A lítiumion-akkumulátorok meghódítják az adatközpontokat

forrás: Prím Online, 2018. február 5. 14:48

Ma már egyre több adatközpont-tulajdonos tudja, hogy az elmúlt néhány évben megjelenő lítiumion-akkumulátorok rendkívüli előnyöket jelentenek az adatközpontok készenléti tartalékrendszerei, köztük a szünetmentes tápegységek (UPS) számára. 

A Bloomberg New Energy Finance jelentése szerint 2025-re a szerverparkok tartalékkapacitásának 40 százalékát a Li-ion akkumulátorok fogják biztosítani, így egyre nagyobb szerephez jutnak a hagyományos, ólomakkumulátorokkal (VRLA) szemben. Ezt a tendenciát erősíti a Schneider Electric is, amely 2016-ban elsőként jelent meg a piacon a lítiumionos szünetmentes tápegységek technológiájával.

 

Li-ion vs. VRLA

Az üzleti szempontból létfontosságú alkalmazásokat és IoT-rendszereket egyre több vállalat helyezi közelebb a hálózat pereméhez a gyorsabb reagálás és a hatékonyabb teljesítmény érdekében. Ezeken a helyszíneken azonban nem mindig állnak rendelkezésre megfelelő szakemberek az áramellátási feladatok megoldására. Emiatt a folyamatos áramellátást biztosító berendezések – köztük a szünetmentes tápegységek – rendszeres karbantartása elmaradhat, ami egyrészt a vállalat működését negatívan befolyásoló, váratlan leállásokhoz, másrészt költséges eszközcserékhez vezethet. 

 

 

Ezekre a kritikus helyzetekre vonzó megoldást nyújthat a lítiumionos akkumulátortechnológia, elsősorban az elosztott IT-infrastruktúrát használó vállalatok számára. A Li-ionos rendszerek legfőbb előnyei a VRLA típusú akkumulátorokhoz viszonyítva a következők:

  • Jobb teljesítmény: kétszer hosszabb, akár 10 évig tartó üzemidő 
  • Kisebb méret és tömeg: a magasabb energiasűrűségnek köszönhetően a lítiumion-akkumulátorok helyigénye akár 75 százalékkal is kevesebb, és körülbelül 30 százalékkal könnyebbek
  • Alacsonyabb karbantartási és teljes birtoklási költség: akár 53 százalékkal alacsonyabb költségvonzat 
  • Hatékonyabb felügyelet: a beépített felügyeleti rendszerek megbízhatóbb teljesítményt és akkumulátorállapotot eredményeznek
  • Kisebb hűtési igény: magasabb hőmérsékleten (pl. 40 °C-on) is működőképesek a UPS élettartamának csökkentése nélkül
  • Széles körű felhasználási terület: különféle piaci szektorokban és bármilyen méretű adatközpontban alkalmazhatók

 

Habár a VRLA típusú áramforrásoknak egyelőre kedvezőbb a beszerzési költségük, a lítiumion-megoldások ára számottevően csökkenni fog a következő évtizedben, többek között az elektromos járművek elterjedésével járó keresletnövekedés miatt. Ez az árcsökkenés, valamint az új típusú technológia adatközponti alkalmazása hozzájárul a gyors, globális térnyeréshez. 

 

A lítiumion-akkumulátoroknak főként az Amazonhoz, a Facebookhoz vagy a Google-höz hasonló internetóriások nagyméretű szerverparkjaiban lesz jelentőségük, ahol a legkisebb energiamegtakarítás is jelentős költséghatékonysággal jár. A Bloomberg Finance becslése szerint 7 éven belül a Li-ion-technológia ezen adatközpontok tartalékkapacitásának 55 százalékát fogja kitenni.

 

 

Lítiumion a Smart-UPS-ben

A Schneider Electric a piacon úttörőként célozza meg a korszerű technológiák fejlesztését ösztönző felhasználói igények kielégítését. A vállalat néhány éve már jelen van Li-ion rendszerű megoldásaival – köztük háromfázisú és Back-UPS-eivel –, melyeket azóta több mint húsz helyszínen vezette be, köztük pénzügyi és ipari nagyvállalatoknál vagy kiszolgálótermekben, összesen 10 MWh kapacitással. Nemrég azonban új, egyfázisú Smart-UPS termékcsaládjában is bevezette a lítiumion használatát.  

 

A Smart UPS On Line hálózati áramvédelmi eszköz az alábbi tulajdonságokkal egészíti ki a lítiumionos akkumulátortechnológia előnyeit:

  • Biztonság: az előnyös termékkialakítás és a biztonsági szabványoknak (UL 1973, UL1642/IEC62133) való megfelelés megbízható teljesítményt biztosít.
  • Hosszabb üzemidő: az UPS több lítiumionos akkumulátorral is felszerelhető, ami fokozza a hatékonyságot.
  • Távfelügyelet: a beépített hálózatkezelő kártya (NMC) felügyeleti és vezérlési funkcióival átláthatóbbá válnak a peremhálózati környezetek. 

 

Az egyszerű karbantartás és a legoptimálisabb teljesítmény érdekében a megoldás integrálható a Schneider Electric felhőalapú EcoStruxure IT platformjával is, amellyel a felhasználók jól hasznosítható adatelemzéseket kapnak szünetmentes tápegységük állapotáról.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05