2002 eleje kritikus lesz a notebook-gyártók számára

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 10. 21:44
Az Inventec szerint a PC-piac visszaesése az utóbbi évben kiélezte a harcokat a konkurens notebook-gyártók között. A tajvani cég szerint a jövő év eleje lesz a kritikus időszak a gyártók számára.
Mind a notebook-forgalmazók, mind a szerződéses gyártók csökkenteni kényszerültek áraikat, hogy növelni tudják eladásaikat és továbbra is nyereségesek maradhassanak. Az Inventec szerint még a globális notebook-piac 6-10. legnagyobbjai is könnyen elveszíthetik versenyképességüket, mivel a nagyobb márkák biztosabb anyagi hátterük révén növelni fogják dominanciájukat. A nagy gyártók alacsony áraikkal a kisebb versenytársak egy részét már lemorzsolták.

Az Inventec Electronics szerint ugyanez fog végbemenni a szerződéses notebook-gyártók között is. Az első öt tajvani szerződéses gyártó szállítja a nagy márkák notebookjait, a második vonalbeli versenytársak pedig a kisebb cégek rendeléseiből tartják fenn magukat. A kisebb forgalmazók visszaszorulásával azonban ezek a gyártók eltűnnek a tajvani notebook-iparból, legalábbis az Inventec vélekedése szerint.

A tajvani központú társaság 2002 elejére teszi azt az időpontot, ami a legkritikusabb lesz a notebook-ipar képviselői számára. Egyes hírek szerint a Toshiba nemrégiben nagymennyiségű notebook-rendelést adott le az Inventecnek, a tajvani gyártó azonban tagadta mindezt. Az Inventec szerint a két gyártó csak a TFT-LCD panelek gyártásában partner, a notebookok előállítására ez a kapcsolat nem terjed ki. Az Inventec jelenleg kizárólag a Compaq Computer számára gyárt notebookokat.

Az erősödő konkurenciaharcra felkészülve az Inventec októberben befejezi kínai gyárának felépítését. Az új gyárral a társaság kínai gyártókapacitása évi 2 millió notebookra bővül. A társaság ugyanennyi notebookot képes gyártani Tajvanban is.

Kulcsszavak: trend notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14