Interaktív oktatási módszerrel tanulhatnak a kórházban fekvő gyermekek

Hipernettel, táblagépeken kapják a tananyagot a KórházSuli programban

Czipperer Dia, 2015. november 5. 13:14

Hazánkban egyedülálló megoldást mutatott be a Telenor. A telekommunikációs vállalat azoknak a gyermekeknek szeretne segíteni a tanulásban, akik tartós kórházi ápolásra szorulnak. A projekt révén a Hipersuli programot a kórházakba viszik, és a KórházSuli kezdeményezés keretében a gyermekek személyre szabott tanagyagot sajátíthatnak el.

A Telenor digiális oktatási programja, a Hipersuli egy új környezetben bizonyíthat. Sajtóeseményen jelentették be, hogy a KórházSuli kedeményezés erősítéseként azok a gyermekek is tanulhatnak digitális eszközökön, valamint a Telenor Hipernet hálózatán, akik tartós kórházi kezelésre szorulnak, ezáltal nem tudnak részt venni a hagyományos iskolai oktatásban. A cél, hogy a helyhez kötött oktatást képes legyen kiváltani egy rugalmas, újszerű módszer, amelynek fő alappillérei a KórházSuli kezdeményezésen, valamint egy összehangolt, önkéntes munkán nyugszanak.
 

Forrás: korhazsuli.hu

 

A Hipersuli programban tanulók nem csupán az eszközök révén sajátíthatják el interaktív módon a tananagyot, hanem oktatási célú alkalmazáson teszik színesebbé a tanulás élményét. Ez különösen fontos a kórházi környezetben, ahol a pedagógusoknak egyébként sincsen könnyű dolguk, hiszen beteg, társaiktól elzárt gyermekeről van szó.

 

Ahhoz, hogy mindez működőképes legyen a kórházi környezetben is, fiatalok bevonására van szükség. A program részeként fiatal önkéntesek és tanáraik csatlakozását várják, akik segítenek egy-egy gyermeknek a tanulásban, és ha éreznek magunban kellő elhivatottságot, a tananyagok kidolgozásában is részt vállalhatnak.

 

Az alapkoncepció, hogy minden gyermek egyedi, személyre szabott tananyagot kapjon, vagyis nem az a hosszú távú célkitűzés, hogy minden évfolyam tantárgyainak anyagát összeállítsák, és integrálják a programba, hanem a résztvevő gyermekek egyedi tudásszintjéhez mérten segítsék a felzárkózást. Felmérik, hol tart az adott tárgyban, milyen hiányosságai vannak, és ehhez mérten állítanak össze neki oktatási segédanyagokat hétről hétre, melyet a mentorok segítségével sajátíthatnak el.

 

A felület, amelyen az önkéntesek létrehozhatájk a tananyagot, E-StudyGroup névre hallgat. Ez egy online rendszer, amelynek használata viszonylag könnyen megtanulható és kezelhető. A munkát pedig önkéntes pedagógusok lektorálják.

 

A sajtóeseményen hangsúlyozták, hogy nem egy tartalomfejlesztői felületről van szó, vagyis az egyedi igények a mérvadóak, mégis fontos, hogy a programban részt vevők megtanulják az online felület kezelését. Ennek jegyében a Telenor a kórházSulival karöltva egy verseny hirdetett a középiskolás diákok számára.

 

Itt a cél, hogy megtanulják, hogyan lehet hatékonyan, egyszerűen tartalmat fejleszteni. Fontos azonban, hogy ez nem adott gyermekhez kötődik, hanem egy általános projekt keretében készülnek a tananyagok, viszont ha az elkészült tananyagok megfelelnek az elvárásoknak, később is tudják majd hasznosítani.

 

Akik részt vesznek a pályázatban, és úgy ítélik a szervezők, hogy minőségi munkát végeztek, azoknak a vállalat nyereményül – összesen tíz darab – hibrid táblagépet ad ajándékba a Telenor. Természetesen felmerülnek kétségek is, hogy ha valaki részt vesz a programban, később mi lesz a motiváció, hogy tovább dolgozzon a programban.

 

Nos, ez még egyelőre a jövő zenéje, de a szervezők bizakodók a tekintetben, hogy a diákok nem csupán egy jutalomért vesznek majd részt a KórházSuli kezdeményezésben. Jó példák már eddig is akadtak, és remélik, az önkéntes program célkitűzései, tapasztalatai sok fiatalt motiválnak majd a jó ügy érdekében.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05