Bővíti kutatási és fejlesztési részlegét a Siemens Mobility

forrás: Prím Online, 2021. március 26. 10:00

A Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint Támogató a kutatás-fejlesztési célú támogatási program keretében 816 millió forint vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújt a Siemens Mobility részére „A kötöttpályás közlekedés digitalizációja” projekt megvalósítására, a projekt kivitelezéséhez szükséges létszám biztosítására. A támogatás lebonyolítását a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség végzi.

A Siemens Mobility Kft. budapesti K+F központjának munkatársai már közel harminc projektben dolgoznak a vasúti világpiacra szánt, csúcstechnológiás termékek fejlesztésén. Ezek közt vannak a hazai kötöttpályás piacon megjelenő megbízásaik is. E részleg dinamikus növekedését segíti elő a magyar állam.  A támogatás segítségével 120 olyan munkahely teremthető, ahol az újonnan felvett, ambiciózus mérnökök és programozók a vasúti szakma legmodernebb fejlesztési feladatain dolgozhatnak és egyúttal hozzájárulhatnak a fenntartható, környezetkímélő közlekedési módozatok elterjedéséhez.

 

A vasút a közlekedés gazdaságos, biztonságos és környezetkímélő módozata, de e versenyelőny jövőbeni megtartásához élnie kell a legkorszerűbb technikai vívmányok biztosította új lehetőségekkel. A Siemens mindig is élen járt a korszerű megoldások alkalmazásában, így az utóbbi időben a fejlesztései a digitalizáció és az IoT („dolgok internete”) irányába fordultak. Magyarországon is létesült egy olyan fejlesztő központ, amelynek munkatársai olyan jövőbemutató termékek, műszaki megoldások fejlesztésében vesznek részt, melyekkel vasútjainkon a következő 5-10 évben találkozhatunk majd. 

 

A támogatott projekt keretében az alábbi megoldások fejlesztésére kerül sor:

  • Járművezetőt támogató információs rendszerek és asszisztensek, melyek segítségével megvalósítható a járművek autonóm működésének különböző szintjei akár a teljesen autonóm, járművezetőt sem igénylő üzem is (t.i. Grade of Autonomy besorolás szerinti GoA-4 szint). 
  • Az üzembiztonságot és megbízhatóságot fokozó diagnosztikai rendszerek, melyek széleskörű integrált adatgyűjtéssel és elemzéssel érik el, hogy a karbantartási munkák optimális módon előre tervezhetőek legyenek, és az esetleges meghibásodások minél kisebb fennakadást, esetleg veszélyhelyzetet okozzanak a vasútüzemben. 
  • A vasútüzem rugalmas konfigurálhatóságát lehetővé tevő mérnöki rendszerek, melyekkel egyrészt a teljes vasúti infrastruktúra egységes szerkezetben, integráltan tervezhető, másrészt a szabványos interfészek alkalmazásával egy teljesen heterogén járműpark egységes és rugalmas konfigurálása érhető el.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05