Újabb nagyléptékű akkumulátorgyártás fejlesztés Európában

forrás: Prím Online, 2022. november 15. 17:20

Idén november 10-én a romániai akkumulátorgyártó, a Prime Batteries Technology befektetési megállapodást írt alá az EIT InnoEnergy-vel. Ezzel az EIT InnoEnergy hivatalosan is a vállalat részvényese lett, abban támogatva őket, hogy elérjék a növekedési céljaikat és bővítsék a humán erőforrásaikat.

Az akkumulátorpiac globális forgalma a következő négy évben meg fog duplázódni, mivel a lítium-ion akkumulátorok iránti kereslet gyorsan nő. Ezek a legkeresettebb energiatároló megoldások az autóiparban és az energiaágazatban. Európa jelenleg nagymértékben függ a ritkaföldfémek behozatalától, miközben jóval több akkumulátorra van szüksége, mint amennyit előállít. Az EU célja azonban a gyors felzárkózás. Saját ellátási láncának dinamikus bővítése és erősítése a bányászattól kezdve a gyártáson át az újrahasznosításig, hogy 2025-re Kína után a világ második legnagyobb akkumulátorgyártójává váljon a kontinens.

 

A Prime Batteries Technology lítium-ion akkumulátorokat és személyre szabott energiatároló-rendszereket fejleszt, gyárt és forgalmaz. A vállalat különösen profitábilis módon működik, köszönhetően a testre szabott energiatárolási megoldásoknak, a vevői igények ismeretének és annak, hogy tevékenysége átfogja az értéklánc jelentős részét (a hozzáadott érték 80 százaléka házon belül keletkezik). A Prime nagy tapasztalattal rendelkezik és számos ágazatot szolgál ki többek között az autóipar, a hajózás, az ipari és anyagmozgatás, valamint az energiatárolás területén. Jelenlegi fő ügyfelei között energiaelosztórendszer-üzemeltetőket, energiahatékonysági tanúsító vállalatokat és megújuló energia termelőket találhatóak az Egyesült Királyságból, Németországból, Norvégiából, Spanyolországból, Olaszországból, Lengyelországból, Horvátországból, Szlovéniából és Törökországból.

 

 

„A 2023-ra és 2024-re szóló megrendelések többségét már le is kötöttük. A bővülő kereslet miatt azonban növelnünk kell a gyártási kapacitásunkat. Célunk, hogy 2024-re 2 GWh-ra, 2026-ra pedig 8 GWh-ra fokozzuk éves termelési teljesítményünket. Ezt úgy érjük el, hogy továbbfejlesztjük intelligens gyárunkat, ami lehetővé teszi számunkra, hogy alacsonyabb költséggel gyártsunk akkumulátorokat” – mondta Vicentiu Ciobanu, a Prime Batteries Technology vezérigazgatója.

 

Az EIT InnoEnergy az Európai Akkumulátorszövetség (EBA) tagjaként számos, gigawatt mértékű kapacitással bíró akkumulátorgyártó vállalkozás korai fázisú befektetőjeként ismert. Munkakapcsolat fűzi a svéd Northvolt (amely nemrég zárt egy 2,75 milliárd dolláros finanszírozási kört), és a francia Verkor (amely 250 millió dolláros alapító kört követően stratégiai partnerséget kötött a Renault-val), vállalatokhoz.

 

„Európa villamosításába való befektetés kulcsfontosságú a kontinens energiabiztonsága szempontjából, valamint a fenntarthatóság felé való gyorsabb átmenet érdekében. Elkötelezettek vagyunk a legjobb technológiák felkutatása és a legígéretesebb vállalatok támogatása mellett” – mondta Diego Pavia, az EIT InnoEnergy vezérigazgatója.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36