Hol az igazi helye a WLAN-oknak?

Zsadányi Pál, 2001. július 11. 10:38
A Datacomm Research tanulmánya azt lelkezi, hogy a Wireless LAN (WLAN) nem abszolút csodafegyver, megfelelő helyen és megfelelő célra viszont szinte egyedülálló. Azonban a legnyilvánvalóbb eseteket leszámítva (pl. műemléképületet tilos összefurkálni a drótok miatt), alapos egyedi elemzésre van szükség, mielőtt egy alkalmazó ráadja a fejét.
A legnélkülözhetetlenebbül rádiónetnek született környezetek lehetnek a publikus mobilhálózati kiszolgálást igénylő repülőtéri, szállodai, esetleg kórházi létesítmények, amelyekben a hálózati hozzáférés rendkívüli rugalmasságára van szükség. A 3G harmadik generációs rádióhálózatok mindenesetre csak azokon a területeken lehetnek igazán sikeresek, ahol a leginkább megvan az igény rájuk - mondja Ira Brodsky, a Datacomm Research elnöke. Továbbá, a 3G rádióhálózatok üzemeltetőinek szorosan együtt kell működniük az alkalmazókkal a szolgáltatás teljes bevezetése alatt, hogy a siker tartósan biztosítható legyen, és az alkalmazók is igazán hasznosnak találják.

A WLAN-ok üzemeltetői a forgalom kézbentartására ugyanolyan rendszabályokat használhatnak, mint a rádiókommunikációs rendszerek üzemeltetői általában szoktak. Például hatásosan kontrollálni az előfizetők számát és a nekik biztosított erőforrásokat (itt lényegében a sávszélességet) és a WLAN-ok közötti átjárhatóságot (roaming). A tanulmány jó lehetőségeket lát a WLAN-ok e-kereskedelmi és helyi multimédia tartalomszórási alkalmazásaira is.

A tanulmány nem tartja lényegesnek, hogy Bluetooth vagy 802.11 (más nevén Wi-Fi) technológiát használnak-e az üzemeltetéshez, de a 802.11-et már bevezetettebbnek tartja, amivel a multimédia tartalomszóráshoz nem éppen lényegtelen 54 Mbps sávszélesség is elérhető.

Kulcsszavak: WLAN hálózat

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36