A MAGE által is támogatott döntéssel fejlődhet az európai e-mobilitás

forrás: Prím Online, 2024. január 12. 10:03

Az Európai Tanács elfogadta az Európai Bizottság azon javaslatát, miszerint hosszabbítsák meg három évvel az elektromos járművekre vonatkozó új Brexit-vámok bevezetését, továbbá egyidejűleg hozzanak létre egy hárommillió eurós támogatási csomagot az Európai Unió akkumulátoriparáért.

Olyan döntés született még 2023 végén, ami az idei évtől megkönnyíti mind az EU-s, mind a brit járműipari vállalatok életét. A Brexit utáni kereskedelmi megállapodás értelmében 2024. január 1-jétől 10 százalékos vámok lépte volna életbe az angol csatornán keresztüli kereskedelem során az elektromos járművek esetében (a Szabadkereskedelmi és Együttműködési Megállapodás ugyan vámmentes kereskedelmet ír elő az Egyesült Királyság és az EU között, a vámmentesség kizárólag az ezen országokban előállított árukra vonatkozik). Az Európai Tanács által elfogadott javaslatnak köszönhetően 2026. december 31-éig érvényben maradnak a korábbi szabályok, azaz nem lép életbe a 10 százalékos vám.

 

A hároméves haladék lehetőséget ad arra, hogy az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban is alaposabban felpörögjön az akkumulátoripar, továbbá az európai autóipar globális versenyképességének megőrzésére is. A döntést szorgalmazó brit és európai autóipar közös célja, hogy helyben gyártott akkumulátorokat használjanak a jövőben. A javaslat elfogadásáért sokat tett többek között a Magyar Gépjárműipari Egyesület is, hiszen a MAGE célja a magyar és az európai járműipar versenyképességének megőrzése, javítása.

 

A MAGE üdvözli és teljes mértékig támogatja az Európai Tanács döntését. A szervezet a hazai autógyártók és beszállítók érdekeit is szem előtt tartva, már régóta szorgalmazza a szigorúbb származási szabályok 2026. december 31-ig, három évvel történő egyszeri elhalasztását. A sikeres elektromos átállás érdekében a MAGE a kormányzattal is rendszeresen kommunikál, hogy az megfelelő támogatást biztosítson a vállalatoknak az átmenetben. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50