (9. osztályos tanuló, Óbudai Árpád Gimnázium), bronzéremmel tért haza Balla Ignác (8. osztályos tanuló, ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium) és Baran Júlia (8. osztályos tanuló, Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium). Ezenkívül a zsűri dicséretében részesült Czanik Dániel (8. osztályos tanuló, Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) a második versenynapon nyújtott teljesítményéért.

 

 

A magyar csapatot Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke, az ELTE egyetemi adjunktusa vezette, helyettese Szabó Zsanett, az ELTE Informatikai Karának oktatója, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára volt. 

 

“A 16 évnél fiatalabbak számára szervezett eJOI remek lehetőséget ad a diákok következő generációjának arra, hogy megismerkedjenek az informatikai diákolimpiák világával. A juniorok számára szervezett diákolimpián részt vevő fiatalok jövőbeli versenytársaikkal tudnak megismerkedni, baráti kapcsolatokat kialakítani, rutint szerezni az olyan, még nagyobb kihívásokra, mint például a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia” – kommentálta a magyar junior diákolimpikonok idei eredményeit Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

 

A diákolimpikonokat a Neumann Társaság tehetséggondozási szakosztályának munkatársai készítették fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: az óvatosság már kevés a csalókkal szemben, többre van szükség

A mesterséges intelligencia megjelenése a pénzügyi csalók eszköztárában odavezetett, hogy a laikusok már nem bízhatnak abban, amit látnak vagy hallanak, mert hamis lehet. A K&H Bank segít, hogy egyszerű módszerekkel felismerhesd a támadásokat.

2024. szeptember 18. 13:15

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Bemutatták a legújabb Iveco modelleket Miskolcon

Az Iveco Miskolcon mutatta be először teljesen megújult haszongépjármű-palettáját, amely járművek a személyautók kényelmével és tudásával veszik fel a versenyt. Az esemény azonban nem csak a járművek újdonságaira hívta fel a figyelmet, hanem hivatalosan megnyitották a régió egyik legkomplexebb létesítményét is, amely a járművek és sofőrjeik számára egyaránt biztosít feltöltődést és professzionális kiszolgálást.

2024. szeptember 17. 20:14

Az LG és a Mo-Sys közösen fejleszti megoldásait a virtuális produkciós stúdiók számára

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy részesedést szerzett a virtuális gyártási megoldások és a kamerarobotika piacvezető fejlesztőjeként ismert Mo-Sys Engineeringben (Mo-Sys). A stratégiai korai fázisú befektetés és partnerség bővíti az LG képességeit a virtuális gyártási és műsorszórási technológiai szegmensekben, és lehetővé teszi, hogy a vállalat kifinomult hardver- és szoftveralapú megoldások átfogóbb kínálatát nyújtsa.

2024. szeptember 17. 18:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34