Forradalmi újítás az ipari drónozásban

forrás: Prím Online, 2022. augusztus 5. 11:28

Új kapukat nyit meg az ipari drónozásban a Yuneec legújabb terméke. A hasznos tehertől függően akár 65 perces üzemidőre is képes H850-RTK típusú drónt az uniós jogalkotást is szem előtt tartva úgy alakították ki, hogy az teljesítményében, hatékonyságában és biztonságában minden korábbi eszközt felülmúljon. 

Ludvigh Károly, az ABZ Drone szerviz- és műszaki igazgatója elmondta, a drón akármilyen adatgyűjtési feladatra bevethető olyan magas szintű precizitással, ami egy teljesen más szintet jelent az agráriumban, építőiparban, rend- és polgárvédelemben egyaránt.

 

Egyre több szektorban használják a drónokat, amik a hatékonyabb munkavégzést segítik elő. Az eszközök létjogosultságát és gazdasági jelentőségét jól jelzi, hogy év eleje óta már Magyarországon is hivatalos szakma lett a növényvédelmi drónpilóta, a foglalkozásra pedig már most óriási az igény.

 

Hasonlóan más technológiákhoz a drónpiac is elképesztő ütemben fejlődik, ennek egyik legújabb állomása a Yuneec új terméke, ami hazánkban és globálisan is augusztustól lesz elérhető a kereskedőknél.

 

 

A fejlesztés során a fő cél az volt, hogy intenzív igénybevétel mellett is magas fokon tudjon teljesíteni az eszköz, a modularitást továbbra előtérben tartva, továbbá kiemelt szerepet töltsön be az adatbiztonság. Ennek köszönhetően a repülési adatok kezelése titkosított úton történik.

 

Ludvigh Károly, az ABZ Drone szerviz- és műszaki igazgatója szerint a H850-RTK típusszámú eszköz egy eddig nem látott szintet képvisel a drónok között.

 

„Amit érdemes tudni, hogy a drónok légi vezérlés alapú felméréseinek alapvető célja, hogy kamerával vagy szenzorral a levegőből különböző adatokat gyűjtsünk össze, ami hatalmas versenyelőnyt tud jelenteni a mezőgazdasági és az ipari szektor számára. A Yuneec új drónja abban különleges, hogy az adatgyűjtő eszközöknek egy fejlettebb, nagyobb és nehezebb változatát is képes lesz szállítani” – mutatott rá, hozzátéve, hogy ezáltal az eredményesség is javulni fog.

 

A drónszakértő szót ejtett arról is, hogy az eszköz iránytű és barométer mellett, két IMU-val (inerciális mérőegységgel), illetve dupla RTK antennával és 2 intelligens akkumulátorral van felszerelve a lehető leghatékonyabb munkavégzés érdekében. A gép 6 motorral szerelt, amennyiben ebből egy is meghibásodna, még akkor is képes a biztonságos landolásra. Ezen kívül egy kattintással telepíthető a távoli azonosításra szolgáló YCAP-tanúsítvánnyal ellátott Drone-Tag.

 

Az eszköz megjelenésével egy időben új payloadok is rendelkezésre állnak majd. A LIDAR, azaz a kibocsátó eszköz és valamely visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszer amely használata a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság, az építőipar és a régészet területén is nagy előnyt jelent majd. Szintén új payload a hangosbemondó, ami leginkább biztonságtechnikai vagy riasztási célra használható, a reflektor pedig az éjjel végzett munkák során segíti a felhasználókat.

 

Az eszközhöz kapható még E90x RGB kamera, E20Tvx hőkamera, multispektrális kamerák és e30zx-30x optikai zoommal rendelkező kamera is.

 

 

Akár 65 percig a levegőben

A tervezőknek sikerült új magasságokba emelni akkumulátor menedzsmentet. Míg a jelenleg piacon kapható drónok 45-50 perces repülési időnél jellemzően nem bírnak többet, a H850-RTK a hasznos tehertől függően akár 65 percig is levegőben tud lenni.

 

„A felmérések hatékonyságának egyik kulcseleme, hogy minél ritkábban kelljen leszállni a drónnal akkumulátort cserélni. A több mint egy óra kimagaslóan jó repülési időnek számít, mondhatni bajnok az ipari drónok erőteljes mezőnyében” – hívta fel rá a figyelmet az ABZ Drone szerviz- és műszaki igazgatója.

 

A termékkel kapcsolatban azt is elárulta, nyitott platformot kapnak a felhasználók a cégtől, hiszen utólagosan bárki saját fejlesztésű hasznos terhet rögzíthet rajta, ami szintén újdonságnak számít. Emellett teljesen megoldott a drón és a hasznos teher között az adatátvitel is.

 

Fedélzeti jeladóval szerelték fel, ami üzemeltetés közben szórja a drón legfontosabb adatait a magasságtól a sebességig, hogy egy esetleges hatósági ellenőrzésen le lehessen azokat egyszerűen kérni. Ez egyébként 2023-tól jogszabályi előírás lesz Európában, tehát ennek is megfelel az eszköz.

 

Ludvigh Károly végezetül szót ejtett arról is, az ipari drónok esetében fontos a stabil szervizügyintézés és alkatrészellátás. Mivel az ABZ Drone-nál elérhető Magyarországon a Yuneec szervizközpontja, tapasztalatokra hivatkozva bátran kijelentette, hogy mindkét feltételnek hibátlanul megfelel majd a H850-RTK.

Kulcsszavak: ABZ Drone drón Yuneec

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05