A BYD megnyitotta elektromosbusz-gyárát Magyarországon

A cél 400 busz évente

forrás: Prím Online, 2017. április 4. 15:17

A BYD a mai napon megnyitotta első európai buszgyárát Komáromban, és ez a nap a társaság szerint: „a BYD, Komárom és a magyar járműipar számára egyaránt rendkívüli jelentőséggel bír”.

A BYD a 2015-től 2018-ig tartó három éves időszak során összesen mintegy 20 millió eurót (kb. 6,2 milliárd forintot) fektet be az új létesítménybe. Jelenleg 32-en dolgoznak a gyárban, 68 százalékuk gyári munkás. A 300 fős végleges létszámot nagyrészt helyben toborzott, műszaki hátterű magyar munkavállalók alkotják majd, akik két műszakban évente 400 elektromos buszt fognak összeszerelni. Az itt gyártott buszokat a kontinentális Európa vásárlói számára fogják exportálni.

 

A létesítmény kezdetben városi és távolsági közlekedésre szánt elektromos buszokat fog gyártani, de a közeljövőben más termékeket is felvesznek majd a kínálatba, többek között elektromos villástargoncákat, később pedig könnyű haszongépjárműveket. A gyár öt épületből áll: egy központi irodából, egy akkumulátortesztelő és karbantartó központból, egy minőségellenőrző és vízszivárgás-tesztelő létesítményből, egy busz- és teherautó-összeszerelő csarnokból, valamint egy járműfestő üzemből. 

 

A tervek szerint a magyarországi gyár állítja elő azon buszok alvázszerkezetét is, amit a BYD-ADL partnerkapcsolat keretében az Egyesült Királyságban, valamint a BYD nemrég bejelentett franciaországi gyárában fognak összeszerelni. 

 

Az új gyárban 2017 végéig várhatóan mintegy 40 jármű készül el. A vállalat hivatalos neve: BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft.

 

A komáromi nyitóünnepségen Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója, a VIP-vendégek, köztük a magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és más magas beosztású kormánytisztviselők jelenlétében megtartott beszédében kiemelte: „Amint Önök is látják, készen állunk a termelésre, amely hamarosan elindul, betartva a határidőt és – nagy örömömre- a tervezett költségvetést is.”  

  

Isbrand Ho azt is elmondta, miért választotta a BYD éppen Magyarországot és ezen belül Komáromot az új gyár helyszínéül: „Elsősorban a központi elhelyezkedés, valamint az itt található nagy múltú műszaki szakértelem miatt, de az is szerepet játszott a döntésünkben, hogy a régió komoly múlttal rendelkezik a buszgyártás területén. Most a magyar kormány ismét erősíteni kívánja ezt az ágazatot és mi büszkén állunk ennek a törekvésnek az élére.”

 

 

Isbrand Ho a helyi és a központi hatóságok részéről tapasztalt szívélyes fogadtatásért is köszönetet mondott.

 

„Nagyon örülünk, hogy a BYD, az új gépjármű-technológia élvonalát képviselő, fontos kínai multinacionális vállalat Magyarországot választotta első saját tulajdonban lévő európai buszgyára helyszínéül, ahol 300 új munkahely fog létrejönni” – nyilatkozta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az ünnepélyes megnyitón. „Ez a beruházás is jól példázza, milyen sikeresen vonzza Magyarország az ipari beruházásokat és az innovációt, és egyben igazolja a hazai járműipar nemzetközi versenyképességét.” 

 

„Bízom benne, hogy a BYD beruházása kölcsönös előnyöket és fejlődést eredményez majd, és a lehetőségeinket közös erőfeszítéssel maradéktalanul hasznosítjuk. Ez a befektetés előmozdítja a gyártókapacitások, azon belül a járműipari kapacitások bővítése terén folytatott kétoldalú együttműködésünket” – hangsúlyozta Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete.

 

A több mint 66 ezer négyzetméteres komplexum csupán az első a BYD Európába tervezett gyártólétesítményeinek sorában. A társaság alig két héttel ezelőtt jelentette be egy 80 ezer négyzetméteres buszgyártásra alkalmas helyszín megvásárlását a Párizstól északra fekvő Beauvais-ban.

 

 

Isbrand Ho hozzátette, hogy a BYD teljesen biztos abban, hogy szüksége van erre a kibővített buszgyártó kapacitásra. „Ennek oka egyszerű: a levegő minősége, pontosabban a rossz levegőminőség, amely a világ minden nagyvárosában megkeseríti az emberek életét. Nem múlik el hét anélkül, hogy ne jelenne meg újabb tanulmány a szennyezett levegő belélegzésének súlyos egészségügyi következményeiről és ezt a szennyezést elsősorban a dízelüzemű közúti járművek okozzák.”

 

„A levegőt szennyező anyagok kibocsátásáért döntően felelős városi buszok rendkívül könnyen cserélhetők elektromos buszokra a teljesen kiszámítható útvonaluknak köszönhetően. Tanulva a rossz levegőminőséggel régóta küzdő kínai nagyvárosok példájából úgy döntöttünk, hogy a városi buszok szegmensében hasznosítjuk világszínvonalú akkumulátortechnológiánkat. Távlati terveink azonban messze túlmutatnak ezen az egyszerű járműkategórián.” 

 

„Nem véletlen, hogy a BYD elektromos buszaival működik a nulla károsanyag-kibocsátású buszok legnagyobb flottája az amszterdami Schiphol repülőtéren, és a világ legnagyobb városi elektromosbusz-flottája London utcáin” – tette hozzá Isbrand Ho.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36