A Universal Robots bevezeti az ActiNav-ot

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 31. 09:44

Az ActiNav a Universal Robots legújabb UR+ alkalmazáskészlete, amely minden vállalkozás számára egyszerűsíti az ömlesztett áruk mozgatását és az alkatrészek pontos elhelyezését a UR kobotokat használó gépek számára. Az ActiNav egyidejűleg kezeli a vizualizálást, az ütközésmentes mozgástervezést és az autonóm valós idejű robotvezérlést, ezzel kiküszöbölve az ömlesztett áruk mozgatásához kapcsolódó komplexitást és kockázatot.

Az ömlesztett áruk mozgatásának bonyolultsága az egész ipar számára nagyon jól ismert, hatalmas erőfeszítéseket igényel mind az egységesítés és a programozás terén. Manapság a legtöbb ömlesztett áru mozgatásához készült termék kizárólag azok vizuális aspektusára helyezi a hangsúlyt, és gyakran több száz további programozási sorra van szükség a kiválasztás és az áthelyezés helye közötti különbség áthidalására - különösen, ha az „áthelyezés” nem csupán egyik dobozból a másikba történő pakolást jelent, hanem az alkatrészek pontos beillesztését egy eszközbe, például egy lámpatestbe, további feldolgozás céljából.

 

Az ActiNav egyesíti a valós idejű autonóm mozgásvezérlést, az együttműködő robotikát, a tárgyak vizuális felismerését és az érzékelőket egy egyszerűen használható, gyorsan telepíthető és költséghatékony készletben. A rendszer nem igényel vizuális vagy robotprogramozási ismereteket, hanem a „bemutatás alapú tanítás” elvén alapszik, amely a UR kobot érintőképernyős táblagépébe integrált hatlépéses, telepítő program által vezérelt beállítási folyamat. Az ActiNav gyorsan és könnyen telepíthető a gyártó vállalatok házon belüli automatizálási csapata által vagy a UR disztribútorának vagy integrátorának segítségével a nagyobb termelékenység, minőség és hatékonyság elérés érdekében. 

 

 

„A gépkiszolgálás mindig az egyik legalapvetőbb alkalmazás volt az együttműködő robotkarok esetében. Egy fontos piaci igényt fedeztünk fel egy egyszerű megoldás iránt, amely lehetővé teszi a UR kobotok számára, hogy önállóan megtalálják és kiválasszák az alkatrészeket a mély dobozokból és precízen egy gépbe helyezzék. Ez nem válogatás és elpakolás, ez pontos választás és részorientált elhelyezés.” – Jim Lawron a Universal Robots termék- és alkalmazásmenedzsment vezetője.

 

Az ActiNav a UR disztributor hálózatán és az új UR+ Application Kits felületen keresztül érhető el, amely a kobotok területén úttörő vállalat sikeres UR+ ökoszisztémájának kibővítése olyan alkatrészekkel, amelyek igazoltan tökéletesen működnek az UR kobotokkal. Más UR+ alkalmazáskészletekhez hasonlóan az ActiNav-ot is alapos alkalmazási ismeretekkel fejlesztették ki, amelyekkel kiküszöbölik a mérnöki munka duplikációját a széles körben használt alkalmazások telepítésekor. Az ActiNav az UR UR5e és UR10e e-Series kobotjaival, a UR + alkalmazással vagy a felhasználó által meghatározott végeffektorral és alkalmazásspecifikus kerettel vagy rögzítőelemekkel működik együtt. A készlet magába foglalja az Autonomous Motion Module (AMM) és az ActiNav URCap felhasználói felület szoftverét, valamint a választható 3D érzékelőket.

 

Bár a gépkiszolgáló állomások automatizálásának különféle módjai vannak, amelyek közül sok magában foglalja a rekeszek, tároló adagolók vagy szállítószalagok működtetését abból a célból, hogy az alkatrészek a gépekhez jussanak, Lawton elmagyarázza, hogy az ActiNav hogyan tudja megkerülni ezt a lépést. ,,Az áruk gyakran már a tárolókba érkeznek, tehát a legrugalmasabb és legmérhetőbb lehetőség az, hogy ezeket az ömlesztett árukkal teli tartályokat a géphez szállítsa, majd közvetlenül a tárolótartályból vegye ki és helyezze a gépbe" - mondja. ,,Ez minimalizálja a szükséges alapterület nagyságát és csökkenti az alkatrész-specifikus szerszámkészlet szükségességét." 

 

 

Az ActiNav önállóan illeszti be az alkatrészeket CNC-be vagy olyan feldolgozógépekbe, amelyeket fúráshoz, sorjázáshoz, hegesztéshez, vágáshoz vagy menetfúráshoz használnak. A nagy felbontású 3D-s érzékelő és a CAD illesztés lehetővé teszi az ActiNav Autonomous Motion Module (AMM) által biztosított nagy pontosságú válogatásokat. Ez a rendszer meghatározza, hogy miként kell kiválasztani az árut, majd irányítja a robotot, hogy válasszon egyet, és ezt minden alkalommal a helyes készülékbe rögzítse. Az autonóm mozgásvezérlés lehetővé teszi, hogy az ActiNav több alkatrész tárolására alkalmas mélyebb tárolókban is alkalmazható legyen, ami az önálló ömlesztett áruk mozgatására szolgáló rendszereknek problémát jelentene.

 

Az IDC robotikával foglalkozó kutatási csoport igazgatója, Remy Glaisner, szoros figyelemmel kíséri az automatizált gép kiszolgálási megoldások piacát. "Manapság a technológiai felhasználók mindennél jobban meg szeretnék őrizni az üzleti műveleteik integritását és folytonosságát" - mondja. „Ebben az összefüggésben a gyorsan alkalmazkodó robotrendszerek integrációjának vagy átcsoportosításának egyszerűsítése meghatározó képességgé válik a gyártók és más ipari felhasználók számára. Az ActiNav sok szempontból új szintre emeli az intelligens rendszerek jövőjével kapcsolatos működési elvárásokat.”

 

Az ActiNav jelenleg az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kanadában érhető el, de idén sor kerül a nemzetközi bevezetés bejelentésére is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05