A jövő szinonimája: automatizáció

forrás: Prím Online, 2022. április 6. 11:20

A vállalatok manapság sok esetben nehezen találnak szakképzett munkaerőt a különböző pozíciókba. Ennek több oka is van: a népesség elöregszik, és nincs, aki jelentkezzen azokra a pozíciókra, amelyeket korábban könnyebb volt betölteni. Ha ezt a tényt összekapcsoljuk a járvány okozta negatív hatással, akkor egyértelmű, hogy világszerte sok vállalat miért kerül nehéz helyzetbe a munkavállalók megtalálása terén.

Az automatizálási megoldások - beleértve a robotokat, CNC-rendszereket és különféle más rendszereket - az 1960-as évek első fele óta terjednek az ipari termelésben. Az utóbbi években az értékesítésük hatalmas növekedése elsősorban a vállalatok termelékenységére és hatékonyságuk maximalizálására irányuló törekvéseinek köszönhető. Különösen a robotika ért el óriási előrelépést az elmúlt évtizedben, nem utolsósorban azért, mert elérhetősége jelentősen javult.

 

A kollaboratív robotok a rugalmasságot és a pontosságot ötvözik, az eddig még nem automatizálható folyamatokban is. Egyik legfőbb előnyük, hogy képesek 24 órán át működni, ez pedig lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a termelési kapacitásukat maximálisan kihasználják.

 

Az automatizálási megoldások számos iparágban segítenek megváltoztatni az általunk ismert munkahelyeket. A robotika és az automatizálási technológiák alkalmazása fokozatosan hozzájárul ahhoz, hogy a munkahelyek hatékonyabbá és produktívabbá válhassanak. A robotok nem veszik el a munkát az emberektől, sokkal inkább megnyitják az utat a biztonságosabb és rendezettebb álláshelyek létrehozása előtt. Emellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az automatizálás nagymértékben hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez, hiszen növeli a termelékenységet, miközben megoldást kínál a munkaerőhiányra.

 

A Universal Robots már régóta elkötelezett a munkavállalók képzése és átképzése mellett. A Universal Robots Academy egy egyedülálló platform, ahol ingyenes online interaktív tanfolyamokon keresztül a jelentkezők lépésről lépésre megtanulják az együttműködő robotok programozását. Egy átlagember esetében mindössze körülbelül másfél órát vesz igénybe egy alapszintű Universal Robots robot programozása. 

 

 

Az automatizáció és a robotika fejlődése, terjedése fokozatosan átalakítja a munkaerőpiaci igényeket és lehetőségeket. Mielőtt kétségbeesnénk, hogy a robotok elveszik majd a munkánkat, fontos megjegyezni, hogy az újítások egészen máshogy érintik a különböző foglalkozásokat - míg bizonyos munkakörök a robotizáció hatására akár el is tűnhetnek, addig más foglalkozásokban nemhogy csökkenhet, hanem drasztikusan megnövekedhet a humán munkaerő iránti igény. A kereslet növekedését jósolják a hozzáértők például a technológiai ismereteket igénylő munkakörökben: ezekben a foglalkozásokban egyes előrejelzések szerint, akár 55%-kal is nőhet a munka mennyisége. Általánosságban elmondható, hogy a legkevésbé automatizálható foglalkozásoknak a felsőfokú végzettséget igénylő szakmák tekinthetőek. 

 

A robotikus folyamatautomatizálási megoldások számos előnnyel járnak, mint például költségcsökkentés, rövidebb ciklusidő és nagyobb termelési kapacitás, rugalmasság és skálázhatóság, nagyobb precizitás, biztonságosabb munkavégzés, jobb hangulat a dolgozók körében, pontosabb és nagyobb mennyiségű adatrögzítés.

 

Az emberekben gyakran megfogalmazódik olyan negatív vélemény, miszerint a robotok és az ipari automatizálás elveszi a munkát az emberektől, különösen azoktól, akik nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal és képzettséggel. Ennek azonban sok esetben éppen az ellenkezője igaz. Számos feldolgozóiparban működő vállalat tapasztalatai azt mutatják, hogy a robotikába és az ipari automatizálásba való beruházás növelheti a munkavállalók számára elérhető munkahelyek számát. Az automatizálási megoldásokba beruházó vállalatok több üres munkahelyet teremtenek, mivel a termelés hatékonyságának jelentős növekedésével egyidejűleg az egész vállalat termelékenysége is nő. 

 

A jelenlegi munkahelyek esetleges elvesztése kapcsán felmerülő bizonytalanság miatt nem szabad, hogy az országok, vállalatok lemondjanak az új technológiák által teremtett lehetőségéről. Ezek a technológiák idővel minden országot el fognak érni, ezért jobb a változások elébe menni, és ezáltal a globális verseny élvonalába tartozni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36