Átalakulóban a műszaki szakemberigény

forrás: Prím Online, 2019. szeptember 26. 16:52

Az ipari és környezeti változások utánpótlás-nevelés szempontjából kihívások elé állítják a műszaki szakmát, hiszen a digitalizáció okán egyre szélesebb szaktudásra van szükség. A vállalatok különböző aktivitásokkal, programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára a műszaki pályát, de valós megoldást a cégek, a szakmai szervezetek, valamint a pályaválasztás előtt álló fiatalok közötti párbeszéd jelenthet a szakemberhiány kérdésében. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében immár ötödik alkalommal megvalósuló Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál országos roadshow formájában ismerteti meg a kapcsolódó szakterületeket, a lehetőségeket a fiatalokkal, interaktív módon edukálja a diákokat, valamint összehozza az érdeklődőket a vállalatok szakembereivel. 

Modernizáció, digitalizáció, okos megoldások alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő mennyiségű és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása komoly feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár ötödik éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” című rendezvénysorozatát, ami évente 11.000 fiatalnak segít a pályaorientációban. 

 

 

„Pár éve még azt gondoltuk, hogy elegendő szakember van a pályán, azonban fel kell ismernünk, hogy valójában nem, mivel a műszaki szakmák rendkívül erős és gyors fejlődésen mennek keresztül. Ma már pl. egy villanyszerelő nem csak falat vés és vezetéket húz a falba, ennél sokkal komplexebbek a feladatai. Számítógéppel keresi a hibát, olvassa le a fogyasztásmérőket, drónt és hőkamerát használ. Fontosnak tartom, hogy a pályaválasztás előtt állók lássák, mennyire izgalmasak és sokrétűek a műszaki területhez köthető szakmák. Emellett az egyik leglényegesebb, hogy érezzék, számunkra Ők a legfontosabbak, lássák, milyen széles spektrumon kínálunk lehetőségeket, amelyekből megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakterületet” – mondta Gelencsér Lajos, a MEE elnöke. 

 

Az energetikában mára előtérbe került és nagy hangsúlyt kap az innováció. Azért, hogy a legjobb ifjú szakembereket tudhassuk a csapatunkban, kiemelten figyelünk a nálunk tanuló fiatalokra: napi gyakorlattal rendelkező, tapasztalt főállású mentorok segítik a diákokat, egyetemi hallgatókat, akik a vállalatunknál töltött idő alatt valós feladatokba nyerhetnek közvetlen betekintést. Elméleti és gyakorlati ismereteik így egymásra épülve, egymást erősítve fejlődnek” – tette hozzá Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja.

 

 

A megfelelő képzéshez és mentoráláshoz hozzátartozik, hogy a leendő szakemberek még pályaválasztás előtt bepillantást nyerjenek abba, mit jelent egy-egy foglalkozás a mindennapokban. A Mi a pálya? mellett az NKM, a MEKH, a MAVIR és az ELMŰ önálló programokon keresztül kívánja bemutatni az érdeklődőknek, mit nyújthat számukra egy adott műszaki pálya. 

 

A MEKH az Energiakövet elnevezésű programjának keretében természettudományos tárgyakat hallgató egyetemistáknak biztosít lehetőséget arra, hogy felhívják a jövő generációinak figyelmét az energiatakarékosság, az energiatudatosság fontosságára, hiszen minél több a jövőért tenni akaró fiatal, az elkötelezett szakember, annál inkább válik fenntarthatóvá a fejlődés. Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) sajtófőnöke felhívta a figyelmet továbbá az október 11-én megrendezésre kerülő Erőművek éjszakája programjaira.

 

Az NKM a 8 éve indult Jedlik Ányos képzési program égisze alatt fiatal villanyszerelőkből képez speciális hálózati szerelőket fél éves időtartamban, 260 órában, két nap tantermi foglalkozással, 3 nap terepmunkával. Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy első pillanattól kezdve saját kollégaként tekintenek a résztvevőkre, ami elengedhetetlen a kölcsönös megbecsülés kialakításához. Ebben az évben már a 100. fiatal szerelő végez a programban.

 

 

A MAVIR a különböző korosztályok számára más-más mélységben nyújt megismerkedési lehetőséget a villamosenergia-szolgáltatással. A vállalat toborzó programjának egyik elemeként vesz részt az eseményen, valamint Mester Programjával szólítja meg a szakképzésben tanuló korosztályt. Bencsik Tibor, a MAVIR ZRt. üzemviteli igazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy a képzés mellett a kiváló munkakörülmények, a munkabiztonság, ezenkívül a fiatalokat országszerte befogadó munkacsoportok kulcsfontosságúak a potenciális szakemberek megnyerésében. 

 

„Vélhetően a hat állomásos, országos roadshow hatására is egyre magasabb a műszaki szakmákat választó diákok száma. Szeretnénk, ha ez a tendencia tovább folytatódna. Az ELMŰ arra törekszik, hogy pályaorientációs programjaival minden korosztállyal kapcsolatot teremthessen. Ezt többek között nyílt napokkal, osztálykirándulások szervezésével, Szakmák éjszakája programokon való részvétellel és nyári gyakorlatok biztosításával érjük el. Három műszaki egyetemmel szorosan, több területen együttműködve szólítjuk meg a felsőoktatásban résztvevőket” – tette hozzá Fodor József, az ELMŰ Hálózati Kft. ügyvezetője.

 

Az eseménysorozat szeptember 24-én, Budapesten vette kezdetét, november végéig pedig Miskolcra, Pécsre, Győrbe, Szegedre és Debrecenbe látogat el a pályaválasztó roadshow. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05