3 ok, amiért az automatizálás kulcsfontosságú a COVID-19 megjelenése óta

forrás: Prím Online, 2020. október 13. 15:22

A vállalatok vezetői ezekben az időkben különféle lépéseket tesznek a működési stabilitás fenntartása és az alkalmazottak biztonsága érdekében. Minderre az automatizáció lehet az egyik leghatékonyabb módszer, az együttműködő robotalkalmazások megoldást jelenthetnek a járvány okozta termelési kihívásokra. Nézőpontot kell váltanunk, olyan eljárásokon kell gondolkoznunk, amelyek segítségével intelligensebben és biztonságosabban tudjuk kihozni a munkaerőből a maximumot. Ehhez pedig az automatizálás nélkülözhetetlen.

De miért is kulcsfontosságú az automatizálás ezekben az időkben? Ime 3 ok*.

1. Az ellenőrzés nem elég

Ahogyan egyre több gyár kezdi meg újra a működést (akár részben, akár teljesen), új irányelvek kerülnek bevezetésre, mint például a fokozott tisztítási folyamatok, az alkalmazottak testhőmérsékletének napi ellenőrzése, vagy a munkavállalók csoportokba való elkülönítése. Ezek a megoldások leginkább az alkalmazottak nyugalmának megőrzését, valamint a figyelem felkeltését hivatottak szolgálni, de ahhoz nem elegek, hogy stabil működést biztosítsanak.

 

2. A társadalmi távolságtartás fontos eleme a munkavégzési és működési stabilitásnak

A szakértők szerint a vírus gyárakban történő elterjedésének megakadályozására és a működési stabilitás biztosítására a leghatékonyabb módszer a munkavállalók társadalmi távolságtartásához szükséges feltételek megteremtése. Az automatizálással lehetőség nyílik a munkaerő átgondolt elosztására olyan módon, amely csökkenti a közvetlen érintkezést. Az együttműködő robotmegoldások azt jelentik, hogy a gyári alkalmazások gépekkel, és nem emberekkel dolgoznak együtt, ami magasabb termelékenységhez vezet és megakadályozza a vírusfertőzést, ráadásul az emberi erőforrásokat így intelligensebb feladatokra lehet átcsoportosítani, miközben az unalmas, veszélyes, piszkos és kényes munkát elvégzik a robotok. Azok a gyárak, amelyek intelligens együttműködő automatizálás révén sikeresen tartják fenn a társadalmi távolságtartást, jobb munkavállalói elkötelezettséget és munkamorált alakítanak ki, és elkerülik a költséges, kormány által elrendelt kötelező leállásokat.

 

3. A munkaigényes folyamatoktól az okos megoldásokig

Az intelligens szoftverek és az azonnal alkalmazható eszközök révén az együttműködő robotalkalmazások bármiféle automatizálási tapasztalat nélkül is felállíthatók. A könnyen telepíthető és működtethető automatizáció lehetővé teszi a társadalmi távolságtartás megvalósítását és ezáltal a COVID-19 terjedésének megakadályozását.

 

Az automatizálás a válasz

Úgy fest, hogy az együttműködő robotok segítségével létrehozott automatizálás az a megoldás, amit mindannyian kerestünk.

 

A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint a vírus nagy hatással van a globális gazdaságra 2020-ban, viszont eközben lehetőséget is kínál a gyártási folyamatok modernizálására és digitalizálására a válságból való kilábalás során. Hosszú távon az egyre növekvő számú telepített robotalkalmazások előnyei ugyanazok maradnak: a testreszabott termékek gyors gyártása és versenyképes áron történő szállítása a legfőbb vonzóerő. 

 

 

Együttműködő automatizálás a MedicoPack-nél

Az End-of-Arm tooling technológia szolgáltatója, a piacvezető OnRobot számos automatizációs megoldást kínál, amelyek nemcsak magukat a gyártási folyamatokat optimalizálják, hanem többek közt növelhetik a termék tisztaságát, valamint az alkalmazottak biztonságát is. Mindezek tudtában a MedicoPack is az OnRobot egyik megoldása mellett döntött. 

 

Az „elsődleges csomagolás” és az orvosi eszközök szakértője, a dán MedicoPack gyára korábban az elkészült infúziós tartályokat egy nagyméretű tárolóba gyűjtötte, ahol aztán manuálisan ellenőrizték, egymásra rakták, majd becsomagolták őket. Azonban felmerült, hogy mindezt célszerűbben is el lehetne végezni, nem csak a hatékonyság, hanem a szennyeződési kockázat szempontjából is. Így a vállalat úgy döntött, hogy automatizálja a pakolási folyamatot: két -összesen négy OnRobot gripperrel felszerelt - együttműködő robot (kobot) állt munkába két gyártósoron a MedicoPack üzemében.

 

 

„Az OnRobot megoldásával csökken a kockázata annak, hogy vásárlóink részecskékkel – amiket, mi szennyeződéseknek nevezünk – találják magukat szembe a terméken. A tisztaság rendkívül fontos  vásárlóink számára, mivel a termékeket egészségügyi ápolás során alkalmazzák, így nem mindegy, hogy azok mivel érintkeznek. 100%-ban biztosnak kell lenniük abban, hogy a minőség jó, azaz, hogy a beléjük töltött gyógyszert nem teszi tönkre a tartályunk. Az évek során sikerült kiépíteni az ezzel kapcsolatos bizalmat, hiszen mindig megfelelő minőségű terméket szállítottunk.” – mondja Kenneth Sæderup Pedersen, a MedicoPack projektmenedzsere.

 

A MedicoPack örömmel tapasztalta, hogy az amúgy is alacsony szennyeződési kockázatuk még tovább csökkent, a gyártósor hatékonysága pedig jelentősen javult. Már nincs szükség arra, hogy egy alkalmazott a gyártósor mellett álljon és számolja az egységeket, miközben a megfelelő irányba fordítja őket. Ennek köszönhetően idő és erőforrás is felszabadul, valamint a folyamat a járvány alatt nagyszerű megoldásnak bizonyul, mivel csökkenti a gyártási leállás kockázatát és biztonságosabb munkakörnyezetet biztosít a munkavállalók számára. 

 

A MedicoPack gripper-alkalmazása:

 

 

______________

* Tim Rowley, a Torontói Egyetem stratégiai professzora és az OnRobot vezetői tanácsadója, az OnRobotnak adott interjúja alapján.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05