A jobb internet veled kezdődik

forrás: Prím Online, 2018. február 6. 15:56

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. 

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül ma már a világon közel 130 országban – köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában –, minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. 

 

A SID része annak a globális kampánynak, amelynek célja, hogy az online technológiák és mobil eszközök felelős és biztonságosabb használatára ösztönözzön. Ezen a napon a szakemberek világszerte felhívják a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire is, így a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és egyéb illegális és káros tartalmakra, ugyanakkor tájékoztatják a gyermekeket, szülőket, pedagógusokat és döntéshozókat a problémákról és azok lehetséges kezeléséről. 

 

A Gyermekmentő Szolgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az internet korunk egyik nagy és hasznos találmánya, amely szinte mindenkinek megkönnyíti, szórakoztatóbbá és hatékonyabbá teszi az életét. Az internethasználók 1-2 százaléka azonban rendszeresen visszaél a világháló nyújtotta lehetőségekkel, ezt a problémát kell tudni kezelni egyéni, intézményes, hatósági és globális szinten is. 

 

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért idén a SID közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Mi több, felhívja a figyelmet, hogy tiszteljük egymást a digitális világban is. Ezért is lett 2018-ban a SID szlogenje: “Alkoss, csatlakozz, tiszteld a másikat: A jobb internet veled kezdődik!”

 

 

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az EU SIP-programjának hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket, multinacionális cégek képviselőit is meghívták az eseményre. 

 

A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos, és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak a krízishelyzetek megoldására.

 

A SID budapesti rendezvényén Kurkó Zsuzsánna, a  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projekt koordinátora köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára tradícióvá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívják a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára, és arra, hogy ennek elsajátítása mindannyiunk közös felelőssége. Ugyanilyen fontos, hogy akárcsak a valós életben, az internet virtuális, arctalan tereiben is tiszteljük egymást.  Megköszönte a Microsoft Magyarországnak, hogy a rendezvény számára a helyszínt biztosította és aktív programmal is hozzájárult annak színesebbé tételéhez. 

 

Kurkó Zsuzsánna beszélt a SIP 2017-es eredményeiről is. A Program oktatói tavaly 738 alkalommal 1910 tanórát tartottak, összesen 49 494 felhasználónak. A nagy létszámú gyerekcsoportok – teljes gyereklétszám 42 950 fő – mellett 2852 szülőt és 3692 tanárt is továbbképeztek, 128 budapesti és 108 vidéki helyszínen, összesen 236 intézményben. 

 

Az idei SID-re több érdekességgel készültek a szervezők. A rendezvény ideje alatt élő online bejelentkezések voltak, így Szegedről a Szent-Györgyi Albert Agórából és a hazai SIP európai uniós partnereitől is, Ausztriából, Bulgáriából, Portugáliából, Szlovákiából és Romániából, akik köszöntötték egymást és röviden bemutatták, hogy mivel is készültek erre a különleges napra.   

 

A szervezők életre hívtak egy internetbiztonsági „Live Library”-t – élő könyvtárat – is, ahova olyan területekről hívtak meg szakértőket, mint például a közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés, lelki segélyvonal és tanácsadás, etikus hackerség, hogy véleményt cseréljenek, megosszák egymással a tapasztalataikat, és válaszoljanak a résztvevők kérdéseire. 

 

 

A Live Library szakértői és témái:

  1. Borbás Fannitól és Sós Mártontól, a SIP Youth Panel csapatának aktív tagjaitól a "Fiatalok a világhálón" című beszélgetés keretében lehetett kérdezni. Fanni képviselte Magyarországot 2017-ben Brüsszelben, a Youth Panel konferencián, míg Márton 2016-ban Luxemburgban vett részt a Safer Internet Fórumon. 
  2. Kobza Miklóstól, az MTVA sajtófőnökétől a "Média és álhírek" témakörében lehetett feltenni kérdéseket.
  3. Reményiné Csekeő Borbála pszichológustól, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetőjétől a "Lelki társ" témakört érintő kérdésekről lehetett beszélgetni.
  4. dr. Szongoth Richárd rendőr százados és Pál Tamás rendőr százados, a KR Nemzeti Nyomozó Iroda, Kiberbűnözés Elleni Főosztályról a "Kiberbűnözés" témában beszélgetett.
  5. Kovács Zsombor IT biztonsági kutató, a "Hackerek" témakörben válaszolt a feltett kérdésekre.

 

A beszélgetések mellett az érdeklődők kipróbálhatták az Óriás Lájkvadász társasjátékot is, SIP-oktatók vezetésével.

 

A SIP magyarországi konzorciuma a 2018-as Biztonságos Internet Nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános iskolások és középiskolások számára, digitális történetmesélésre és szépirodalmi írásművek elkészítésére. Mivel a kortárs segítségnyújtás, egymás tanítása és a tanácsadás is egyre nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, a gyerekek pályaműveikben megfogalmazhatták, miképp teszik, vagy tudnák jobbá tenni az internetet.

 

A pályázatra közel 70 munka érkezett be az ország minden területéről. A legkreatívabb és legötletesebb alkotásokat alsó tagozatos általános iskolások adták be. 

 

A zsűri a döntését szakmai szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, tájékozottság növelése stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e, és hogy mennyi munkát fektettek bele az alkotók. A zsűri egy-egy kategóriában nem osztott ki minden díjat, mivel sok pályamunka nem a kiírt témában született, így sajnos ki kellett őket zárni a versenyből. 

 

A szervezők két kategóriában összesen 680 000 Ft pénzdíjat osztott ki. 

 

 

A digitális történetmesélés díjazottjai: 

Általános iskola alsó tagozat: 

  1. Váci Utcai Ének-zenei Általános Iskola csapata, Budapest 
    A mű címe: Intelliga 2030
  2. Debreceni Benedek Elek Általános Iskola 1. a osztály tanulói, Debrecen  
    A mű címe: Barátok a jövőből
  3. Koplányi Emma, Veresegyház, Fabriczius József Általános Iskola 
    A mű címe: Csillagászat

 

Általános iskola felső tagozat:

  1. Harmatcseppek, Budapest, Kőbányai Harmat Általános Iskola 
    A mű címe: A biztonságos internet éve 2050 
  2. Kováts Zsombor, Ajka, Bródy Imre Gimnázium és AMI
    A mű címe: A veszély
  3. Tili Nóra Viktória, Ajka, Bródy Imre Gimnázium és AMI
    A mű címe: Név Nélkül 

 

Középiskola:

  1. Végh Benjámin, Budapest, Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
    A mű címe: A három lány és egy ráadás

 

A szépirodalmi művek díjazottjai: 

Általános iskola alsó tagozat: 

  1. Szegfű Zalán, Pusztazámor, Andreetti Károly Általános Iskola
    A mű címe: Csodaország
  2. Hegedűs Janka, Budapest, Kassa Utcai Általános Iskola
    A mű címe: Ha én iskolaigazgató lennék

 

Általános iskola felső tagozat:

  1. Szőlősi Csengő Hajnal, Miskolc, Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola
    A mű címe: Az időgép
  2. Diószegi Lili, Budapest, Gárdonyi Géza Általános Iskola
    A mű címe: Ha lenne…
  3. Peresztegi Hanna, Budapest, XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola
    A mű címe: Kétarcú sötét lélek

 

Középiskola:

  1. Turai Hunor, Nagykőrös, Arany János Református Gimnázium   
    A mű címe: Egy felhasználó naplója
  2. Szabó Dorottya, Szombathely, Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
    A mű címe: A hazug kislány és az Instagram meséje
  3. Menyhárt Réka, Budapest, Tamási Áron Gimnázium
    A mű címe: Jövő és Jelen

 

A Komlói EGYMI Pécsváradi tagintézménye 10-12. osztályos tanulóit a szervezők ajándékcsomaggal díjazták. 

 

Az idei SID programjához csatlakozott az Új Nemzedék Központ is, amely 20 Közösségi Terében országszerte tartott foglalkozásokat a SIP egyik oktatója által kifejlesztett „Lájkvadász” interaktív társasjátékkal, ahol ajándékcsomagokat is kiosztottak a résztvevők között.  Az Új Nemzedék Központ élőben közvetítette Facebook-oldalán a SID budapesti programját.

 

A SID már meglévő partnereként a Balabit is részt vállal számos egyéb oktatási tevékenysége mellett a SID 2018 eseményének támogatásában. A hazai alapítású kiberbiztonsági termékeiről híres szoftverfejlesztő cég a digitális történetmesélés kategóriában első helyezést elért alsó tagozatos általános iskolás csapat Intelliga 2030 című munkájának elismeréseként díjazta a gyerekek csapatmunkáját.

 

Fotók: NGYSZ/Gordon Eszter

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50