A világ élvonalában: vállalatirányítási verseny dobogójára kerültek a Széchenyi-egyetem hallgatói

forrás: Prím Online, 2024. január 2. 10:26

Amerikai, ázsiai és európai egyetemeket utasított maga mögé a győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi hallgatókból álló csapata egy rangos vállalatirányítási versenyen. A második helyezést elért fiatalok három különböző terület szaktudását hozták a közös munkába, melynek célja egy vállalat sikeres működtetése volt szimulációs környezetben.

Egy kanadai szervezésű nemzetközi versenyen vett részt nemrégiben a Széchenyi István Egyetem több mesterszakos hallgatója, akik az SAP vállalatirányítási rendszer használatával működtettek egy céget szimulációs környezetben. A résztvevőknek kiváló alapot adott az intézményben oktatott kurzus, ahol megismerték, hogy az SAP hogyan támogatja az üzleti folyamatokat. A verseny fő feladata egy olyan stratégia kialakítása volt, amivel a cég értéke maximalizálható az integrált üzleti területek együttműködésében. A csapattagoknak ennek érdekében különböző szerepkörökben kellett dolgozniuk: többek közt beszerzéssel, anyagszükséglet-tervezéssel, értékesítéssel és árképzéssel foglalkoztak a döntéshozatal során. Mindez egy virtuális célpiacon zajlott, ahol regionálisan változó igényekre válaszolva kellett alakítaniuk a marketingstratégiát és növelni az értékesítést.

 

A feladatok sokszínűsége miatt kifejezetten ösztönözték a különböző tanulmányi hátterű hallgatók nevezését. Ennek megfelelően a Széchenyi-egyetemről két ellátásilánc-menedzsment, egy marketing és két gazdaságinformatikus mesterszakos fiatal vett részt a versenyben. „Csapatunk egyedüliként képviselte a magyar egyetemeket és nyerte el az előkelő második helyezést, maga mögé utasítva több amerikai, európai és ázsiai – például kanadai, egyesült államokbeli, spanyol, indiai, Fülöp-szigeteki és vietnámi – intézményt is. Az eredmény óriási siker, hiszen most először vettünk részt ilyen egyedülálló megmérettetésen” – hangsúlyozta a felkészítést végző dr. Erdős Ferenc, a vállalatirányítási rendszerek oktatásáért felelős egyetemi docens.

 

A Széchenyi István Egyetem csapatának tagjai: Ortik Abdakimov, William Alizraee, Neda Sharifi, Bashiru Karim és Ho Nhan Duc hallgatók, valamint dr. Erdős Ferenc, a felkészítést végző egyetemi docens (balról a harmadik). (Fotó: Adorján András)

 

„A verseny lehetőséget biztosított arra, hogy még jobban megismerjük a piacot és az SAP jelentőségét a vállalati működésben. A marketingstratégia piaci igények szerinti alakítása olyan kihívás volt, amelyből sokat tanulhattam” – húzta alá az iráni Neda Sharifi, aki marketing mesterképzésen tanul az intézményben.

 

„Óriási élmény volt, hogy a világ színvonalas egyetemeivel versenyezhettünk. A szimulációs környezetben élesben tanulhattam a döntéshozatalról, ami elengedhetetlen része az üzleti életnek” – emelte ki William Alizraee, aki Szíriából érkezett a Széchenyi-egyetemre, és a gazdaságinformatikus mesterképzés hallgatója.

 

„Nagyon fontos tapasztalat volt, hogy más szakterületek szempontjait is megismerhettük, és együttműködve dolgozhattunk egy közös vállalati cél érdekében, feladatainkat szinkronizálva” – egészítette ki az ellátásilánc-menedzsment mesterképzésen tanuló vietnámi Ho Nhan Duc.

 

„Az SAP-t már tíz éve oktatjuk az egyetemen, néhány éve ráadásul a legmodernebb S/4HANA rendszert tanulhatják hallgatóink, ami azért is kiemelendő, mert egyedülálló módon az itteni képzés sok esetben megelőzi a nagyvállalatokat. Felismertük a piaci igényt az SAP-szakemberek iránt, hiszen világszerte és a régióban is ez a legelterjedtebb vállalatirányítási rendszer, melynek ismerete óriási előnyt jelent a munkaerőpiacon” – tette hozzá dr. Erdős Ferenc.

 

Erre az igényre válaszul tavaly szeptemberben elindult egy egyéves posztgraduális képzés is, amire óriási az érdeklődés. Ennek során az SAP különböző területeit oktatják: a logisztikai és a termelési folyamatok támogatását, az SAP-üzemeltetést, valamint a fejlesztést és az üzleti analitikát egyaránt elsajátíthatják a résztvevők, akár mikrotanúsítványok formájában is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50