Építészeti innovációval a terrorizmus megelőzéséért

forrás: Prím Online, 2021. május 7. 19:03

A Paulinyi&Partners egyedüli magyar szereplőként vesz részt az EUProtect projektben, melynek fő célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek nemcsak a polgárokat, hanem az épületet, az infrastruktúrát is védi a terrorista fenyegetésektől. A tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont védelmére dolgoz ki részletes terveket.

A Paulinyi&Partners Magyarország egyik legnagyobb múltra visszatekintő mérnöki cégcsoportja, amely immár több mint 30 éve tesz a minőségi és fenntartható építészetért. A cégcsoport egyedüli hazai piaci szereplőként nyerte el az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretében megvalósuló EUProtect pályázatát. 

 

Az EUProtect program fő célja az épülettervezés olyan új elemeinek kidolgozása, amely a középületek terrorista fenyegetésekkel szembeni sebezhetőségének csökkentésére fókuszál. A projekt résztvevői kiemelt figyelmet fordítanak az épületek felhasználóira viselkedésük modellezésével és szimulációjával, annak érdekében, hogy terrortámadások esetén a hatékonyabb védelemben részesüljenek.

 

A projekt konzorciuma 6 partnerből áll, amelyek mindegyike speciális ismeretekkel rendelkezik a projekthez szükséges tudományos és technológiai ágazatban. A konzorciumban a Paulinyi&Partners mellett három olasz és két spanyol szervezet erősíti a projektet. A STAM mérnöki vállalkozás szakmai csapata a létfontosságú infrastruktúrák biztonságával kapcsolatos tevékenységek nagy részéért, illetve a projekt koordinációjáért felel, az Istituto Affari Internazionali (IAI) nonprofit szervezet gazdasági, külpolitikai és biztonsági kérdések területét erősíti szakértőik bevonásával. A római székhelyű Università degli Studi di Roma Tor Vergata (UNITOV) egyetem a biológiai és a vegyi hadviselés fegyverek szakértőjeként vesz részt a projektben. 

 

 

A spanyol APF mérnökiroda szakemberei infrastrukturális és közlekedési projektekben nyújtanak szolgáltatásokat kiemelkedő tapasztalattal. A Metro de Madrid (MDM) a madridi metróhálózat üzemeltetőjeként a projekt keretei között a spanyol főváros egyik metróállomásának védelmét dolgozza ki, míg a magyar tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont vizsgálatáért felel.

 

A projekt kezdéseként az IAI teljeskörű előrejelzést készített a lehetséges támadásokról, amelyek szimulálását a STAM végezte a Paulinyi&Partners számára. A tervezőiroda számos olyan megoldást dolgozott ki, amelyek a pláza külső és belső tereinek védelmére koncentráltak. A terrorcselekményeket ellensúlyozó intézkedések kidolgozásánál főként a támadások megakadályozására koncentráltak, ugyanakkor figyelmet fordítottak a már bekövetkezett támadás hatásának csökkentésére és a lehetséges károk minimalizálására is. 

 

A projekt következő lépéseként a STAM ismételt szimuláció segítségével vizsgálja, a remények szerint nagyobb biztonságú épületet; a szimulációs eredmények kiértékeléséből pedig a magyar tervezőiroda elkészíti a végső tervet a bevásárlóközpontra vonatkozóan. A projekt a bevásárlóközpontra és a metróállomásra tett javaslatok végleges kidolgozásával, bemutatásával zárul, mely ajánlásokat az Európai Uniós jogszabály alkotásnál is figyelembe vehetnek.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05