Mobilapp segítségével edukál az MKIK

forrás: Prím Online, 2020. szeptember 21. 17:41

A szakképzést népszerűsítő applikációval jelentkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, így a szakmavilág.hu weboldal és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató rendezvények mellett egy újabb felületen veheti fel a kapcsolatot a 12-14 éves fiatalokkal. A pályaorientációt segítő alkalmazással a tanulók nemcsak az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmak között válogathatnak, akár a számukra legmegfelelőbb intézményre is rátalálhatnak. 

A Szakmavilág app egy olyan pályaorientációt segítő alkalmazás, amellyel a felsős általános iskolai tanulók megismerhetik az érdeklődési körüket, és a segítségével megtalálhatják az országban fellelhető összes szakmát és szakmai ágazatot. Könnyedén böngészhetnek a felkészítő iskolák listáiban is, egyúttal kiválasztva a számukra legmegfelelőbb intézményt. 

 

 

„A szakmavilág.hu oldalon és a hozzá kapcsolódó Facebook-oldalon már hosszú évek óta szólítjuk meg a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. Tesszük mindezt érdekes olvasnivalókkal, hasznos ötletekkel, az országban jelenleg tanulható összes szakma részletes bemutatóival. A Szakmavilág Pályaorientációs Roadshow után – ahol a gyerekek VR-szemüvegek segítségével a virtuális térben próbálhattak ki egy-egy szakmát – most ismét az interaktivitás kap nagy hangsúlyt, a tanuló saját okostelefonjának segítségével az edukáció főszereplőjévé válhat” – fejtette ki Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési igazgatója.

 

A gyerekek az iskolalátogatásokon, illetve az üzemlátogatásokon szerzett élményeiket el is menthetik a Szakmavilág applikációban, amely a kérdőívek kitöltésével és annak értékelésével segít közelebb hozni a munka világát. Emellett abban is segítő kezet nyújt, hogy a tanuló a fontos döntést könnyedén tudja meghozni, hiszen a választott munka az élete hosszú szakaszán elkíséri majd. Az applikációnak köszönhetően a felhasználó akár a baráti körének felkészült tanácsadója is lehet a pályaválasztás témájában. Az új virtuális platform mellett az MKIK eddigi információs forrásai természetesen továbbra is elérhetőek, a területi kamarák minden megyében állnak a továbbtanulás iránt érdeklődő gyerekek és szülők rendelkezésére.

 

 

Az MKIK GVI tavalyi pályaorientációs felmérése 9 239 fő nappalis, hetedik évfolyamos általános iskolai tanuló bevonásával készült el. Az eredményekből kiderült, hogy a megkérdezett tanulók túlnyomó többsége, 88 százaléka foglalkozott már a továbbtanulás kérdésével, azaz esetükben szóba került már valamilyen módon az általános iskola utáni pályaválasztás. Közülük a legtöbben, tízből nyolcan a szülőkkel való beszélgetést választották elsődleges tájékozódásra, 66 százalékuk osztályfőnöki órán, 38 százalékuk az iskolai pályaválasztási rendezvényen, míg 14 százalékuk kamarai pályaválasztási rendezvényeken szerezte a legfontosabb információkat.  Az eredmény alapján megállapítható, hogy az iskolai pályaválasztási rendezvények, foglalkozások konzultációs szerepe 2014 óta folyamatosan erősödik, továbbá a kamarai pályaválasztási rendezvényekkel is gyakrabban találkoznak a diákok. Ezen rendezvények és pályaorientációs felületek sorában egy újabb mérföldkő az új alkalmazás, amely – figyelembe véve a célcsoport mobilapplikációk iránti fokozott érdeklődését – fontos bázisa lesz az MKIK edukációs tevékenységének. 

 

Az applikáció elérhető az AppStore-ban, a Play Áruházban, valamint a Huawei AppGalleryben is.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05