Számlakezelésben Európa sereghajtói közt vannak a magyar vállalatok

forrás: Prím Online, 2016. május 23. 10:37

Napjainkban a beérkező számlák mindössze egy százaléka érkezik elektronizált módon a vevőhöz Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a legkorszerűbb számlázási eljárások ma még gyerekcipőben járnak nálunk.

A legtöbb számla továbbra is nyomtatott verzióban (86 százalék) jut el a vállalatokhoz – derül ki a GKI Digital és a Xerox Magyarország közös, idén tavasszal készült kutatásából, amely azt vizsgálta, hogy az általuk megkérdezett 180, évi legalább 5 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező hazai közép-és nagyvállalat milyen megoldásokat használ a számlakezelésben. 

 

Az idő az egyik legnagyobb kihívást jelentő tényező a számlázásban. A GKI Digital és a Xerox Magyarország kutatása rávilágít arra, hogy a 20 milliárd forint éves árbevételű hazai cégek 80 százalékánál általában egy héten belül rögzítik a beérkező számlákat. A 20 és 30 milliárd forintos forgalmat generáló vállalatok esetében ez a folyamat két hétre is elnyúlhat, míg a 30 milliárd forintnál többet kereső vállalkozásoknál az átfutási idő akár három hetet is felemészthet. A szektorokat megvizsgálva az derül ki, hogy az építőiparban és a szolgáltató szektorban átlagosan öt napon belül iktatják a számlákat. A kereskedelem, a mezőgazdaság és az ipar területén ez az időszak kitolódhat minimum 6, maximum 15 napra, de van arra is példa, hogy ennél is több időre van szükség a számla hivatalos befogadásra. Az elhúzódó feldolgozás viszont a legtöbbször nincs hatással a kifizetésre. A pénzügyi teljesítés jellemzően a határidők betartása mellett történik. A késedelmes fizetés leginkább a 20 milliárd forint alatti éves forgalommal rendelkező ipari és mezőgazdasági cégeknél figyelhető meg – mutat rá a kutatás, amely megállapítja azt is, hogy a pénzügyi fegyelem javulása a behajtás jogi hátterének kialakításával hozhatóak összefüggésbe.

 

A beérkezett számlák feldolgozása ma még hangsúlyosan emberi közreműködést igényel. A cégek 65 százalékánál ez a jellemző eljárás. A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok mindössze 2 százaléka használ teljes mértékben elektronikus számlafeldolgozó rendszert. Haladás abban mutatkozik, hogy a megkérdezett vállalatok egyharmada részben elektronikus megoldásokat is igénybe vesz a kézi iktatás megtartása mellett. 

 

A mezőgazdaságban és az iparban szinte dominál a humán munka ezen a területen, míg a kereskedelemben közel fele-fele az aránya az elektronikus és a kézi feldolgozásnak. A vendéglátás, szállítás, raktározás és egyéb szolgáltatások esetében viszont az átlagnál magasabb a digitalizáció a számlakezelésben.

 

A felmérésből kiderül, hogy az építőipari vállalatok 60 százalékánál napi 7-8 órát vesznek igénybe a számlázási feladatok, azaz szinte teljes munkaidőben foglalkoznak ezzel az adott cég munkatársai. Hasonló mutatók érvényesek a kereskedelemben és a járműgyártásban is. Ennek oka a számlázási rendszer mellett a számlák mennyiségben keresendő. A legkevesebb óraszámot a szolgáltatásban dolgozóknak kell számlamenedzsmentre fordítaniuk. Jellemzően 4, vagy 6 órát követel tőlük ez a feladat naponta, ami köszönhető részben az alacsonyabb darabszámot elérő számlaforgalomnak, és az elektronikus feldolgozással elért időmegtakarításnak.

 

A mindennapi gyakorlatok tapasztalatait összegezve a GKI Digital és a Xerox Magyarország kutatása rámutat arra, hogy a számlázás komoly adminisztrációs terheteket ró a vállalatokra a számlák rögzítése, szortírozása és tárolása kapcsán.  Mindezek ellenére az elektronikus megoldások bevezetését csupán a megkérdezettek 12 százaléka tervezi az elkövetkező 1-2 évben, főleg azok a cégek, ahol jelenleg kizárólag manuálisan zajlik a számlafeldolgozás. A cégek 69 százaléka egyelőre kivár. Vagy egyáltalán nem akarnak változtatni a napi gyakorlaton, vagy a jelenlegi rendszereik továbbfejlesztésével számolnak. Az elektronikus megoldásokra való áttérést tulajdonosi döntéssel, a beruházási költségek nagyságával, illetve azzal az indokkal utasítják el, hogy az új struktúra nem feltétlenül javítana a számlázások hatékonyságán.

 

A Xerox Magyarország szakemberei ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a fejlesztések ezen a területen is elkerülhetetlennek. A számlázási folyamatok digitalizálásával a felesleges lépések kiiktathatók, az átfutási idők jelentősen csökkenthetők, ezzel időt és pénzt takarítva meg a vállalkozások számukra, hogy a munkatársak az értékteremtő tevékenységeikre koncentrálhassanak. Az integrált informatikai rendszereknek köszönhetően nem csak a költségek csökkenek, de a naprakész nyilvántartásokkal, a folyamatok egyszerűsítésével, az ügyfélkezelés hatékonyságának növelésével az automatizálás egyértelműen üzleti előnyökhöz jutatja a vállalatokat, így ezen a területen is az jár jobban, aki előbb lép a digitalizáció útjára.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50