Mikrochip-leolvasókkal segítik az elveszett kutyák hazajutását

forrás: Prím Online, 2015. április 23. 08:34

Az elveszett kutyák hazajutását segíti mikrochip-leolvasókkal a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor. Budapesten 25 kutyabarát vendéglátóhely helyez ki ilyen leolvasókat.

A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és közülük több mint százezer kóborol az utcákon. Az elveszett kedvencek megtalálásának esélye annál nagyobb, minél gyorsabban jön a segítség.

 

Sokan segítenének egy-egy gazdátlan kutya hazajuttatásában, de a kóbor állatok állatorvosi azonosítása az állatbarátoknak nehézséget jelentett, az esti órákban szinte megvalósíthatatlan volt. Megoldásként a Vigyél Haza Alapítvány olyan kutyabarát éttermeket keresett meg Budapesten, akik szívesen is látják a kutyás vendégeket és arra is vállalkoztak, hogy bárki számára ingyenesen elérhetővé teszik az alapítvány által kihelyezett mikrochip leolvasókat.

 

Az akcióban részt vevő éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip egyszerű leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány fiatal állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy az elkóborolt kedvenc hazajuthasson.

 

Az önkéntes állatorvosok folyamatos, internetes elérésében a Telenor nyújt segítséget. A telekommunikációs vállalat az önkéntesek munkáját korlátlan Hipernet eléréssel, az LG Magyarország pedig táblagépekkel támogatja.  Amennyiben a megtalált kutyában nincsen mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, akik intézkednek az állat biztonságba helyezéséről és az állat gazdához kerüléséről.

 

Az alapítvány szeretné lefedni Budapest egész területét, május végéig 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó, ezeket helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is. Az alkalmazás bevezetése óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben. A Vigyél haza Alapítvány az 1%-os adófelajánlásokból a jövőben a rendszer továbbfejlesztésén is dolgozik.

 

A Vigyél Haza alkalmazás

 

A Kutyakereső alkalmazás segítségével állatbarátoknak, állatvédő szervezeteknek, vagy a szakhatóságnak lehet jelezni, ha valaki kóbor kutyát lát. Megtalálhatják elveszett kutyájukat, vagy gazdira váró kutyák között kereshetnek, ha örökbe szeretnének fogadni egy árva állatot. Ha valaki feltölti a kutyája adatait és elkóborolna, két kilométeres körzetben egy mozdulattal értesítheti az alkalmazást használó állatbarátokat, hogy segítsenek a kedvenc megkeresésében. Megnézheti azt is, hogy a közelében hol talál állatvédő szervezetet.

 

Az alkalmazás letölthető a Google Playről, illetve interneten is elérhető.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05