Különböző félelmek, azonos problémák

forrás: Prím Online, 2018. augusztus 17. 17:41

A Kaspersky Lab „Ipari Kiberbiztonság 2018” felméréséből kiderül, hogy a különböző területeken tevékenykedő ipari vállalatok, mint például a közlekedési- és a logisztikai cégek, vagy az energetikai szolgáltatók teljesen eltérő véleményt alkotnak a számítógépes támadások hálózataikra mért negatív hatásairól. 

Amikor azonban a hálózatok biztonságával kapcsolatos kérdésekről van szó, akkor ugyanazok a problémák merülnek fel minden szektornál: a megfelelő személyzet hiánya, a felsővezetés alulfizetettsége és az emberi tényező szerepe. Mivel a kritikus infrastruktúrák 40%-a átlagosan fél év alatt szembesül egy kibertámadással, ezért az esetleges kiberbiztonsági hiányosságok jelentősen növelhetik a kockázatokat és a károkat.

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Különböző félelmek

A különböző iparági szektorok vállalatai mind más-más károkat szenvednek el egy-egy kiberincidens során: a szállítmányozással foglalkozó cégek nagy része (75%) az ügyfelek bizalmának elvesztésétől, a gyártó üzemek zöme (66%), valamint az energia szolgálatók túlnyomóan (73%) a termelés minőségének romlása miatt tartanak.

 

Hasonló problémák

A Kaspersky Lab kutatásai szerint annak ellenére, hogy egyre gyakoribbak a kritikus rendszerek elleni támadások, a vállalatoknak csupán a fele (52%) rendelkezik megfelelő védelemmel. Ehhez képest a nagyvállalatok többsége (77%) viszont gondoskodik egy felmerülő kibertámadás során hálózataik védelméről.

 

Kép forrása: Kaspersky Lab

 

Kevés erőforrás és alulképzettség

Az ipari hálózatok védelmének feladata gyakran a vállalati IT részlegekre hárul. A termékek gyártásával foglalkozó szervezetek 40%-nál a kritikus infrastruktúrák védelme szintén az IT divíziók hatáskörébe tartozik. Ezzel szemben a közlekedési- és logisztikai vállalatok 58%-ánál kifejezetten a fenyegetések elleni küzdelemre szakosodott csapat látja el az informatikai biztonság feladatát.

 

Az ipari szervezeteknek, különösen a komplex technológiai folyamatokkal rendelkezőknek erre szakosodott, képzett munkaerőre van szükségük az eredményes védelem biztosításához. Például az energiaágazatban, ahol a kritikus infrastruktúrát ipari vezérlőrendszerek (ICS – Industrial Control System) segítségével kezelik, a biztonsági menedzsment fő kihívása (61%) a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek alkalmazása.

 

A felső vezetők bevonásának hiánya alulfinanszírozottságot eredményezhet

Sok vállalatnál az informatikai biztonság kiemelt fontosságú a top menedzsmentnek, de a gyártó cégek több mint felében (54%) az osztályvezetők kevésbé, vagy egyáltalán nem foglalkoznak a védelemmel, aminek alulfinanszírozás lesz az eredménye. Sőt, a gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek kétharmada (66%) egyáltalán nem is különít el költségvetést a létfontosságú infrastruktúra biztonságára. Ez az arány várhatóan nem is csökken, hiszen a cégek 17%-a bevallottan nem is tervez erre pénzt áldozni.

 

Az emberi tényező szerepe állandó probléma

A munkavállalói hibák következményei óriási veszélyt jelentenek valamennyi szervezetnek minden ágazatban. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a rosszindulatú szoftverek és a zsarolóvírusok után ez a leggyakoribb ok egy kiberbiztonsági incidens során (27%). Szerencsére a vállalatok nagy része tisztában van ezzel és az elmúlt években időt, és pénzt szánnak az alkalmazottak képzésére, valamint egyértelmű szabályokat fektetnek le a bekövetkezett incidensek kezelésére. Sőt, a megkérdezett szervezetek 82%-a már foglalkozott a munkavállalók, a partnerek és a szállítók kiberbiztonsági képzésével is.

 

Bármi legyen is a legnagyobb félelmük a különböző szektorban aktív ipari szervezeteknek, az egyetlen módja a kockázatok és esetleges károk csökkentésének a hatékony biztonsági intézkedések és eljárások bevezetése. Az ipari hálózatokat érintő kiberincidensek elhárításának egyik kulcsmomentuma a bekövetkező események pontos nyomon követése, a gyors reakció, a munkavállalók képzése és a világos, átlátható szabályok megalkotása.

 

„A kibercsapdák folyamatosan fejlődnek és az olyan célzott támadások, mint például a közelmúltban a Triton és az Industroyer ostromok kifejezetten a munkavállalók hiányosságait használják ki. Például az alkalmazottak véletlen incidensei adatszivárgást okozhatnak, rosszabb esetben a termelési folyamatok visszaeséséhez vagy akár teljes leállásához vezethetnek, amely hatalmas pénzügyi és reputációs károkat okozhat. Ennek megakadályozásáért a technikai és az adminisztratív intézkedések kombinációjára van szükség, azaz az emberek képzésére és speciális kibervédelmi rendszerek alkalmazására.” – fejtette ki Georgy Shebuldaev, a Kaspersky Lab Ipari Kiberbiztonsági részlegének vezetője.

 

Bővebb információt az ipari struktúrák kibervédelméről, valamint a teljes „Ipari Kiberbiztonság 2018” tanulmányt ezen a linken olvashatja.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50