Maradhat az abortusz elleni website

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 30. 07:35
Az illetékes San Franciscó-i fellebbviteli bíróság csütörtöki lapjelentések szerint úgy döntött, hogy továbbra is maradhat az interneten az abortuszt élesen ellenző, harcias körök által fenntartott, fenyegetéseket is tartalmazó website.
A webhelynek a világhálóról való bírói eltávolítása érdekében olyan társadalmi csoportok indítottak jogi akciót immár két évvel ezelőtt, amelyek azt vallják, hogy a nőt megilleti a választás joga az abortusz kérdésében. Az eltávolítást a fenyegető tartalomra hivatkozva kérték.

A website fenntartói az olyan orvosokat, akik művi abortuszt hajtanak végre, az emberiség ellen elkövetett bűncselekménnyel vádolják. Közlik az ilyen orvosok nevét, címét és fényképét, mégpedig a közismert, "Wanted" fejlécű amerikai körözési formátumban.

Az Egyesült Államokban abortuszklinikák ellen időnként erőszakos cselekményt, merényletet követnek el. Olyan is előfordult már több ízben, hogy abortusz végrehajtására rendszeresen vállalkozó orvos emiatt gyilkosság áldozata lett. Az ilyen orvosok nevét a perbe fogott website szerkesztői áthúzással jelölték meg, mintegy "kipipálták" őket.

A fellebbviteli bíróság azonban mindezek alapján sem látta indokoltnak, hogy a tartalom fenyegető, erőszakra felbujtó jellege miatt intézkedjen a webhelynek az internetről való eltávolítása érdekében. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a fent ismertetett tartalom nem jelent "kifejezett és közvetlen" fenyegetést. Ezért - a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogát megfogalmazó első alkotmánykiegészítésre hivatkozva - a bíróság indokolatlannak találta a website fenntartóinak szankcionálását.

A fenntartók arra hivatkoztak, hogy ők senkivel szemben nem tervezik erőszakos cselekmény elkövetését. "Csak a véleményünket nyilvánítottuk ki, tűnjék az bármennyire is radikálisnak" - fogalmazott egyikük.

A háromtagú bírói tanács ítéletének indoklásában elvi éllel kimondta: "A politikai megszólalást nem lehet büntetni csupán azért, mert növeli annak valószínűségét, hogy valamely - az ügyhöz nem kapcsolódó - harmadik fél majdan, valamilyen ismeretlen jövőbeli időpontban valakinek sérelmet okozhat."

Kulcsszavak: website jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10