Okosszenzorok az élelmiszeriparban

forrás: Business Online, 2018. szeptember 10. 16:28
Az Olam International, piacvezető agráripari cég az ABB Ability Smart Sensor alkalmazásával digitalizálja tevékenységeit. A cég néhány gyárában kisméretű okosszenzorokat telepít, hogy távolról tudja felügyelni a kisfeszültségű motorok működését.  

 

Az Olam International élelmiszeripari és ipari nyersanyagokat, így például dióféléket, gabonát, kávét, gyapotot és gumit szállít a világ számos pontján működő 22 000 vevője számára. A vállalat több százezer villanymotorral rendelkezik, amelyek az anyagmozgatás terén például a szállítószalagokat hajtják, vagy más berendezéseket működtetnek.
 
Az Olam globális szinten mintegy 30 000 villanymotort üzemeltet 70 gyárüzemében, amelyekben nem ritkán egyetlen gyártósorhoz több száz villanymotor tartozik. Ezek a motorok gyakran folyamatosan működnek, ezért a megbízhatóságuk és a teljesítményük kritikus tényező a zökkenőmentes termelés biztosítása szempontjából. A motorok folyamatos használata kopást eredményezhet, így a hatásfok leromlásának megelőzése rendszeres karbantartást tesz szükségessé. A motor meghibásodása lelassíthatja a termelést, vagy költséges, előre nem tervezett állásidőt okozhat.
 
A motorok monitorozása egész a közelmúltig manuálisan végzett, idő- és munkaerő-igényes folyamat volt. Az Olam az ABB AbilityTM okosszenzor motoroknál történő alkalmazását először a szingapúri kakaógyárában, majd a malajziai tejfeldolgozó üzemében próbálta ki. Az utóbbi időben újabb okosszenzorokat telepített a malajziai, közép-jávai központtal működő cukorfinomítójában is. Az Olam Ázsia-szerte közel 100 okosszenzorba ruházott be, amelyeket termelő létesítményekben kíván beépíteni.
 
„Az Olam jó példával jár elöl az üzemek vezetői számára, hogy miként lehet fenntartani az optimális termelést a digitális technológiákkal, így például az okosszenzorokkal, a felhő alapú informatikával, és az előrejelző (prediktív) analitikával” – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás divíziójának vezetője. „Ezek a technológiák biztosítják, hogy a gyártósorok állandóan megbízhatóan és biztonságosan működjenek, és jelentősen lecsökkentsék a tervezett és a nem tervezett állásidőt. Ezek az előnyök különösen fontosak az élelmiszer- és italiparban, ahol a higiénia kritikus szempontnak számít, és a termelő berendezéseknek szennyeződéstől mentesnek kell lenniük.”   
 

Az ABB Ability okosszenzor ideálisan alkalmazható az élelmiszer- és italiparban, mivel egy okostelefonra telepített alkalmazás vagy egy webes portál segítségével képes folyamatosan távolról felügyelni és ellenőrizni a motorok állapotát. A motorokat távolról monitorozó szenzorok lehetővé teszik az állapotfüggő karbantartás bevezetését, aminek köszönhetően jelentősen csökkenthető az állásidő, és meghosszabbítható a berendezések élettartama. Az üzembe helyezést és az alkalmazást megkönnyítendő, a szenzorok kialakítása lehetővé teszi, hogy azokat vezetékezés vagy gépi megmunkálás nélkül egyszerűen a motorokhoz rögzítsük. 
 
„Nekem a szenzorban leginkább az egyszerűsége tetszik. A készülék bármilyen motortípusra felszerelhető, az adatok továbbítását pedig Bluetooth alkalmazásával biztosítja. Az általános költségek alacsonyak, így a szenzor még széleskörű alkalmazás esetén is gazdaságos” – mondja Ravi Yadav, aki az Olam ázsiai és csendes-óceániai régiójának elnökhelyettese és regionális műszaki vezetője. Egyetlen motor meghibásodásának megelőzésével elért megtakarítás máris fedezi az Olam azon ráfordításait, amelyek annak kapcsán merültek fel, hogy a vállat a gyáraiban okosszenzort telepített számos motorra.  
 
A telepítés során, az Olam malajziai tejfeldolgozó üzemében felszerelt okosszenzorok egyike problémát azonosított, és jelezte, hogy az egyik motor rezgése túllépi a normális szintet. A szenzor által továbbított adatok azt mutatták, hogy a rezgési szintek már a riasztási zónába esnek, és gyorsan közelítenek a megengedett küszöbértékhez. A szenzor adatai alapján az Olam zökkenőmentesen végrehajtotta a meghibásodott motor tervszerű cseréjét. A szenzort áttelepítették az új motorra, amelyen a készülék már normális rezgési szinteket mért.
 
„A gyáraink szívesen lecserélik korábbi monitoring rendszerüket a digitális távmonitoringra, amivel könnyebben megelőzik a leállásokat és növelik a berendezések megbízhatóságát,” – mondta Yadav. Majd hozzátette: „A várt eredmények jelentősen megkönnyítették az átállási folyamatot.”

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14