Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

forrás: Prím Online, 2024. április 27. 10:21

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

A mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével, a klímaváltozás elleni harc erősödésével komoly hangsúlyeltolódás várható 2024 munkaerőpiacán – ráadásul nem csak a multinacionális óriás vállalatoknál, hanem a kisebb, helyi cégeknél is.  A Munkahelyeink.hu nemzetközi karrierplatform összegyűjtötte, hogy mire van szüksége a magyar munkavállalóknak, ha szeretnének részt venni a most zajló változásokban.


Technikai forradalom: szoftvertervezés és adatelemzés

 

A technológiai szektor 2024-ben továbbra is a legjobban fizetett munkalehetőségek egyik fő területe. Az előrejelzések szerint megnő a kereslet a szoftvertervezésben és adatelemzésben jártas, korszerű tudással rendelkező szakértők iránt. Mivel a vállalkozások egyre inkább támaszkodnak adatvezérelt döntéshozatalra, az adatelemzők szerepe nélkülözhetetlenné válik. Munka pedig van bőven: a trendek azonosításától a működési folyamatok optimalizálásáig és prognosztizálásig a képzett adatelemzők alkalmazása elengedhetetlen a digitális környezetben navigáló vállalatok számára.



Ezzel párhuzamosan az innovatív szoftvermegoldások iránti igény is növekszik. Miközben a vállalkozások igyekeznek versenyképesek maradni a technológia által vezérelt világban, a szoftvertervezők kulcsszerepet játszanak a felhasználóbarát, hatékony és biztonságos alkalmazások kialakításában. A fejlődő technológiákhoz való alkalmazkodás képessége, illetve a felhasználói élmény mély megértése kulcsfontosságú készség lesz azok számára, akik a szoftvertervezői szerepekben tervezik felmérni, milyen munkahelyek vannak – majd közülük a legjobbat megszerezni.

 



AI fejlesztés: a jövő formálása



A technológia területén a mesterséges intelligencia mint alakító erő kiemelkedik. A mesterséges intelligencia fejlesztése várhatóan az egyik legkeresettebb készségkészlet lesz 2024-ben. Aki ezzel rendelkezik, azt jó eséllyel igen erős állásajánlat várja. Mivel az iparágak az automatizáció felé haladnak, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia által vezérelt megoldások központi szerephez jutnak. A mesterséges intelligencia fejlesztői kulcsfontosságú szerepet fognak játszani az intelligens rendszerek létrehozásában, amelyek növelik a hatékonyságot, optimalizálják a folyamatokat, és ösztönzik az innovációt a különböző ágazatokban. 
 

Zöld iparágak: főszerepben a fenntarthatóság



A technológiai szférán túl a munkaerőpiacon 2024-ben jelentős elmozdulás tapasztalható a fenntarthatóság felé is. A zöld iparágak, különösen a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó szektorok területén már tavaly megnövekedett a munkaerő-kereslet, és ez a tendencia 2024-ben is folytatódik. A környezetvédelemre, valamint a fenntartható gyakorlatokra helyezett globális hangsúly arra készteti a vállalkozásokat, hogy olyan szakembereket keressenek, akik elkötelezettek a környezetbarát megoldások létrehozásában, és rendelkeznek az ahhoz szükséges eszközök ismeretével.  A megújuló energia, a fenntartható tervezés és a környezetvédelmi tanácsadás terén betöltött szerepek egyre előtérbe kerülnek. A zöldebb jövő építése iránti elkötelezettség igényt teremtett a fenntarthatósági gyakorlatokban jártas munkavállalók iránt. Ráadásul azok, akik ebben a szektorban terveznek karriert, számíthatnak arra, hogy hozzájárulhatnak a pozitív környezeti változáshoz, miközben élvezhetik a növekvő munkaerőpiac előnyeit.
 

A nyerő kombináció



2024-ben tehát ígéretes karrierutat kínál a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság metszéspontja, egyre gyakrabban találhatunk olyan állásokat, amelyek az AI-t a környezeti kihívások kezelésére és a fenntarthatósági erőfeszítések megvalósítására használják fel. Legyen szó mesterséges intelligencia megoldások fejlesztéséről az erőforrás optimalizáláshoz, a környezeti adatok elemzéséről vagy az energiahatékonyság érdekében, a mesterséges intelligencia és a fenntarthatóság terén egyaránt jártas szakemberek felbecsülhetetlen értékű munkavállalókká válnak.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Új pályázatok segítik a hazai innovációk szellemitulajdon-védelmét

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vissza nem térítendő támogatás formájában 500 millió forint keretösszeggel hirdet felhívásokat hazai vállalkozások, kutatóhelyek, illetve magánszemélyek számára szellemi alkotásaik levédetésére, elősegítve azok hatékony hasznosulását akár a nemzetközi piacokon is. 

2024. május 9. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36