A tiszta energia hozzájárul az ellenállóbb európai energiaszektor megteremtéséhez

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 27. 10:11

Az Európai Unió különösen szorult helyzetben van, hogy ellenálljon az agresszíven terjeszkedő kínai iparpolitika és a korlátlan pénzügyi lehetőségekkel rendelkező USA piacbefolyásoló tevékenységének a zöld energetikában. A hagyományos globális ellátási láncok átalakulása pedig tovább nehezíti az energiabiztonság fenntartását a kontinensen. Európa legnagyobb energetikai seregszemléjén, az EIT InnoEnergy októberi eseményén a The Business Boosteren éppen ezért a gazdasági növekedés, a geopolitikai rugalmasság és a tiszta energiára való átállás kölcsönhatásával foglalkoznak a szakemberek, hogy választ keressenek arra az égető kihívásra, hogyan szavatolható a jövőben a biztonságos, fenntartható és megfizethető energiaellátás Európában – áll az EIT InnoEnergy friss helyzetértékelő jelentésében.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy Európa az utóbbi időkben összehangolt intézkedéseket tett a tiszta technológiák stratégiai értékláncainak biztosítására. Törekszik a gyártási kapacitások bővítésére a megerősített szabályozási keretrendszer és közfinanszírozás segítségével. Stratégiai kapcsolatokat épített ki, különösen a tiszta átmenethez szükséges nyersanyagokhoz való hozzáférés érdekében olyan partnerekkel, mint Norvégia. Az EU egyúttal folyamatosan fejleszti az együttműködést az USA-val is. Ezt szolgálják többek közt az éghajlati technológiákat érintő kereskedelmi és befektetési lehetőségek fellendítését célzó kooperációk. Mindeközben az EU átértékelte a Kínával folytatott kereskedelemi kapcsolatait és a függőség kockázatmentesítése felé mozdul el. Ennek megfelelően fellép a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok – többek közt a kínai akkumulátoros iparágnak nyújtott támogatások – ellen.

 

 

A globális energiaszektor ugyanakkor továbbra is mélyreható átalakuláson megy keresztül, amely túlmutat a technológiai fejlődésen. A megújuló energiaforrások egyre nagyobb ütemben bővülnek és növekszik az arányuk az energiamixben. Mivel azonban a felfutó ipari termelés, az adatközpontokat igénylő új ágazatok és a gazdaságok villamosítása miatt minden eddiginél intenzívebb energiaigényt kell kielégíteni, nemcsak a tiszta energia iránti kereslet növekszik, hanem az olaj- és gázigények is emelkednek. Ebben a helyzetben a kihívást az jelenti, hogy az energetikai átállás megfelelő ütemben haladjon előre a jövőben is.  Ehhez az kell, hogy a tiszta energiával kapcsolatos törekvések gazdaságilag is életképesek legyenek, hogy a „nettó nulla százalékos kibocsátású” jövőhöz szükséges beruházási követelmények teljesüljenek. A kulcsfontosságú zöld ágazatok, köztük a szél- és napenergia, a tárolás, az elektromos járművek, a mobilitás és a hidrogén óriási ígéreteket hordoznak magukban. A vállalatoknak, a befektetőknek és a kormányoknak pedig muszáj együttműködniük ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázásában – derül ki az EIT InnoEnergy helyzetértékelő jelentéséből.

 

A tájékoztatóból kiderül az is, hogy a megújuló energiát hasznosító technológiák számára már létrejöttek jövedelmező piacok, ami azt mutatja, hogy a gazdasági növekedés és a tiszta energiára való áttérés együtt is működhet, illetve az energetikai átmenet jótékonyan hat a befektetésekre és az innovációra. A tiszta technológiákba áramló tőke ösztönözi a gazdasági tevékenységeket, munkahelyeket teremt, elősegíti a vállalkozások megerősödését, valamint a munkaerő átképzését is élénkíti. Elsősorban ugyanis az oktatás és a képzés támogatása biztosítja a zökkenőmentes átmenetet, és teszi lehetővé, hogy új, minőségi, versenyképes munkahelyek születhessenek Európában.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34