Deutsche Telekom: teljes gőzzel az 5G felé

forrás: Prím Online, 2017. február 28. 08:28

Megkezdődött a visszaszámlálás az 5G felé. A Deutsche Telekom Csoport nagy hangsúlyt fektet a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen a következő generációs kommunikációs szabványra. 

A “5G FOR GOOD” mottó jegyében a vállalat bemutatja a látogatóknak, hogy az új technológia miként jut el a laboratóriumból a felhasználókhoz. Az iparág számára elengedhetetlenül szükséges egy olyan hálózat, amely eléri és garantálni tudja az alacsony látenciát, azaz késleltetési időt. A garantált látencia az egyik olyan jellemző, ami megkülönbözteti az 5G-t a többi technológiától. A vállalat további technikai jellemzőket is bemutat, ideértve a pontos pozícionálást, a feldolgozási teljesítmény megjelenítését online területen is, a magas sávszélességet, valamint az 5G-re épülő vezetékes és mobil hálózatok integrálását. Idén a felhasználók már megszerezhetik az első tapasztalatokat az érzékelők számára fejlesztett hálózatokkal kapcsolatban. A Telekom Csoport nyolc országban épít keskenysávú hálózatot. Az ún. NarrowBand-IoT, az 5G felé vezető út első szakasza, segítségével az összekapcsolt érzékelők adatokat tudnak egymás között továbbítani keskenysávú adatkapcsolattal. A DT a ZEISS technológiai vállalattal működik együtt a kibővített valóság (augmented reality - AR) alkalmazhatóságának területén, közösen, fejlesztenek  AR technológiára épülő okosszemüvegeket.

 

“Az 5G új szintre emeli a konnektivitást. A jövőben a sok milliárd ember mellett még legalább 50 milliárd eszköznek is kapcsolódnia kell tudni a hálózathoz” – mondta Tim Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója. „Mindennapi életünk sok elengedhetetlen részében lesz szükség dedikált, egyéni igényekre szabott hálózatra: hatalmas sávszélességekre lesz igény a szórakoztatás területén, kivételesen gyors reakcióidőket igényelnek a gépkocsik és a robotok, valamint magas terhelhetőségű, keskenysávú kapcsolatra lesz szüksége az érzékelőknek és az utcai világítótesteknek is.” 

 

“Az 5G több mint átviteli sebesség. Az 5G a tízpróbához hasonlítható – itt nem győzhet senki sem csak a rövidtávfutással” – mondta Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja. “Az 5G végérvényesen át fogja alakítani társadalmunkat. Olyan dolgokat tesz majd lehetővé, amikre ma még nem is gondolhatunk. Készen állunk arra, hogy aktívan részt vegyünk e folyamatok alakításában.”

 

 

Teljes gőzzel előre az 5G felé

A Deutsche Telekom és az SK Telecom közösen felépítette és bemutatta a világon első interkontinentális 5G kísérleti hálózatát. Az 5G technológián belül az ún. network slicing megoldással a szolgáltató úgy konfigurálhat végponttól végpontig terjedő hálózatot, hogy az biztosítsa az igényelt funkcionalitást és szolgáltatási jellemzőket. A szolgáltatók közötti együttműködésben, azaz az 5G roaming keretében megvalósított network slicing kiterjeszti ezt a koncepciót a felhasználó által külföldön igénybevett hálózatra is. Például egy hibaelhárítással foglalkozó dolgozó immár az AR segítségével, valósidőben tud kommunikálni a külföldi hibaelhárítást végző kollégájával. A két vállalat által tesztelt esetben, a helyi ún. breakout  és edge felhők segítségével tudták biztosítani a legjobb szolgáltatói élményt az AR hibaelhárítók számára, a késleltetés és adatátviteli kapacitás tekintetében.

 

A DT az 5G hálózatán elért késleltetési szint tekintetében is bizonyítja technológiai vezető szerepét. Tavaly az egy milliszekundumos, rekordszintű késleltetési idejével a vállalat képessé vált a stabil, alacsony késleltetési idő, azaz látencia garantálására az 5G hálózatán. Az ipari alkalmazások esetében különösen fontos a feltétlen megbízhatóság. A vállalat Barcelonában bemutat egy olyan ipari robotot, amely mindig pontosan nyolc milliszekundumon belül reagál. Az 5G-s késleltetési időket rugalmasan lehet alakítani a különböző igények és elvárt szolgáltatási szinteknek megfelelően. 

 

Nyolc országban vezetik be a NarrowBand-IoT hálózatokat 

Az 5G terén a keskenysávú IoT érzékelők alkalmazásával a DT lefekteti az Internet of Things alapjait. A fejlesztések során képessé teszik a hálózatot arra, hogy mutassa a felhasználóknak a szabad parkolóhelyeket vagy a szeméttárolók telítettségét – mindezt alacsony adatátviteli sebességgel, ami kivételesen hosszú, akár 10 évnyi akkumulátor rendelkezésre állást tesz lehetővé. A DT néhány héten belül képes lesz az ilyen keskenysávú alkalmazásokhoz szükséges hálózati technológia bevezetésére Németországban és Hollandiában. Az idei évben a vállalatcsoport növelni tervezi a jelenlegi keskenysávú IoT hálózati lefedettségét Görögországban, Lengyelországban, Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Horvátországban, további városokra is kiterjesztve a hálózatot. 

 

A DT az ista elnevezésű, jelenleg Európában több mint 15 millió darab, több család által lakott épületben található eszközt üzemeltető német energiaszolgáltató vállalattal közösen folytat kereskedelmi és üzemi teszteket. Az ista a DT keskenysávú hálózatát fogja használni az energiafelhasználással kapcsolatos okos adatrögzítésre, jelentések készítésére, számlázásra. „Az érzékelőkkel való illetve az érzékelők közötti kommunikáció jelentős szerepet kap idén, úton az 5G felé” – mondta Claudia Nemat. „A keskenysávú kommunikáció révén most kezdődik az Internet of Things kereskedelmi alkalmazásainak kiépítése!”

 

Partneri együttműködés a ZEISS vállalattal az okosszemüvegek fejlesztése terén 

Az okosszemüvegek és a kiterjesztett valóság a legjelentősebb trendek közé tartoznak. A jövő 5G hálózatai az új technológia nélkülözhetetlen feltételeit jelentik. Az alapok lefektetésének céljából a DT megállapodott a ZEISS vállalattal hogy közösen térképezzék fel, és dolgozzák ki az okosszemüvegek és az általuk kínált alkalmazásokban rejlő lehetőségeket. Az erre a célra létrehozott cégben, a ZEISS – az optikai és optoelektronikai terület vezető nemzetközi vállalata – egy olyan optikai rendszer prototípusát fejlesztette ki, amely hordozható és divatos adatszemüvegeket képes gyártani. Az adatszemüvegek adatokat és információkat jelenítenek meg a felhasználó látómezejében. Egy „repülő számítógép kijelző” mintájára, információk, alkalmazások, képek és sok egyéb dolog jeleníthető így meg a felhasználó egyik szemének látómezejében.

 

A DT szállítja az adatszemüvegek közvetlen a hálózathoz illetve a felhőhöz történő kapcsolásához szükséges megoldást, miközben kutatja annak megoldási lehetőségét is, hogy a jelenleg még a szemüvegbe illesztett hardvert miképpen lehet kiváltani a felhőalapú megoldással. Ezáltal az okosszemüvegek ugyanúgy nézhetnének ki, mint a bármelyik másszemüveg. Számos területen – hardver, szoftver, kijelzők, alkalmazások, felhasználói interfész és konnektivitás – fejlesztésekre van azonban még szükség ahhoz, hogy az adatszemüvegek valóban használhatóak és piacképesek lehessenek. A két partner közösen tervez mindezekre megoldást találni.

 

„Jelenleg az okostelefonok teszik lehetővé a gyors mobilinternet hozzáférést. A jövőben azonban egyéb eszközök – mint például az okosszemüvegek – megkérdőjelezhetik a mostani domináns szerepüket” – mondta Tim Höttges. „Az okosszemüvegek alapját a ZEISS optikák és a DT hálózata jelentik. Együttesen szeretnénk tapasztalatokat szerezni és továbbfejleszteni az AR-ben rejlő lehetőségeket.” 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05