Hogyan lehet sikeres egy lány az IT szektorban?

forrás: Prím Online, 2015. június 7. 12:26

A nők szeretnének és tudnának is az IT szakmában érvényesülni, ám ehhez támogatásra, az ambíciók erősítésére, valamint a magánélet és a munka összhangjának megteremtésére volna szükségük. Ez volt az egyik fő mondanivalója a Microsoft Magyarország és a Global Shapers Budapest Hub kezdeményezésére a Brain Bar Budapest rendezvénysorozaton, csütörtökön (2015. június 6.),  az Ötkert étteremben megrendezett kerekasztal-beszélgetésének, amely a nők és az informatikai szakma viszonyának témáját járta körül.

A nők valóban jóval alacsonyabb arányban választják a mérnöki, informatikus pályát, mint a férfiak. A Cisco Hálózati Akadémia megbízásából 2013-ban elvégzett felmérés szerint, bár javuló tendencia figyelhető meg, a végzős programozóknak még mindig csak alig több mint 10 százaléka nő Magyarországon, és az informatikában körülbelül hatvan férfira jut egy nő. A Brain Bar Budapest rendezvényén résztvevő körülbelül száz fiatal, női szervezetek, az IT szakma és az oktatási oldal képviselői arra keresték a választ, hogy vajon mire volna szükségük a nőknek ahhoz, hogy az informatika világában érvényesülni tudjanak.


Jessica Camus, a Világgazdasági Fórum nemek közötti egyenlőség témáért felelős elnökhelyettese a témában gyakran felmerülő kérdéseket, részben sztereotípiákat vetett fel vitaindítójában: a nőket nem érdekli az IT, nem is képesek helytállni a férfiak között, több empátiát, kreativitást hozhatnának a szakmába, talán kvótákkal is segíteni kellene az érvényesülésüket. A panelbeszélgetés során elhangzott vélemények rácáfoltak arra a közvélekedésre, miszerint a nőknek sem az érdeklődésük, sem a képességeik nincsenek meg a pályához. Másfelől a szakmára jellemző stressz, teljesítménykényszer, a rövid határidők, a magánélet és a munka egyensúlyának hiánya, és a nőkkel szembeni előítéletek valóban eltántoríthatják a pálya iránt érdeklődőket. A beszélgetésben többek között példákat hallhattunk Horváth Krisztinától, a Cisco ügyvezetőjétől, Halácsi Pétertől, a Prezi társalapítójától, valamint sikertörténeteket Babarczi Katicától, a Tep társalapítójától, Pogácsás Emesétől, aki VP engineering a Secret Sauce Partners-nél és Turcsányi-Szabó Mártától, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanszékvezetőjétől. A panelbeszélgetés után interaktív, kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség, hogy a résztvevők feldolgozzák és továbbgondolhassák az elhangzottakat.

 


A beszélgetés egyik kezdeményezője, a Microsoft Magyarország fontos küldetésének tekinti, hogy lebontsa azt a nézetet, amely szerint a nőknek nincs keresnivalója az informatika világában. Éppen ezért kap fontos szerepet a Microsoft DigiGirz nevű kezdeményezése, amelynek éppen az a célja, hogy a lányokkal minél fiatalabb korban megszerettesse az informatikát és karrierutat mutasson számukra. A Microsoft Magyarország vezetőségének fele nő – nem azért, mert kvótát alkalmaznak, hanem azért, mert a cég tárt karokkal várja a tehetséges, nagy szaktudással rendelkező női munkavállalókat.


„A Microsoft Magyarországnál hiszünk abban, hogy mindenkinek egyenlő esélyei vannak. A társadalom egésze, és egyetlen szervezet sem lehet sikeres nők nélkül.” – hangsúlyozta Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletágának igazgatója.


A Brain Bar Budapest egy nemzetközi kezdeményezés, amely azt vizsgálja, milyen hatással van a dinamikusan fejlődő technológia a mindennapjainkra. A Brain Bar Budapest keretében neves szakértők, döntéshozók, vállalatvezetők részvételével zajló kerekasztal beszélgetések témái között szerepel a robotika szerepe a gyártásban, a felhő-alapú technológia, a mesterséges intelligencia, a vállalkozások üzleti esélyei a technológia-orientált világban, a város és vidék, az individualitás és vallásosság viszonya.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50