Idén is a Bosch szervezte meg a nemzetközi FIRST LEGO League észak-magyarországi döntőjét

forrás: Prím Online, 2024. február 5. 14:34

Miskolcon rendezték meg a FIRST LEGO League robotépítő és programozó verseny regionális döntőjét. A február 3-i megmérettetésen a 9–16 éves fiatalokból álló csapatok különféle feladatokat végző robotokat építettek és programoztak, valamint egy őket is érintő kihívásra dolgoztak ki innovatív megoldást. 

A több mint száz országban megrendezett nemzetközi versenyen évente ötszázezer fiatal vesz részt az óvodásoktól a középiskolásokig. A korosztályokban világszerte ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, idén a természettudományok művészetben betöltött szerepét helyezték fókuszba. Az észak-magyarországi regionális döntőn 16 iskola képviseletében 16 csapatban 113 versenyző indult.

 

 

Valós kihívások megoldása játékos formában

 

A FIRST LEGO League verseny résztvevői nemcsak a robotok működésének és programozásának alapjait sajátíthatják el, hanem más készségekben, például az együttműködésben és a kommunikációban is fejlődhetnek. Játékos formában oldhatnak meg valós kihívásokat, szabadon kísérletezhetnek, úgy, hogy közben kreativitásukat és kritikus gondolkodásukat is fejlesztik. A vetélkedőn ráadásul nemcsak a feladatok teljesítését, hanem a csapatmunka minőségét és a jó szándékot is díjazza a zsűri. „A fiatalok innovatívak és tehetségesek, rendkívül nyitottak a jövő megoldásaira. A Boschnál természetesnek tartjuk, hogy támogassuk az iskolás korosztály kibontakozását, segítsünk nekik olyan készségek elsajátításában, amelyekkel felnőttként a jövő technológiáinak aktív alakítói lehetnek. Mindig megtérül az utánpótlás képzése” – mondta Fükő László, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója. A FIRST LEGO League nemcsak a kibontakozásról és a megmérettetésről szól, hiszen a versenyen elért jó eredmények a továbbtanulás során plusz pontokat is jelenthetnek.

 

 

Négy csapat jutott a döntőbe

 

A szombati versenyről a Navigátor (Észak-Magyarországi Informatikai Management Nonprofit Kft.), az S-Team (Földes Ferenc Gimnázium), a Szentimre (Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda), valamint szabadkártyával a KANDÓ (Kandó Kálmán Informatikai Technikum) csapat jutott be a magyarországi döntőbe, amelyet február végén rendeznek Szigetszentmiklóson. A miskolci regionális döntőt a helyszínen is követhették az érdeklődők, a szervezők számos élményprogrammal készültek, a versenyen résztvevők például barkácsolhattak, a kicsik duplózhattak, míg a nagyobbak LEGO Technicből készíthettek alkotásokat. 

 

 

Robotokkal, laptopokkal, workshoppal segítette a csapatok felkészülését a Bosch

 

A Bosch miskolci elektromos kéziszerszámgyára nemcsak a döntő megszervezését vállalta, hanem a versenyben résztvevő 11 csapatot is támogatta. Átvállalta a nevezési díjat, az induláshoz szükséges LEGO-szettek beszerzését és az utazási költséget, valamint oktatórobotokat és a programozáshoz szükséges laptopokat adott több intézménynek. A fiatalokat felkészítő tanároknak mentornapot szerveztek, a felkészítésbe a Miskolci Egyetemet is bevonták. 

 

 

A Bosch csoport egyik alapértéke a tehetséggondozás. A miskolci kéziszerszámgyár részt vesz a duális képzésben, így a miskolci szakiskolások a Bosch kéziszerszámgyárában, a közös működtetésű tanműhelyekben is tanulnak. Emellett a vállalat gyakornoki programjába is várja a fiatalokat.

 

 

A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és szerepe mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó. A négyezer munkavállalót foglalkoztató vállalat elektromos kéziszerszámok, kertigépek, valamint az ezekhez tartozó akkumulátorok, és eBike-akkumulátorok fejlesztésével, gyártásával, illetve famegmunkáló professzionális elektromos szerszámok összeszerelésével foglalkozik. A vállalat a térség egyik legmeghatározóbb foglalkoztatója, számos magyarországi kis- és középvállalkozás stratégiai partnere. A Bosch kiemelkedő, jövőt formáló innovációinak köszönhetően az itt megvalósuló projektek a régió fejlődését is segítik.

 

Képek: Bosch.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

Egy napra az anyukák vették át a vezető szerepet a Yettelnél

Határozottság, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség és empátia: ezek a legfőbb vezetői tulajdonságok, melyek édesanyaként is elengedhetetlenek a magyarok szerint – derült ki a Yettel friss, országos, anyák napja alkalmából készített kutatásából. A mobilszolgáltató a vezetői kompetenciákat vetette össze az anyasághoz szükséges képességekkel, és az is kiderült, hogy tízből nyolc válaszadó szerint a gyereknevelés során tanult készségeket a munkavégzésben is lehet kamatoztatni.

2024. május 4. 13:55

Az AI a technológia jövője, a HONOR pedig úttörő benne

A technológia világában mostanában szinte minden a mesterséges intelligenciáról (AI) szól, a hírek egy része pedig riasztó jelleggel csapódik le: sokan munkák elvesztését, emberek által végzett szakmák megszűnését látják benne. 

2024. május 4. 12:14

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55