SZEnergy: A világ legjobbjai között a Széchenyi István Egyetem hallgatói versenycsapata

forrás: Prím Online, 2022. június 3. 11:23

A győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team hallgatói csapata 4. helyezést ért el a Shell Eco-marathon autonóm programozási versenyén (Autonomous Programming Competition  – APC). A fiataloknak többek között olyan híres egyetemet is sikerült maguk mögé utasítaniuk, mint a kaliforniai Berkeley. A csapat tagjait az intézmény Járműipari Kutatóközpontjában köszöntötték. A műszaki tudományterületeken élenjáró egyetem kiemelt feladatának tartja a gyakorlatorientált képzést és a tehetségek támogatását.

A Széchenyi István Egyetemen működő SZEnergy Team a Járműipari Kutatóközpont mentorálásával tevékenykedő, elektromos járművek fejlesztésével és építésével foglalkozó hallgatói versenycsapat. Rendszeres résztvevője a világ egyik legnagyobb hallgatói megmérettetésének, a Shell Eco-marathonnak, amelynek idei autonóm programozási világversenyén 4. helyezést ért el. A versenyt online formában rendezték, s ennek keretében közel egy hónapon keresztül versenyeztek a győri hallgatók nap mint nap a világ 25 legjobb főiskolai és egyetemi csapatával. A SZEnergy Teamnek európai, ázsiai, amerikai intézmények között olyan híres résztvevőt is maga mögé sikerült utasítania, mint például a kaliforniai Berkeley University. 

 

Az ünnepség résztvevői a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjában. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Minden tiszteletet megérdemel a széchenyis hallgatók teljesítménye, hiszen a verseny olyan szakmai komponenseket tartalmazott, amelyek a mai autonóm járműkutatások fókuszpontjainak nevezhetők: automatikus útvonalkövetés, dinamikus akadályelkerülés, energiaoptimalizálás. Ezek komoly kihívást jelentenek a profi kutatóknak, mérnököknek is, nemhogy a hallgatóknak, akik ráadásul színvonalas megoldásokkal oldották meg az összetett feladatokat” – fogalmazott dr. Bokor József professzor, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, aki személyesen is gratulált a győri csapat tagjainak. Mint mondta, szakmailag nagyon magas mércét ugrottak meg a fiatalok, ami az elméleti tudás mellett jelentős gyakorlati felkészültségről is árulkodik. A professzor utalt arra is, hogy a Széchenyi-egyetem hallgatóinak érdemes élni az intézmény által biztosított lehetőségekkel, hiszen a csapat tagjának lenni, és ott innovatív feladatokat megoldani, nemzetközi szinten versenyezni később a munkaerőpiacon is hatalmas előnyt jelent.

 

Az autonóm programozási versenyen fontos szempont, hogy a hallgatók a legmodernebb technológiákat segítségül hívva oldják meg az iparág szempontjából releváns kihívásokat. A feladat ezúttal az volt, hogy a résztvevők virtuális járművükkel egy városi szimulációs környezetben megtaláljanak 15 előre elhelyezett célpontot, lehetőleg minél rövidebb idő és táv alatt, minimalizálva a jármű energiafelhasználását. Arra is ügyelniük kellett, hogy a futam során minden közlekedési szabályt betartsanak.

 

 

Miklós Máténak, a SZEnergy Team vezetőjének dr. Bokor József professzor, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának elnöke, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja gratulált a kiváló eredményhez. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Óriási sikerélmény számunkra az elért negyedik helyezés, amiért keményen megdolgoztunk, de közben rengeteget tanultunk, sok-sok tapasztalattal gazdagodtunk” – fogalmazott Mesics Mátyás, a SZEnergy Team autonóm részlegének fejlesztője. Hozzátette, örülnek a sikernek, de már a következő feladatra összpontosítanak, júliusban ugyanis egy újabb nemzetközi verseny következik. „Az európai és afrikai hallgatói csapatok részvételével zajló franciaországi megmérettetés már nem online, hanem személyes részvétellel zajló esemény lesz. Ott a saját valódi járművünkkel fogunk versenyezni, és olyan kihívásokra kell felkészülnünk, mint az autonóm pályakövetés, az önálló parkolás és az akadályok elkerülése” – emelte ki a Széchenyi István Egyetem végzett mérnökinformatikus hallgatója.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50