A cseh képviselőház elfogadta a műsorsugárzási törvényt

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 28. 09:37
A cseh parlament alsóháza, a képviselőház kedden este - az államfő vétóját megsemmisítve - elfogadta a rádiós és a televíziós műsorok sugárzását szabályozó törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a jelenleg működő kereskedelmi televíziók sugárzási engedélyét még egy időszakra meghosszabbítsák. A 176 jelen lévő képviselő közül 135-en szavaztak igennel.
A képviselőház ezzel megsemmisítette Václav Havel vétóját, aki a hónap elején visszaküldte a parlamentnek a jogszabályt, mert komoly kifogásai vannak egyes részei ellen. A cseh államfő szerint a törvény gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy új országos rádiók, illetve televíziók jelenjenek meg a piacon - mondta akkor Ladislav Spacek a cseh államfő szóvivője.

"A törvényt elvi jellegű tárgyi kifogások miatt adtam vissza. A törvény bevezeti a műsorsugárzási engedély meghosszabbításának intézményét. Országos televíziók esetében ez 12 év. Véleményem szerint ez erősen korlátozza azt a lehetőséget, hogy új érdeklődők jelenjenek meg az országos rádiós és televíziós műsorok sugárzásának területén" - indokolta Havel a vétóját. Úgy vélte, hogy ezzel a paragrafussal a szabad versenyt és a vállalkozási szabadságot is korlátozza a jogszabály.

"Ugyancsak kifogásaim vannak az engedélyek odaítélésének módjával kapcsolatban" - mondta az államfő. Rámutatott: az országosan használható rádiós, illetve televíziós frekvenciák száma korlátozott, ezért társadalmi értékük igen nagy. Az új törvény lehetővé teszi, hogy a frekvenciákat az érdeklődők ingyen kapják meg, holott azt kereskedelmi, tehát nyereséges célokra kívánják kihasználni. Ezt az államfő nem tartja helyesnek.

Havel szerint az egyes illetékek nagyságának a meghatározása sem megfelelő. Nem érti például, hogy miért kell az új engedély iránt érdeklődőnek 50 ezer koronát fizetnie, míg az országos műsorsugárzási jog meghosszabbításának elnyerése esetén 200 millió koronát.

A kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt, valamint az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt élesen bírálta Havel vétóját, s bejelentették: képviselőik változatlan formában kívánják megszavazni a törvényt, ami kedd este meg is történt. Havelnek most már nincs más lehetősége, mint hogy az új jogszabályt aláírja.

Csehországban jelenleg két országos sugárzású kereskedelmi televízió működik: a Nova és a Prima. A regionális és a helyi televíziók száma meghaladja a százat. A legjobb kelet-európai televíziónak tekintett Nova igazgatója és tulajdonosa, Vladimír Zelezny erősen lobbizott a törvény megszavazásáért, s a parlament döntése után elégedettségének adott hangot.

Kulcsszavak: műsorszórás törvény

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59