Az ABB megoldásai segítenek a GSK vakcinagyárnak elérni a nettó nulla károsanyag-kibocsátást

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 2. 10:13

A GSK globális biogyógyszeripari vállalat, vakcináival, gyógyszereivel általános és specifikus betegségeket lehet megelőzi és kezelni. Magyarországon a GSK partnereivel együttműködve gyárt gyógyszereket és vakcinákat a betegeknek. Magyarországi vakcinagyártó üzeme Gödöllőn, Budapesttől 30 km-re, északkeletre található.

 

• Az ABB ultraprémium hatékonyságú IE5 SynRM (szinkron reluktancia) villanymotor- és hajtásegységeket szállított a GSK magyarországi vakcinagyárában lévő szivattyúrendszerek korszerűsítéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez.  

• A jelentős energiamegtakarításnak köszönhetően a beruházás körülbelül két év alatt megtérül.  

• Az ABB a korszerűsítési projektet egy helyi kiemelt partnerrel (ABB Value Provider), a Rakóczki Kft.-vel szoros együttműködésben valósította meg.

 

A GSK elkötelezett amellett, hogy 2030-ra az európai tevékenységei során klímasemlegességet ér el. E célkitűzéssel összhangban az energiahatékonyság növelése érdekében korszerűsíti folyamatait. A gödöllői üzemben a szivattyúrendszerek jelentették a logikus kiindulópontot: ezek nem csak alacsonyabb hatásfokú IE1 és IE2 típusú motorokat használtak, hanem régebbi, nem hatékony hajtások vezérelték őket, vagy akár direkt indítású, közvetlenül a hálózatra (DOL) csatlakozó megoldások voltak. A korszerűsítés 1. fázisában összesen 43 db, a vízkivételi, előkezelési és tisztavíz-keringtető szivattyút választottak ki. 

 

 

Az IE5-ös hatásfok csökkenti a károsanyag-kibocsátást 

 

„Úgy döntöttünk, hogy szivattyúmotorjainkat IE5-ös hatásfokúra korszerűsítjük, és modern hajtásvezérlést szerelünk be” – mondta a GSK Magyarország szóvivője. „Azért döntöttünk az ABB kiemelt partnereként működő Rákóczki Kft. mellett, mert az általunk keresett IE5 motor- és hajtáscsomagokat kínálták, és helyi szervizt és támogatást is tudnak nyújtani számunkra. Az ABB és a Rakóczki szakemberei többször is ellátogattak telephelyünkre, információkat gyűjtöttek az alkalmazásokról, és megbeszélték a műszaki szempontokat mérnökeinkkel. Emellett hasonló projektekből származó referenciákkal is szolgáltak, és részletes energiahatékonysági számításokat készítettek.”

 

„A szállítási terjedelmünk 43 darab alumínium és öntöttvas házzal szerelt IE5 SynRM motorra terjedt ki, a motorok névleges teljesítménye 5,5 és 55 kW között változott” – mondta Csernyik László, az ABB Magyarország mérnök-üzletkötője. „A SynRM motorok ugyanolyan egyszerűek, mint az indukciós motorok, de a teljesítményük az állandó mágnesű motorokéval azonos. Gyártásukhoz nincs szükség ritkaföldfémekre, nincsenek mágnesek vagy tekercsek a forgórészben, és a forgórészveszteség szinte nulla. A nagy megbízhatóság és az ultraprémium hatékonyság kiváló, fenntartható megoldássá teszi őket.”

 

 

A hajtásvezérlés energiát takarít meg 

 

A motorokhoz 43 ACH580 hajtások tartoznak, amelyek IP21 vagy IP55 védettségű házzal vannak ellátva. Azokban az alkalmazásokban, ahol a motor korábban DOL-csatlakozású volt, az új hajtás úgy lett konfigurálva, hogy zárt hurkú nyomásszabályozás valósuljon meg. Egy nyomásérzékelőt csatlakoztatnak a hajtás belső PID-szabályozójához, így a hajtás képes fenntartani a megfelelő nyomást a hálózatban. Ennek eredményeként a szivattyú igény szerint működik. A DOL-üzemről a zárt hurkú nyomásszabályozásra való áttérés 20%-os vagy annál nagyobb energiamegtakarítást eredményezhet.

 

 

„A motorokat a folyamat igényeinek megfelelően működtető hajtások használatával nagy energiamegtakarítás érhető el” – magyarázza Csernyik László. „Az ABB hajtásaiba olyan tulajdonságokat és funkciókat építettek be, amelyek segítségével szinte bármilyen szivattyúzási paraméter beállítási értéke szinten tartható: nyomás, hőmérséklet, áramlási sebesség és egyéb paraméterek. A rendkívül hatékony IE5-ös motorokkal összekapcsolva a szivattyú minden egyes fordulatával energiát takarítanak meg.”

 

A helyszíni szerelési munkálatokat a Rakóczki végezte, és az 1. fázis 2024 elejére befejeződött. A korszerűsítést követően az ABB Magyarország a hajtások által generált adatokból hatékonysági jelentéseket készít a GSK számára. A GSK számításai szerint az új motorok és hajtások olyan nagy energiamegtakarítást eredményeznek, hogy azok beszerzése körülbelül két év alatt megtérül. Az 1. fázis sikerét követően a GSK már tervezi a 2. fázist, amely az üzem fennmaradó szivattyúit és a szellőztető rendszerét érinti.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Együttműködési megállapodást jelentett be a SentinelOne és a Lenovo

Többéves együttműködést jelentett be a SentinelOne és a Lenovo, amely keretében Lenovo felhasználók millióinak teszik elérhetővé világszerte a mesterséges intelligencia által vezérelt végpont alapú biztonságot. A Lenovo a SentinelOne iparágvezető Singularity Platformját és generatív AI funkcióit (Purple AI) építi be új PC-ibe, valamint olyan frissítéseket kínál a felhasználóknak, amivel bővíthetik a ThinkShield biztonsági portfólióját és autonóm módon védhetik meg az eszközöket a modern támadásoktól.

2024. szeptember 18. 11:36

Magyar biotech startup került be az AWS globális AI programjába

Az Amazon Web Services (AWS) bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

2024. szeptember 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34