A cégek 60%-át érte már biztonsági incidens

forrás: Prím Online, 2015. november 29. 09:28

A Kaspersky Lab legújabb jelentése rámutatott arra, hogy a vállalkozások 60%-a elismerte, hogy legalább egy olyan IT-biztonsági incidens érte őket, amely pénzügyi veszteséghez vezetett. 

A Kasperksy felméréséből kiderült, hogy egyre több céget ér valamilyen biztonsági incidens. Ezek nagy része pedig pénzügyi veszteséghez is vezet. A globális felmérésben több mint 5500 vállalati vezető és szakember vett részt, összesen 26 országból. A kibertámadások okozta közvetlen pénzveszteség problémája mára fő kérdéssé vált az üzleti IT-biztonság megteremtésében, a csalás kockázatának mérséklése pedig olyan jelentős kérdések szintjére jutott, mint a rosszindulatú támadások és az adatszivárgás megelőzésének mihamarabbi megoldása.

 

Más típusú kiberbiztonsági jogsértések – köztük a legveszélyesebbek is, mint a számítógépes kémkedés – még mindig elegendő időt biztosítanak a kockázatok csökkentéséhez. Ugyanakkor a pénzveszteség szinte azonnal befolyásolja az irányítást és a hírnév megítélését. Ezért a vállalkozásoknak fel kell ismerniük és el kell dönteniük, hogy kié a támadások megelőzésének teljes felelőssége.

 

A megoldások kiterjesztése a pénzügyi tranzakciók folyamatának biztosítását illetően szintén nem jól definiált: egyes vállalatok a bankokra támaszkodnak, mások külső megoldásokat használnak vagy kifejlesztik saját szokásaikat, és néhányak még egyáltalán nem vezettek be csalást megelőző megoldásokat.

 


 

A jelentés legfőbb eredményei:

  • A vállalkozások 47%-a úgy érzi, hogy javítaniuk kell a pénzügyi tranzakcióik védelmén. 
  • A vállalatok 72%-a keres olyan pénzügyi szolgáltatót, amely kiemelkedő hírnévvel rendelkezik az IT-biztonság területén is.
  • A pénzügyi szervezetek még maguk is azon vannak, hogy kidolgozzanak egy egységes megközelítést azzal kapcsolatban, hogy ki felelős valójában az ügyfeleiket érintő csaló műveletek megelőzéséért. 

 

Ross Hogan, a Kaspersky Lab csalásmegelőzési osztály globális vezetője kifejtette, hogy még mindig a leggyakrabban használt módszer az adathalászat és a rosszindulatú programok, azonban a szakértők észleltek már olyan pénzügyi kibertámadásokat is, melyek kifinomult state-of-the-art kampányokat alkalmaztak. Annak érdekében, hogy megbízható védelmet biztosítsunk, az egyéb csatornák biztonságát is figyelembe kell venni, mint például a mobil eszközökét, Wi-Fi hálózatokét és a pénz utalására használt csatornákét is a vállalat területén kívül. Amikor az összetettség találkozik 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05