Tízezer látogató a RETRÓ kiállításon!

forrás: Prím Online, 2023. március 29. 12:47

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum RETRÓ kiállítását láthatták az érdeklődők két héten át a debreceni FÓRUM bevásárlóközpontban. A látogatószám azt mutatja, hogy szívesen kalandoztak az érdeklődők az 1970-80-as években. Az idősebbek a gyerekkorukat elevenítették fel, míg a 40 évnél fiatalabbak egy ismeretlen világba csöppentek. Olyan ikonikus tárgyak idézték meg a ’70-80-as évek hangulatát, mint a vonalas telefon, a SOKOL rádió, a trapper farmer, a pille szék vagy épp egy szódás szifon. Tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások, egy múltidéző kvízjáték és még egy Soltész Rezső élőkoncert is színesítette az amúgy sem unalmas kiállítást. 

Március 13-a és 26-a között retró hangulat lepte el a debreceni üzletközpontot. A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kiállításának középpontjában egy czetka motor, valamint egy 30-50 évvel ezelőtti konyha és egy nappali berendezett enteriőrje fogadta a látogatókat. Nem csak megtekinthették a két helyiséget, de helyet is foglalhattak az érdeklődők például egy kagyló fotelben, felpróbálhattak egy valódi otthonkát, kézbe vehettek és fülükhöz emelhettek egy vonalas telefont. A rakéta porszívó, a cekker vagy a lavór – mint emblematikus tárgyak ölelésében egy valódi időutazáson vehettek részt a látogatók. Emellett több vitrinben további használati tárgyak, játékok és a kor emlékezetes kulturális lenyomatai – plakátok, kártyák, könyvek, újságok – tárultak az érdeklődők elé. A Dalnoky Ferenc és felesége tulajdonában lévő, főként lakótéri tárgyakból álló gyűjteményt a hajdúböszörményi Veterán Kulturális Egyesület járművei egészítették ki. Így találkozhattak az érdeklődők a ’70-es évekből származó kultikus autókkal, például egy Trabanttal, egy Daciával vagy épp egy Skodával, valamint emlékezetes motorkerékpárokkal.

 

 

Egy óriási Gazdálkodj okosan! társasjátékkal játszhattak a diákok

 

Nagy érdeklődés övezte a múzeumpedagógiai foglalkozásokat is. Összesen negyven iskoláscsoport ezer tanulója vett részt a múzeum tárlatvezetéssel egybekötött interaktív programján. A diákok egy óriási Gazdálkodj okosan! társasjátékon mérhették össze tudásukat, amelyben olyan kvízkérdések hangzottak el, mint például, hogy hány TV csatorna volt az 1970-es években, vagy, hogy milyen állat bólogatott az autók kalaptartóján 30-50 évvel ezelőtt? Sokszor persze a gyerekek tippeléssel oldották meg a feladatokat, de néha igazán nagy meglepődés volt számukra a jó megfejtés. Gondolhatjuk, hogy a mai gyerekek számára elképzelhetetlen, hogy egyetlen egy TV adás szórakoztassa a nézőket, de fél évszázaddal ezelőtt bizony így volt.

 

 

 

Időutazás időgép nélkül

 

A kiállítás talán azok számára volt a legélvezetesebb, akiknek az 1970-80-as évekből már saját emlékeik vannak. Rengeteg olyan látogató volt, aki egy-egy vitrin előtt megállva hosszasan mesélt gyermekeinek vagy unokáinak a kiállított tárgyakhoz fűződő saját emlékeiről. Valóban generációkat összekötő családi program volt sokak számára a kiállítás. „Sohasem gondoltam volna, hogy a gyerekkorom emlékezetes tárgyait így együtt látom még valaha. Annyi szép történet jutott eszembe a testvéreimmel, a szüleimmel és a barátokkal kapcsolatban ezekről a tárgyakról, hogy csuda! Köszönöm az élményt a múzeumnak.” – nyilatkozta egy középkorú hölgy a kiállítás megtekintése után. A tárgyak és a történetek mellett a retró hangulatot egy izgalmas koncert egészítette ki, március 25-én Soltész Rezső énekelte a kiállítás színpadán, hogy „Szóljon hangosan az ének!”. Nagy érdeklődés övezte a zenei programot, és előtte azt a nosztalgiával fűszerezett kvízműsort is, amelyet a híres debreceni rádió-műsorvezető, Váradi Ferenc és a kiállított retró gyűjtemény tulajdonosa, Dalnoky Ferenc vezetett. Filmek, hírességek, könyvek, édességek, sportolók és kultikus használati tárgyak elevenedtek meg, és hozzájuk kapcsolódóan a két műsorvezető egy-egy kérdést tett fel, s aki tudta a jó választ izgalmas retró ajándékot kapott, például egy kókuszrudat, egy jojót, vagy egy dianás cukrot.

 

     

 

Példás az együttműködés a Bocskai Múzeum és a FÓRUM között

 

Immáron második alaklommal állítja ki népszerű tárlatát a múzeum a debreceni bevásárlóközpontban. Januárban szintén nagy érdeklődés övezte a Bocskai Fejedelem korona- és jogarmásolatát bemutató Fejedelmi Kincstár kiállítást. „Azt látjuk, hogy valóban van értelme odavinni a kultúrát, ahol a potenciális látogatók vannak. A két kiállításunkkal összesen több mint húszezer látogatót értünk el, ami azt mutatja, hogy az embereknek van igénye a kultúra fogyasztására. Nagy öröm számunkra, hogy a FÓRUM nyitott az ötleteinkre. Közös célunk, hogy a jövőben is fenn tartsuk az együttműködést, és újabb kiállításokat mutassunk be az üzletközpontban.” – nyilatkozta Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató. Azoknak, akik lemaradtak a kiállításról jó hír, hogy a gyűjtemény egész évben megtekinthető Hajdúszoboszlón, a Bocskai Múzeumban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05