Egymilliárd dollárnyi felhőkapacitás a közjó szolgálatába

forrás: Prím Online, 2016. január 20. 11:49

A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella egy új, három fókuszterületet felölelő kezdeményezést jelentett be, amelynek célja, hogy a Microsoft felhőtechnológiáját a közjó szolgálatába állítsák. A kezdeményezés támogatására jött létre a vállalaton belül a Microsoft Philanthropies, amely valós piaci értéken számolva 1 milliárd dollár értékben ajánlott fel felhőszolgáltatásokat non-profit szervezeteknek és egyetemeknek, amelyet ezek az elkövetkező három évben vehetnek igénybe.

A Microsoft felajánlása három fő területre koncentrál annak érdekében, hogy a felhő technológia a legszélesebb értelemben a közjót szolgálja: a felhőszolgáltatást biztosít civil szervezeteknek, tovább növeli az egyetemi kutatók ezekhez való hozzáférését, továbbá segít leküzdeni az internethozzáférés nehézségeit.

 

„A Microsoft a felhőszolgáltatásai rendelkezésre bocsátásával támogatja a közjóért elkötelezett szervezeteket az egész világon. Ma ez a technológia formálja át a világunkat” – mondta Satya Nadella, aki a Világgazdasági Fórumon is felszólalt a svájci Davosban. „A mostani kezdeményezés keretében több mint 70 000 szervezetnek szeretnénk hozzáférést biztosítani ehhez a technológiához, amely segítségükre lesz a társadalmi problémák megoldásában. Végeredményben, a felhőtechnológia révén jobb életfeltételeket biztosíthatnak és előmozdíthatják a fejlődést mindenütt a világon.”

 

 

A felhőalapú számítástechnikával már eddig is kimagasló eredményeket értek el a nagy adatállományok elemzése terén. Az így kinyert információ és felismerések nemcsak a tudomány és technika világában hoztak áttöréseket, hanem a legkülönbözőbb gazdasági és társadalmi kihívások kezelésében is komoly szerepet játszottak és javuló közszolgáltatásokat eredményeztek. A felhőtechnológia javította a kommunikációt és hozzájárult a problémamegoldó módszerek fejlődéséhez is, a munkavégzés, az ügyek intézése a munkahelyen és a magánéletben egyaránt hatékonyabbá, eredményesebbé vált.

 

2015 szeptemberében, 193 államfő és állami vezető egyhangúan elfogadott 17 fenntarthatósági célkitűzést, amelyeket 2030-ig szándékoznak megvalósítani. Ezek az ambíciózus célok – amelyek között szerepel a szegénység, az éhség felszámolása, a megfizethető, megbízható és fenntartható forrásból származó energia minden ember számára való biztosítása – csak jelentős fejlesztésekkel és technológiai innovációval érthetők el. A felhőtechnológiai által biztosított számítástechnikai erőforrás elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy ezekre, az első látásra leküzdhetetlennek tűnő problémákra egyszer majd választ találjon az emberiség.

 

„Készek vagyunk támogatni a non-profit szervezeteket és az egyetemeket abban, hogy a felhőtechnológia használatával az emberiség legalapvetőbb kihívásaira megtalálják a válaszokat” – mondta a Microsoft elnöke, Brad Smith. „A Microsoft Philanthropies kezdeményezésnek épp az az egyik célja, hogy ezekkel a szereplőkkel együttműködve minél több emberhez juttassák el a felhőszolgáltatásokat, hogy a társadalmi kihívások kezelésében minél szélesebb körében tudják hasznát venni ezeknek.”

 

Az új kezdeményezés elemei többek között:

 

  • Civil közösség támogatása. A Microsoft Philanthropies közreműködésével, egy új jótékonysági program keretében non-profit szervezetek kapnak hozzáférést a Microsoft felhőszolgáltatásaihoz – így a Microsoft Azure, Power BI, CRM Online és az Entrerprise Mobility Suite szolgáltatásokhoz. A kezdeményezés egy már meglévő program eredményeire épül, amely hasonló módon nyújt hozzáférést a civileknek az Office 365 programcsomaghoz. A program idén tavasszal indul és a Microsoft Philanthropies 70 ezer non-profit szervezet munkáját szeretné segíteni az elkövetkező három évben a Microsoft felhőszolgáltatásaival.
  • Még több felhőalapú számítástechnikai erőforrás biztosítása az egyetemi kutatások céljaira. A Microsoft Kutatási Központja és a Microsoft Philanthropies 50 százalékkal több ingyenes Azure tárhelyet és számítási kapacitást biztosít a Microsoft Azure for Research programja keretében, hogy ennek révén felgyorsulhassanak a globális kihívások kezelésére irányuló kutatások. Jelenleg hat kontinensen több mint 600 kutatási projekt használhat felhőalapú erőforrásokat ennek a programnak köszönhetően.
  • Felhőszolgáltatások még több embernek az internethozzáférési nehézségek leküzdésére. A Microsoft Philanthropies és a Microsoft üzletfejlesztési üzletága azzal kívánja elősegíteni a felhőszolgáltatások szélesebb körben való elterjedését, hogy beruházásokat biztosít az internethozzáférési nehézségek leküzdéséhez és a felhasználók oktatásához. A felhőszolgáltatások és az internetkapcsolat, valamint a tréningek egyidejű biztosításával, a közintézmények és magánvállalatok közötti együttműködés erősítésével, a Microsoft Philanthropies legalább 15 országban 20 ilyen projekt támogatását vállalták el 2017 közepéig.

 

A mostani nem az első ilyen társadalmi célú kezdeményezése a vállalatnak. A Microsoft hosszú idő óta segíti a legnehezebb társadalmi problémák leküzdésén munkálkodó szervezeteket azzal, hogy ingyen vagy kedvezményesen bocsátja rendelkezésükre a legmodernebb technológiákat, mint amilyen a Microsoft felhőszolgáltatása, a Microsoft Azure platform.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05